Hlavní obsah
Názory a úvahy

Policie si chce znovu ulehčit práci. Plánuje Speed Marathon a vyzývá národ k aktivnímu nahlašování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Máte s něčím problém? Staňte se udavačem, my si na to posvítíme. I tak by se dala shrnout každoroční výzva policie.

Článek

Bezpečnost na silnicích je velké téma. Nehody byly, jsou a budou. Jakákoliv iniciativa, jak snížit jejich počet a zlepšit statistiky nehodovosti, je pochopitelně vítaná. Ale všechno by mělo mít svoje meze. Vyzývat národ k tomu, aby práskal a udával, je krapet přes čáru. Přesto se to každoročně děje.

Speed Marathon 2024

Neznalý člověk by si možná řekl, že se jedná o nějaký závod. Tak to není. Jední se totiž o označení té bonzácké policejní akce, která má za cíl podpořit národ v udávání. Naštěstí ne konkrétních jedinců. Akce Speed Marathon je zaměřena na měření rychlosti. V místech, která však nevytipuje státní nebo obecní policie. Ale v místech, která vytipují běžní lidí.

Pokud si někdo myslí, že se v určité lokalitě jezdí rychleji, má možnost tuto lokalitu pomocí interaktivní mapy nabonzovat policii. A to až do konce března. Policie následně dané tipy vyhodnotí. Poté oficiálně spustí represivní akci a vydá se do terénu s radary. A bude nekompromisně trestat hříšníky.

Stojí to za to?

Opravdu je běžný občan tím nepovolanějším člověkem, kdo dokáže určit, zda se v určité lokalitě jezdí rychleji, než se má. Opravdu dokáže pouhým okem vyhodnotit rychlost jedoucích aut? Jasně, že ne. Mnohdy jsou tipy v mapách místy, kde jednou někdy, někdo, někoho ohrozil, a tak si dotyčný honem běží vylít svou frustraci. Hezky anonymně, v interaktivní mapě.

Opravdu má policie tolik volných, nejenom administrativních kapacit k tomu, aby dokázala vyhodnocovat to množství tipů, které se zobrazí v dané mapce? Skutečně nemají policisté nic lepšího na práci, než je trávení času před obrazovkami svých počítačů, kde zaznamenávají a vyhodnocují jednotlivé tipy od lidí?

Opravdu není lepší, když mi daná místa na základě svých zkušeností a znalostí lokality místa k měření vytipovala místní státní, nebo městská, tedy obecní policie? Nejsou v tomto právě tito příslušníci mnohem povolanějšími osobami, když jsou každý den v terénu a svůj rajón by měli mít doslova pod palcem?

Opravdu má mít nějaký smysl to, že se Speed Marathon, tedy samotné měření uskuteční pouze jeden jediný den v roce, a to ještě v místech, která jsou veřejnosti předem oznámena? Není snad správnější volbou měřit nejenom bez předchozího ohlášení, ale především v průběhu celého roku? Taky, aby se řidiči skutečně motivovali k bezpečné jízdě, protože nebudou znát dne ani minuty, kdy ne ně někdo může číhat?

Preventivní akce

Na závěr se sluší dodat, že Speed Marathon nemá být represivní, ale má být preventivní akcí. No, v tom případě znovu nechápu, proč jsou lidé vyzíváni k udávání a proč se policejní hlídky rovnou nezvednou ze svých židlí a nejdou se někam k silnici rovnou postavit. Klidně i bez toho radaru, někdy to úplně stačí.

Anketa

Vidíte v akci Speed Marathon smysl?
Ano, vidím
19,3 %
Ne, nevidím
78,1 %
Nevím, nedokážu posoudit
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 424 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz