Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dát dýško obsluze v restauraci? Ne, mně ho v práci také nikdo nedává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Dýška nejsou povinnost, ale slušnost. Vyjádření toho, že jsme byli s obsluhou spokojeni. Přesto jsou skupiny lidí, kteří ho nedávají z principu. Jim je také nikdo nedává.

Článek

Pozorná obsluha, která se neustále motá u stolu, zajišťuje hostům plné sklenice, doporučí jídlo i dezert, zeptá se na spokojenost. Prohodí s hosty několik milých slov, zavtipkuje a nabídne něco zajímavého. Tak by měla vypadat ideální večeře v restauraci s dobrou obsluhou. A taková obsluha si určitě zaslouží i nějaké uznání. Nejenom slovní, ale i finanční. Ano, mám na mysli nějaké to dýško.

Dobrovolný příspěvek

Dát dýško samozřejmě není povinnost. Spropitné, diškrece, tringelt je v našich končinách zcela dobrovolný příspěvek pro obsluhu, pokud jsme s ní byli spokojeni. Dát dýško nikdo nikoho nenutí a je na každém, jak k tomu přistupuje. Je však takovým nepsaným pravidlem dýško dát, pokud jsme byli spokojeni. A kolik? Další nepsané pravidlo mluví o deseti procentech. Ale opět záleží na každém. Někdo dá více, někdo méně, někdo nic. A nemusí to být jen proto, že by byl nespokojen. Jsou lidí, co dýška neuznávají.

Mně také nikdo nic nedá

Nejčastějším argument pro nedávání dýšek je to, že danému hostovi v jeho zaměstnání také nikdo nic nedá. Ano, v mnoha zaměstnáních to tak prostě je. Mnozí nepracují s lidmi, nepracují s penězi, nebo to není běžný standard v dané oblasti dávat dýško.

Zároveň ale existují oblasti, kde to také není takovým standardem jako v pohostinství a přesto něco navíc člověk dostane. Třeba řemeslníci, automechanici, kadeřníci a kadeřnice. Dýško lidé nechávají také v salonech krásy, ať už se jedná o kosmetiku, pedikúru nebo manikúru.

Tam, kde se o nás někdo stará

Vesměs se dýška dávají tam, kde se o nás někdo stará. Kde pro nás pracuje déle než pár minut. U stolu nás číšník obskakuje i několik hodin. V salonech krásy minimálně hodinu. V dílně může mít mechanik naše auto i celý den. Tak nějak požadujeme za slušnost, se mu odvděčit.

Jasně, že nedáme dýško prodavačce u kasy, se kterou se vidíme skrz plexisklo pár desítek vteřin. A kterou už dnes bez problémů nahradí samoobslužná pokladna. Také asi nedáme dýško výběrčímu na parkovišti za to, že nám vydá lístek. Nebo obsluze na kartáčové myčce za to, že zinkasuje peníze a zapne program. Tito lidé se o nás na rozdíl od číšníků, kadeřníků či kosmetiček opravdu nijak nestarají. A je vysoce pravděpodobné, že jejich práci už brzy nahradí roboti. Kterým dýško také dávat nebudeme.

Nemusíte

Ne, dýško opravdu dávat nemusíte. Nikdo vás k tomu nenutí. Ale je dobré vysvětlit, proč. Dýško dnes bere obsluha i jako jakousi zpětnou vazbu. A je dobré jí vysvětlit, že důvodem vašeho škudlení není nespokojenost, ale vaše principy. Že vám dýško také nikdo nedá, tak ho nebudete dávat jiným.

Anketa

Dáváte dýško?
Ano, vždy
23 %
Jen když jsem spokojený
68,4 %
Ne, nikdy
8,6 %
Celkem hlasovalo 11946 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz