Hlavní obsah
Nakupování

Pochybné zahraniční e-shopy? Nechci nic, ani kdyby měli zboží zadarmo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Čas od času na mě vyskočí reklama na extrémně výhodné zboží. Klikám a zjistím, odkud vítr vane. Ne, tady nikdy nenakoupím.

Článek

Kdo by nechtěl nakupovat levně? Ale všechno má své meze. Reklama na různé výhodné zboží se na nás valí ze všech stran. Málokdo odolá a neklikne, když vidí něco, co je prodáváno za zlomek ceny. I já klikám. A potom zjistím, k čemu došlo. Nejsem v žádné tuzemské velké nákupní galerii, ani nejsem v žádném tuzemském eshopu. Já se ocitám na nějakém čínském eshopu, který se mě snaží zaujmout naprosto jedinečnými cenami. Ale, stojí to za to?

Čínská kvalita?

Pravda, celý svět dnes vyrábí v Číně. Ale je tu jeden rozdíl. Na jedné straně je tu světoznámá firma, která do Číny přesunula výrobu z důvodu úspory nákladů. A ta si prostě nadiktuje a pohlídá, aby kvalita byla taková, jaká má být. A potom už je jedno, jestli zboží montuje Číňan, Ind, Američan nebo Čech. Standardy jsou dány a v rukou rozdíl není.

Potom je tu ale druhá stránka. Vyložené čínské šunty. Zboží, které bývá kopií toho od renomovaného výrobce. Obvykle „noname“, ale v designu až nápadně podobném. Přitom za zlomek ceny originálu. Ale ono je to prostě znát. Kvalita tohoto zboží je žalostná až šílená.

A to nemluvím o tom, že vůbec nevím, z čeho je dané zboží složeno, vyrobeno. Zda není zdravotně závadné, zda má potřebné certifikace, zda dokonce není nebezpečné?

Mám snad záruky?

Když koupím něco v tuzemském obchodě, mám právo odstoupit od smlouvy ve 14 dnech, mám právo zboží jednoduše reklamovat u prodejce, nebo rovnou v autorizovaném servisu. Mám oporu a ochranu v zákonech, mohu se obrátit na ČOI a jiné úřady.

Co mohu, pokud si koupím zboží z Číny? Jít si stěžovat možná tak na lampárnu. Sice ho pochopitelně mohu reklamovat, ale samozřejmě v Číně. Poslat tam balíček a doufat, že dojde k vyřešení, je hodně divoká představa. Stejně tak mohu doufat už při doručování balíčku. Žádná sledovací čísla, žádné známé přepravní společnosti. Čínská pošta, potom kdo ví co. A nakonec to skončí jako obyčejný dopis v rukou české pošťačky, která pokud ho ukradne, nikdo to nikdy nezjistí.

A co GDPR?

Ne, že bych byl nějakým velkým zastáncem GDPR a ochrany osobních údajů. Vše by mělo mít své meze, limity a respektovat zdravý rozum. Ale zároveň, abych zadával všechny své kontaktní údaje, číslo platební karty a další data na druhý konec světa nějakému čínskému e-shopu, tak to ani omylem. Tohle si prostě nerisknu.

Děkuji, nechci

Svůj názor samozřejmě nikomu nenutím. Pokud někomu nevadí nakupovat kdo ví kde, u kdo ví koho, kdo ví, jaké zboží, je to jeho věc a volba. Já tuhle odvahu nemám, ani nechci mít. Prostě, nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci.

Anketa

Nakupujete na čínských eshopech?
Ano, pravidelně
5,9 %
Jen občas
5,9 %
Ne, nenakupuji
88,2 %
Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz