Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politici se v Hřensku fotili, ale proč by měli pomáhat podnikatelům z našich peněz?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Není to lehké a přináší to spoustu rizik. Některá mohou být fatální. To si, milý podnikateli, musíš uvědomit. Stát není od toho, aby kompenzoval ušlý zisk

Článek

Už je to více než rok od požáru v Národním parku České Švýcarsko. A pořád to není téma, které by utichlo. Ne z důvodu dopadu na přírodu, o které botanici říkají, že se vzpamatuje. Ba co víc, prý takový požár přírodě dokonce prospěje. Takže žádná apokalypsa, ale prospěšný jev.

Komu ale požár nijak neprospěl, to jsou podnikatelé. Chápu a rozumím, pro ně musela být daná událost, ještě navíc v hlavní sezoně, opravdu citelný zásah. A pro některé trvá stále, když se návštěvnost nevrátila na původní čísla.

Fotky politiků

Požár v Národním parku České Švýcarsko, tedy v Hřensku, byl obrovské mediální téma. Toho pochopitelně využili i mnozí politici, kteří osobně jeli na místo. Pobavit se s místním vedením, s běžnými lidmi a udělat i několik promo fotografií pro zpravodajské servery i své sociální sítě. Je to samozřejmé. Když se něco děje, politik musí být vidět, musí být na místě a dělat, že to řeší. I když všichni víme, že ten největší podíl na likvidaci požáru mají hasiči a další složky IZS.

Slibem nezarmoutíš

Že můžeme od politiků očekávat vesměs jenom sliby, to už jsme si tak nějak zvykli. Ono, co jiného má na místě katastrofy asi říct jiného, než takové to obligátní: „Budeme se snažit vám pomoci, nenechat vás v tom“. Nebylo by ani politicky, ani eticky správné narovinu říct – podnikatelské riziko, poraďte si, jak chcete.

Proč bychom jim měli pomáhat?

Skupina dvaceti místních podnikatelů se však rozhodla, že za jejich současnou situaci může vláda (jak jinak, kdo taky jiný, že?). A to kvůli nucenému uzavření dané oblasti. A tato skupina místních byznysmenů požaduje kompenzace. Celkově 25 milionů korun.

Nic proti podpoře podnikání obecně, ale jde o to, kde se ty peníze berou? Samozřejmě z našich peněz, my všichni bychom měli v tuhle chvíli pomoci těm, kteří se stali obětí podnikatelského rizika. Je to správné? Samozřejmě, že není.

To k podnikání patří

Pro místní podnikatele je turistický ruch hlavním zdrojem příjmu. Ale také musí brát v potaz, že existují podnikatelská rizika. A tohle je prostě jedno z nich – požár a logický zákaz vstupu do oblasti, dokud nebude vše pod kontrolou. A ač nechtějí uznat, že tahle situace je podnikatelským rizikem, já kontruji – je.

Stejně jako může v jiných oblastech nastat povodeň, tornádo, zemětřesení. Může se objevit špatné počasí, některé lokace začnou být nebezpečné, bude hodně/málo vody, v rybnících a nádržích se objeví sinice a jiný bordel, turisty odlákají jiná zajímavější místa. Dojde v oblasti k nutným opravám a rekonstrukcím, budova, kde sídlí bude zavřená statikem… A mohl bych pokračovat do nekonečna.

Je mi to líto, ale…

Milí podnikatelé, je mi to líto, že požár v Hřensku zasáhl váš byznys, ale takový je život. My, ze svých daní nechceme dotovat aktuální slabé roky. Pokud vím, vy jste v těch silných také do rozpočtu nepřispívali více než zákonné minimum, že?

Chápu, že máte zaměstnance, ale pokud jste je nebrali na hůl a měli s nimi sepsanou standardní pracovní smlouvu, díky našemu sociálnímu systému mohou na pracovní úřad a pobírat dávky, než si něco najdou. Bez prostředků tedy neskončí. Berte to, jako poměrně slušnou pomoc státu, který umí pomoci, ve skutečné nouzi, ale není řešitel podnikatelských rizik.

Anketa

Jste pro podporu místních podnikatelů ze státního rozpočtu?
Rozhodně ANO
5,5 %
Určitě NE
90,7 %
Nevím
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 418 čtenářů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-hnev-podnikatelu-z-hrenska-politici-se-tu-fotili-pak-se-na-nas-vykaslali-243163

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz