Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Každý ať jezdí, jak chce. Od trestání je policie, ne samozvaná pomocná stráž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Pomocná stráž Veřejné bezpečnosti byla organizace působící v Československé socialistické republice. Někomu se po této funkci stále stýská. Ukazuje to na silnicích.

Článek

Žijeme v demokratickém právním státě, máme zákony i společenské normy chování. Přesto se najdou lidé, kteří je nehodlají dodržovat. Co s tím? Od toho jsou tu složky našeho státu, jako je policie, státní zastupitelství a nezávislá justice. A to úplně stačí. Brát spravedlnost do vlastních rukou není nejlepší nápad. A je jedno, zda chceme trest, spravedlnost, nebo se nám jen stýská po funkci, kterou byla pomocná stráž Veřejné bezpečnosti.

Silnice jsou nebezpečné

Kdo jezdí autem pravidelně, vidí to každý den. Na silnicích není bezpečno. Začíná to nevyzpytatelnými, pomalu jedoucími seniory. A končí to mladíky, kteří si rychlou agresivní jízdnou chtějí něco dokazovat. Když dojedeme do cíle, měli bychom být vděčni, že to bylo podle plánu, v pořádku a bez úhony.

To, zda dojedeme, máme často v rukou jen my sami. Nejenom tím, jak jezdíme, ale i tím, jak předvídáme, jak se snažíme eliminovat rizika, která mohou ze silniční dopravy plynou. Ne každý ale ke své jízdě přistupuje takto obezřetně. Jsou i tací, kteří se rozhodnou trestat.

Co se silničním pirátem?

Silniční pirát je známé označení pro toho, kdo viditelně porušuje dopravní předpisy. Ne, nehodlám tu teď hrát hru, že zrovna jede s rodící ženou, pořezaným dítětem a infarktem svých rodičů do nemocnice. Pirát silnic jede agresivně proto, že nemá respekt a úctu k předpisům. A měl by být potrestán.

Ano, měl by být potrestán. Ale kým? Jen jedinou složkou státního aparátu. Policií. Doba, kdy u nás působila pomocná stráž Veřejné bezpečnosti, je dávno pryč. Vymáhání dodržování zákonů má dnes v rukou opravdu jenom a pouze policie. Nikdo jiní. Žádní samozvaní ochránci zákona, žádní samozvaní hrdinové, by to dělat neměli.

Nechte ho jet

I když všichni víme, že do žádné nemocnici, dopravní nehodě nebo hořícímu domu nespěchá, měli bychom ho nechat jet. I když jede sebeagresivněji, neměli bychom se do jeho stylu jízdy vměšovat. Tím, že ho schválně začneme jako samozvaní strážci zákona blokovat, brzdit, omezovat, jenom přilijeme olej do ohně. Sice nám to může připadat morálně správné, ale my nejsme na silnicích ani od toho, abychom posuzovali dopravní přestupky, ani abychom je trestali.

Od toho je policie. My bychom měli udělat jediné. Nechat takového piráta jet a zajistit, aby jeho jednání nijak neomezilo nebo dokonce neohrozilo naši jízdu. Jediné zadostiučinění, které připadá v úvahu, je vytočení linky 158. Ano, právě toto můžeme udělat, pokud máme podezření na protiprávní jednání. Zbytek už je na policii. Pomocná stráž Veřejné bezpečnosti byla zrušena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz