Hlavní obsah
Jídlo a pití

Bez peněz do hospody nelez aneb Co vše jsou podniky schopné hostům účtovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Kdo nemá peníze, ať si uvaří a pije doma. Kdo je má, měl by přesto zvážit, jaký podnik navštíví. Co jsou některé restaurace schopné účtovat, to odporuje zdravému rozumu.

Článek

Říká se: bez peněz do hospody nelez. Jinak řečeno, pokud nemám dostatek financí na tuto službu, měl bych sedět doma. Jídla i nápoje v hospodách a restauracích prostě stojí víc. Někdy ale i ten, kdo má peněz dost, zvažuje, zda do některých podniků vlastně jít. Proč? Některé účtované věci souvisí až s drzostí a zlodějinou.

Dětská porce

Objednáváte si pro své děti takzvanou dětskou porci? Tedy poloviční jídlo? Pokud ano, zbystřete. Zajímejte se hlavně o to, kolik jídla váš potomek dostane a kolik to bude stát. Obvykle je to porce přesně poloviční, která ale stojí 60–70 procent z ceny porce dospělé. Nebo je to přesně polovina, ale navíc s paušální třicetikorunovou částkou.

Chápu, že když má jít o nějakou minutku, kde je potřeba odhadnout menší gramáž masa nebo hranolek, že je to pro kuchaře komplikace. Ale u nějaké hotovky? Jestli dá místo 6 knedlíků tři a omáčky jen půl naběračky, to je opravdu důvod k tomu, aby si účtoval poplatky navíc?

Rozdělení na polovinu

Vlastní zkušenost z východních Čech. Nevím, zda je tomu stále, od té doby jsem do toho podniku nepáchnul. Ale restaurace stále existuje a funguje. Psal se rok 2015 a my jsme se rozhodli dát si s partnerkou jednu pizzu, ale rozdělenou napůl, na dva talíře. Pochopil bych nějaký drobný poplatek za zašpinění jednoho kusu nádobí navíc. Ale nám naúčtovali 40 procent z ceny navíc. Ano, tak to stálo i v menu: „Pizza konzumována dvěma osobami plus 40 % z ceny.“ Takže na některé pizzerie také pozor.

Couvert

Couvert, chcete-li kuvér. Co si pod tímto označením představit? Rozhodně zcela nesmyslně účtované věci, o které nikdo nestojí, ale musí je v některých podnicích zaplatit. V tom lepším případě se jedná o jednorázovou, paušální platbu za neomezenou konzumaci třeba pečiva, nebo použití dochucovacích prostředků. V tom horším případě je kuvér účtován jenom za to, že máte prostřený stůl. Tedy za věc, kterou v restauraci tak nějak očekáváte.

Kohoutková voda

Chápu, někdo musí vzít karafu, sklenice, vodu natočit, při dobré vůli do ní dát citrón. Ale účtovat několik desítek korun za tuhle službu, to už je trochu přes čáru. Je jasné, že hospoda není charita, ale vždyť rychlým výpočtem musí každému dojít, že na té karafě kohoutkovice vydělávají víc, než třeba na pivu – když to porovnám se vstupními náklady i samotnou náročností přípravy.

Gramáž

Když si nevšimnete detailu v jídelním lístku, za jídlo zaplatíte více, než jste čekali. Známý nešvar některých hospod je účtovat dle skutečné váhy. Typicky se to děje třeba u ryb. Takže když si objednáte jednoho pstruha, nečekejte standardizovanou porci jako u jakéhokoliv jiného masa. Kuchař tu rybku nejprve zváží a potom teprve připraví. A číšník naúčtuje. Paradoxem je, že do poslední chvíle vlastně nevíte, kolik vás bude takové jídlo stát. Jestli jde o opravdu pořádný kus ryby, skvělý způsob, jak natáhnout hosta.

Dýško

Pokud máte zafixováno, že o dýšku rozhodujete vy sami, možná vás některé podniky překvapí. Na lístku totiž můžete najít položku označenou jako „tip“. Tedy automatické dýško, bez ohledu na to, zda jste byli spokojeni, nebo ne. A jak je velké? I to si rozhodne restaurace sama za sebe. A to už se nedá nazvat jinak než záměrnou zlodějinou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz