Hlavní obsah
Rodina a děti

Moderní mámy stíhají kávu, kamarádky, víno, koníčky i zábavu. Tak to má být

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Matka není služka s koulí u nohy, jejíž jedinou náplní práce je starost o děti a manžela. Má mít a žít i svůj život.

Článek

Každá doba má svoje. Má výhody, ale i nevýhody. A očekává se, že se dané době tak nějak přizpůsobíme. To, co bylo před několika desítkami let nesmysl, je dnes běžný standard. Mám na mysli pohled na rodičovství a roli žen, matek, v domácnosti. Před několika desítkami let byly ženy často služky s koulí u nohy, které se celý den staraly o děti a jejich muž, pán tvorstva, ještě musel mít teplou, čerstvě navařenou večeři. Čest výjimkám a pokrokovějším rodinám, které tento socialistický standard nežily. Ale většina domácností bohužel taková byla.

Moderní doba, moderní matky

Doba pokročila. Životní styl je jiný. Jistě se i v dnešní době najdou rodiny, kde to funguje jako za socíku. Ale je tu i druhá strana mince. Rodiny, kde žena, matka, opravdu není služka. Ale člověk, pro kterého neskončil vlastní život tím, že se jí narodilo dítě. Dnešní moderní rodičovství má klady i zápory, ale nesmírnou výhodu v tom, že si každý může vybrat, co mu vyhovuje.

Kdykoliv jdu po ulici, rozhlížím se. A vidím, tu maminku s kočárkem, jak sedí s kamarádkou nad šálkem kávy. Jinou maminku, sedící s další maminkou nad sklenkou bílého vína. A říkám si, proč ne? Tyto ženy jistě na kávu či víno chodily i před tím, než se jim narodilo dítě. Tak proč by v tom neměly pokračovat?

Každý má koníčky

Je úplně jedno, jestli je koníčkem pití kávy nebo vína. Nebo je to hudební festival a koncert. Nebo to má být námaha ve fitku, či výstava, kino, nebo divadlo. Na tyhle kratochvíle má nárok úplně každý. Včetně žen, matek.

Jestli kdokoliv kritizuje či odsuzuje moderní matky jen proto, že chtějí mát čas i na svou zábavu, na své koníčky, měl by se zamyslet sám nad sebou. Opravdu má někdo, komu se narodí dítě, dostat pomyslnou kouli na nohy? Realitou že, že nejlepší rodič je takový, který seš spokojený. Jak asi prospěje rodině a dítěti unavená matka, který je měsíce a roky zavřená doma? Bez jakéhokoliv vybočení ze stereotypu.

Doba tomu nahrává

Jednorázové pleny, vlhčené ubrousky, sušičky, robotické vysavače, chytré hrnce. Uklidit domácnost, vyprat, navařit, je oproti minulosti hračka. Tak proč toho nevyužít a ušetřený čas nevěnovat sobě? Být matkou není práce na plný úvazek. Ani by to tak být nikdy nemělo.

Anketa

Měly by mít matky čas na své koníčky?
Ano, za všech okolností
56 %
Teprve ve chvíli, kdy se řádně postaraly o domácnost
41,2 %
Ne, mají se věnovat domovu a dětem
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1560 čtenářů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/podcasty-po-materskych-stopach-moderni-rodicovstvi-na-sitich-inspirace-i-dezinformace-cihaji-na-matky-i-deti-ze-vsech-stran-40459734

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz