Hlavní obsah

Nediskriminujte mé dítě, protože je vysoké. Chci pro něj taky vstup zdarma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Mám platit za své dítě jen proto, že je vyšší než jeho vrstevníci? To je nepřijatelné.

Článek

Nemám problém s tím, když je někde pro někoho snížené vstupné, ale nemělo by to být diskriminační. Podmínky sníženého vstupného by se neměly odvíjet od něčeho, co nemůžeme ovlivnit – například od výšky dítěte. Pokud dítě nepřekročí určitý výškový limit, může jít zdarma, ale když ho překročí, musí platit. To je nespravedlivé.

Máme vysoké dítě

To, jak vysoké je dítě, nikdo neovlivní. Samozřejmě, pokud nebudu hledat absurdní možnosti, jako je záměrně si vybírat malého partnera v naději, že jeho geny převáží nad mými. Žádný rodič nemůže kontrolovat, jak vysoké bude jeho dítě v útlém věku nebo v dospělosti.

Přestože nejsme s partnerem žádní obři, máme dítě, které je vyšší než většina jeho vrstevníků. A to nám nikdy nevadilo – tedy až do chvíle, kdy jsme narazili na „diskriminační pokladnu“. Tak nazývám místa, kde se vstupné vybírá podle výšky dítěte, nikoliv podle věku.

Musíme platit

Mezi svými vrstevníky je rozhodně nejvyšší. V běžném životě mu to nevadí, spíš naopak, ale když někam jdeme, máme s tím problémy. Málokdy nám někdo uvěří, že mu jsou teprve tři roky a že není starší. Vysvětluji, že je nespravedlivé, že menší tříleté děti mohou jít zdarma, zatímco náš „obřík“, i když je mladší, musí platit.

Někde se nad námi smilují, přimhouří oko a pustí našeho synka zdarma. Jinde jsou ale nekompromisní a považují metr u pokladny za jediný správný argument. Protože jsme přijeli za zábavou, raději zaplatíme, než abychom volali manažera nebo ředitele a hádali se několik minut.

Proč ne věk?

Proč někdo musí diskriminovat větší děti tím, že jim účtuje vstupné? Pokud chtějí rodičům finančně ulevit a pustit děti zdarma, ať to udělají spravedlivě – na základě věku. Ať platí děti od tří, čtyř nebo pěti let, to je jedno, jaký věkový limit se nastaví. Ale bude to spravedlivé.

Věk je nejspravedlivější kritérium. Dáváme snad občanku na základě výšky, nebo věku? Stáváme se plnoletými ve chvíli, kdy přerosteme 170 cm, nebo když dosáhneme 18 let? A co senioři, měří jim někdo jejich výšku, nebo se důchod přiznává podle věku? Tak proč u dětí někdo vymýšlí tak nesmyslná pravidla?

Vyšší dítě si atrakce užije stejně jako to menší. Že je někdo vyšší, mu možná poskytne lepší možnosti, že někam vyleze nebo se někam dostane, ale jeho aktivita je stále úměrná věku. Rodič by ho měl usměrnit, hlídat a dát na něj pozor – a nezáleží na tom, jestli měří 99 nebo 101 centimetrů. Pořád je to malé dítě.

Anketa

Je rozhodování podle výšky nespravedlivé?
Ano, je
100 %
Ne, není
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz