Hlavní obsah
Finance

Práce bez papíru je hloupost. Řemeslník nic neušetří a riskuje problémy se zákonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Přijede, udělá práci a nabídne cenu takzvaně bez papíru. Přitom to pro něj není výhodné a je jednou nohou v kriminále.

Článek

Řemeslníky potřebujeme. Ať už na stavby nebo rekonstrukce našich nemovitostí, tak i na různé menší dílčí práce a opravy. Najít dobrého, zkušeného a odpovědného řemeslníka, není snadné. Když už na takového narazíme, nemá čas a nechá se platit zlatem. Když se nám poštěstí a dokážeme ho dostat domů, kde odvede svou práci, nastává známá, dalo by se říct i klasická otázka. Bez dokladu?

Ano, nebo ne?

Není třeba se dlouze rozepisovat o tom, že mnoho lidí na tuhle nabídku kývne. Důvod je prostý – bez dokladu to budou mít levnější. Velmi často o 21 procent DPH, které si řemeslník nezapočítá. Stejně tak ale může z ceny srazit i 15 procent daně z příjmu, jelikož tyhle černé peníze logicky danit nebude.

Benefit pro zákazníka je jasný. Ušetří. Vzniknout však mohou i problémy. Reklamovat v budoucnu danou práci a dožadovat se opravy, může být složitější, když v ruce nemáte žádný doklad o tom, že u vás řemeslník byl a že odvedl danou práci.

Vydělá jen zákazník

Jediný, kdo na platbě bez papíru vydělá, je jen a pouze daný zákazník. A to jenom za předpokladu, že práci nebude muset reklamovat, nebo že bude mít s řemeslníkem v budoucnu natolik dobré vztahy, že ten nebude zapírat a přijede případnou chybu bezplatně opravit.

Kdo na celém obchodu, který transakci nasměroval do šedé zóny, nevydělá vůbec, to je samotný řemeslník. Ba co více, dokonce mu to může způsobit problémy.

Pro řemeslníky jenom negativa

Zaplacení bez dokladu je obvykle spojeno se slevou ve výši 21 procent DPH. Ve výsledku je takovému řemeslníkovi úplně jedno, jestli tuto daň naúčtuje, nebo nikoliv. Není to on, kdo ji platí. Zaplatí mu ji zákazník, on ji odvede státu. V kapse tak řemeslníkovi zůstane, s papírem i bez papíru, úplně stejná částka.

Podobné je to v případě paušální daně z příjmu. Opět to bude suma, kterou zaplatí zákazník a kterou řemeslník jednou ročně přepošle státu. V kapse mu tedy znovu zůstane stejně, jako by dal i patnáctiprocentní slevu za platbu bez papíru. Navíc, v době paušálních daní či výdajových paušálů, není úplně moudré slevovat s ohledem na daň z příjmu.

Pokaždé, když řemeslník nevystaví doklad, se také vystavuje riziku, že ho prostě někdo udá. Nejčastěji to bude nějaký nespokojený zákazník, kterému se nebude zdát kvalita odvedené práce. Každý řemeslník si může být jistý, že dříve nebo později se nějaký objeví. Vyšetřování ze strany živnostenského úřadu, finančního úřadu, nebo dokonce policie s podezřením na krácení daní, rozhodně nebude nic příjemného.

Anketa

Platíte řemeslníkům "bez papíru"?
Ano, pravidelně
30 %
Někdy ano
50 %
Ne, nikdy
20 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz