Hlavní obsah

Dali bychom nachlazené dítě do školky, ale systém je proti našemu přístupu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Milí rodiče, dát nachlazené dítě do školky opravdu není nejlepší nápad. Myslete na ostatní.

Článek

Mateřská škola není jen státní vzdělávací zařízení předškolního typu, ale také určitá komunita – dětí, učitelek i nás rodičů. A my bychom v této komunitě měli nějak fungovat. Především bychom měli ctít její pravidla. Ta primárně stanovuje mateřská škola, a my, rodiče, máme na výběr. Buď ta pravidla budeme respektovat a dodržovat, nebo můžeme dítě ze školky odhlásit a najít si zařízení, kde nám budou více vycházet vstříc. Takovou možnost máme.

Dodržujte, co je psáno

Je podzim a u dětí se objevují první příznaky nachlazení. Přestože na nás bylo na schůzce před začátkem školního roku jasně apelováno, že nachlazené dítě do školky nepatří, někteří rodiče to nerespektují. Přestože je na nástěnce velký leták s jasně vypsanými příznaky a následným postupem, rodiče si z toho nic nedělají. Dokonce vyjadřují frustraci z toho, že jim školka odmítá dítě přijmout, nebo jim ho po pár hodinách vrací zpět domů.

Když ráno vedu svého potomka do mateřské školy a otevřu dveře, vidím to. Děti s rýmou, kašlající děti, děti s viditelně zarudlýma očima, které se očividně necítí dobře. Na první pohled je jasné, že jsou nachlazené nebo nemocné. A ne, netvrďte mi, že ráno byly v pořádku a všechno se projevilo až po tom, co jste zavřeli dveře třídy. Dali jste je tam záměrně, doufajíc, že to projde. A když neprojde, máte plná ústa řečí o tom, jak je systém školek proti vám a jak jsou učitelky a ředitelka přehnaně pedantské.

Nezodpovědní rodiče

Je to nezodpovědnost každého rodiče, který pošle nemocné či nachlazené dítě do školky. Co si myslí, že se stane? Učitelka mu dříve nebo později změří teplotu, nebo bude smrkání a kašel natolik neúnosný, že vám stejně zavolá. A vy si pro něj budete muset přijet. Co jste tím vyřešili? Dali jste dítě do školky na pár hodin, jen abyste ho museli brzy vyzvednout.

Nejenže jste tím nevyřešili nic, ale navíc jste svou nezodpovědností naštvali řadu lidí. Učitelky ve třídě, ředitelku mateřské školy i nás, zodpovědné rodiče. My ctíme daná pravidla a nachlazené děti do školky nedáváme. Proč vy musíte dělat pravý opak? My chceme, aby si naše děti školku užívaly a mohly do ní pravidelně chodit. Bude to možné, když je vaše dítě nakazí? Samozřejmě, že nebude!

Buďte ohleduplní

Možná tomu nebudete věřit, možná to pro vás bude novinka, ale nejste to jen vy, kdo splácí hypotéku, kdo musí chodit do práce, kdo má napjatý rozpočet, kdo nemá babičku na hlídání. I my, stejně jako mnoho dalších rodičů, jsme v úplně stejné situaci. I pro nás je výpadek příjmu kvůli „ošetřováku“ nečekanou komplikací, na kterou jsme nebyli připraveni a kterou musíme řešit.

Rozumím, že nachlazení vašeho dítěte vám udělalo čáru přes rozpočet. Ale myslete na nás – nám může udělat úplně stejnou čáru. Pokud se dítě nakazí venku, na dětském hřišti, v kině, v obchodním centru nebo v aquaparku, dá se to pochopit. Je to běžná věc, stává se to malým i velkým, dětem i dospělým. Ale když se dítě nakazí ve školce, kde je jasně vidět, od koho, pochopit se to nedá. V tu chvíli se náš názor na vás, milí nezodpovědní rodiče, výrazně mění a veškerá pozitiva jsou pryč. Tak nemyslete jenom na sebe, ale také na ostatní.

Anketa

Patří nachlazené děti do školky?
Ano, patří
0 %
Ne, nepatří
100 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz