Hlavní obsah
Cestování

Zřícenina kostela v Přimdě: Léčivý pramen, zástupy čekajících na zázrak i místo nabité energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Allexkoch / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Po celém světě, Česka nevyjímaje, existuje mnoho míst, která jsou doslova nabita energií, kterou mohou někteří z nás vnímat intenzivněji než ti druzí. Když se k tomu ještě přidá údajně léčivý pramen, máme místo, kam ve středověku proudily davy.

Článek

V Plzeňském kraji v okrese Tachov najdeme Přimdu. Je to město o zhruba jednom a půl tisíci obyvatel ležící v nadmořské výšce kolem 700 metrů nad mořem. Jen pár kilometrů od tohoto města najdeme v lese zbytky zaniklé vesnice, která nesla označení Svatá Apolena. Připomínají nám ji zde dnes již pouze ruiny kostela svaté Apoleny, který je dnes kulturní památkou. První písemné zmínky o původní kapli se vztahují až do 2. poloviny 16. století.

Jen málokdy u zříceniny kostela někoho potkáte, ale ve středověku tu bývalo docela rušno. Jednalo se totiž o velmi navštěvované poutní místo. Tehdejší pověrčiví lidé totiž měli k jeho návštěvě hned dva důvody.

Když tu ještě kostel nestával, nacházel se zde pouze malý pramen. Ten však získal v okolí velký věhlas, neboť se okolím šířily zvěsti o tom, že zde došlo k několika zázračným uzdravením očních chorob. Lidé sem začínají proudit ve velkém, a tak majitel místního panství nechává kolem roku 1670 postavit kostel svaté Apoleny k uctění poutního místa i zázračného pramene.

Věhlas místa ale začíná s moderní dobou 19. století klesat. Už před 2. světovou válkou se zde musí sloužit mše pod širým nebem, protože kostel je v havarijním stavu a hrozí jeho zřícení. Všechny cennosti z něj jsou tak raději přesunuty do okolních obcí. Později je celá osada svaté Apoleny zbořena a lidé se stěhují do okolí, a to ještě před rokem 1960. Kostel dále chátrá. Dnes je z něj možné navštívit opravdu jen několik obvodových zdí v hustém porostu okolního lesa.

Existoval však ještě jeden důvod, proč sem proudily davy lidí a proč sem i dnes občas zavítají nějací zvědavci. Z místa je totiž cítit velmi silná energie, kterou jsou někteří z nás schopni intenzivně vnímat. Říká se, že je to jedno z nejnabitějších míst u nás a tuto energii můžete cítit v celém prostoru zříceniny. Ale není to jediné místo, kde takto příroda působí.

Necelý kilometr od zříceniny se nachází takzvaný křížový kámen, který vypovídá o smrti hajného Adlera. Jedná se o tragický příběh, jehož podrobnosti ale nejsou známy. Nikde o tomto hajném nejsou žádné záznamy, ani o jeho úmrtí, existuje pouze tento kámen. A právě v jeho blízkosti působí druhé energetické pole této oblasti. Slabší než to u zříceniny kostela svaté Apoleny, ale stále velmi silné.

Pokud někdy zavítáte do těchto míst, nezapomeňte zdejší okolí navštívit. Je to romantické místo, přestože z kostela už toho moc nezbylo. Pokud nejste citliví na energetická pole, pak si můžete nabrat alespoň vodu z pramene a zkusit, zda měli naši předci pravdu a zda se skutečně jedná o zázračnou tekutinu. Ať je to jakkoli, jedná se o příjemný výlet, který vás zavede do tak trochu jiné plzeňské přírody.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz