Hlavní obsah
Cestování

Navštívili jsme Konstantinovy lázně: Celý život si platíte zdravotní pojištění a pak hladovíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Juandev / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Česko se řadí mezi státy s vysokou koncentrací minerálních pramenů a na nich navázané soustavy lázeňských zařízení. Každé lázně se specializují na léčbu jiných obtíží, takže je vždy třeba zvolit ty správné. Na výběr jsou i Konstantinovy lázně.

Článek

Konstantinovy lázně jsou obcí s nejmenšími lázněmi v Česku. Pokud si ale myslíte, že si zde z toho důvodu užijete tolik vytoužený klid, jste na omylu. My jsme tyto lázně navštívili a byl to ve zkratce jeden problém za druhým.

Ubytování jsme měli v penzionu, který je ve zdejším žargonu označován jako lázeňský dům. O vzhledu většiny ubytovacích kapacit, které už na první pohled, jak zvnějšku, tak zevnitř, vypadají jako rekreační střediska za dob hlubokého socialismu, se zmiňovat nebudeme. Fotografie jsou veřejně dostupné, takže pokud se to někomu nelíbí, nemusí do těchto lázní jezdit. To, o čem se chceme zmínit, souvisí s úrovní a chodem lázní.

Foto: TRAVELER

Karbanátek byl opravdu miniaturní.

Hned po příjezdu nás čekalo nemilé překvapení, kdy na jednolůžkových pokojích našeho patra, silně zapáchal odpad ze sprchového koutu i z toalety. Po upozornění recepční přichází údržbář, který do WC vylévá lahev saponátu a odtok ve sprchovém koutu přikrývá hadrem. A práce je hotova. Po opakovaných stížnostech na přetrvávající zápach není nikdo schopen problém vyřešit. Na pokojích se prakticky nedá přebývat, náhradní ubytování není. O zápachu jsme se bavili i s ostatními hosty tohoto lázeňského domu a všichni měli stejný problém.

Do lázní jsme dorazili ve čtvrtek a byli jsme informování, že k obědu a k večeři je možné si vybrat vždy ze dvou jídel. Snídaně je určena. No ale vzhledem k tomu, že jsme dorazili až ve čtvrtek, je možné si ze dvou jídel volit až na neděli, do té doby je nám přidělena „jednička“. Chápeme, že ten den již není možný výběr z jídel, ale na pátek by to již mělo být všem lázeňským hostům umožněno. Nebo by měli dostat možnost si jídla vybrat ještě před svým příjezdem.

Foto: TRAVELER

Tohle je celá snídaně pro lázeňské hosty.

Stravování je největším mínusem celých lázní. Neexistují tu snídaně formou švédských stolů alespoň s tím nejzákladnějším. Ve většině případů dostanete tři kolečka salámu nebo tři plátky sýru a k tomu pečivo a malé máslíčko. A to je vše. Přidat si nemůžete. Kvalita uzenin byla navíc mnohdy na úrovni výrobních salámů. K obědům a večeřím byly vydány porce velikosti přinejlepším porcí dětských. Naprostá většina jídel bez chuti, přílohy často nedovařené, jídlo vždy na malých talířcích. Jedlo se to něčím, co připomínalo dětský příbor. Přidání? No ani náhodou.

Porce to byly skutečně tak malé, že nemohly stačit dospělé ženě, natož dospělému muži. Většina hostů se tak chodila dojídat do restaurací, nebo si v supermarketech kupovali potraviny, kterými se dojedli.

Foto: TRAVELER

Na tohle jídlo se hostům skutečně sliny nesbíhaly.

Když to jedna z pacientek již nemohla vydržet a šla se svojí stížností na kvalitu a porce jídla za ředitelkou celého lázeňského komplexu, dostalo se jí této překvapivé odpovědi: „A co byste chtěla, když to máte zadarmo? Tady to není výkrmna!“ Tohle považujeme za naprostou drzost, neboť veškeré lázeňské pobyty, které absolvují pacienti na základě lékařského doporučení, jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. Pojišťovnou, které zotavující se senioři celý život platili zdravotní pojištění. A teď mají poslouchat někoho, kdo se nad ně povyšuje, protože jim nestačila porce jídla, kterou dostali?

Pokud se v lázních ubytujete jako samoplátce, při snídani vás od těch, kteří mají lázně předepsané lékařem, odvedou do malého salonku, kde na dveřích září velkými písmeny nápis V.I.P., a tam si můžete k snídani vybrat, na co právě máte chuť. Zde totiž snídaně probíhají formou švédských stolů, nebo spíš švédských stolečků. Ani zde totiž není výběr nikterak velký, ale pro lázeňské účely naprosto dostačující. Jak je možné, že jsou samoplátci zvýhodněni, když za pacienty, kteří mají pobyt hrazený pojišťovnou, cenu veškerého jídla hradí pojišťovna?

Foto: TRAVELER

Další vydatná snídaně

A to ještě není vše. Naprostá neúcta k pacientům se během našeho pobytu projevila ve chvíli, kdy jedna z pacientek dostala vynadáno, že má na svém pokoji dovezenou rychlovarnou konvici, vždyť přeci v přízemí hlavní budovy je cukrárna a kavárna, tak na co potřebuje konvici. Ne každému ale vyhovuje káva, kterou tam vaří, někteří pacienti si každý den kávu za cenu 55 Kč za espresso nemohou dovolit. Jenže nám bylo prozrazeno, že majitelkou kavárny dcera jednoho z hlavních manažerů celého lázeňského komplexu? Jde snad o vzájemné nahrávání si zákazníků?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz