Hlavní obsah
Jídlo a pití

„Tuhle zeleninu nemohli v zimě vypěstovat,“ pochybuji na farmářském trhu

Foto: Freepik

Jsou farmářské trhy opravdu tím, za co se vydávají, nebo jsou někteří stánkaři jen překupníci plodin z celého světa?

Článek

Co by podle mého názoru mělo být základní charakteristikou každého farmářského trhu? Především lokálnost, tedy prodej výhradně tuzemských produktů, ideálně z blízkého okolí. Dále bych očekával, že půjde o zboží od menších výrobců, nikoli od velkých akciových společností se stovkami zaměstnanců.

Posledním klíčovým znakem by měla být sezónnost nabízených potravin. Žijeme v určitém podnebí a za určitých klimatických podmínek, a proto není možné pěstovat všechno, co nás napadne, po celý rok. Musíme brát ohled na roční období.

Co bych čekal?

Máme prosinec a na některých místech se stále konají farmářské, řemeslné či adventní trhy, kde jsou údajně k mání lokální produkty z malých farem. U sýrů nebo uzenin, které nekupuji v originálním obalu, těžko poznám, kde a kým byly vyrobeny. Ale v případě ovoce a zeleniny mohu snadno zapochybovat, zda to, co má trhovec vystaveno, pochází opravdu z jeho polí a sadů, a zda je vůbec z místní produkce.

V tomto ročním období očekávám v nabídce kapustu, pórek, kořenovou zeleninu, případně správně uskladněná jablka nebo hrušky. Zkrátka typické české plodiny, které u nás běžně rostou a při správném skladování vydrží i několik měsíců.

Tuto zeleninu nemohli v zimě vypěstovat

Nedávno jsem se procházel po trhu, který se také označoval za farmářský. I zde byl stánek s ovocem a zeleninou. Když jsem si prohlédl jejich sortiment, přešla mě chuť. Nechci nikoho veřejně pranýřovat, ale moc mi nedává smysl, že někdo v zimě prodává ředkvičky nebo jarní cibulku, má k dispozici cukety či rajčata. A když vidím i květák, pochybuji, odkud ho vzali.

„Tuto zeleninu nemohli v zimě vypěstovat,“ napadlo mě na farmářském trhu. Nebo možná mohli, ale určitě ne v běžných českých podmínkách, bez využití nějaké špičkové hi-tech technologie. Čekal jsem, že na trhu najdu to, co lze po sklizni uchovat, nikoli plodiny, které se sbírají v létě a na podzim, či snad něco, co obchodník koupil v supermarketu.

Chci čerstvé a domácí

Nevím, co si o tom mám myslet. Představa farmářského trhu je pro mě spojená s čerstvostí, lokálností a sezónností. Chci věřit, že to, co kupuji, bylo nedávno sklizeno na nedalekém poli, ne že to vyrostlo díky zázračným hi-tech technologiím, nebo že to leželo měsíce někde ve skladu či bylo koupeno v supermarketu a jen přeneseno na stánek, kde se prodává s tučnou přirážkou.

Chci kvalitu, nebo nic. Až budu chtít koupit cokoliv mimo sezónu, mohu jít rovnou do supermarketu a pořídit to za zlomek ceny. Farmářský trh by měl být o poctivosti, sezónnosti a lokálnosti. Pokud tyto hodnoty nedodržuje, pak nemá smysl.

Anketa

Nakupujete na farmářském trhu?
Ano, pravidelně
2,6 %
Občas ano
20,8 %
Ne, vůbec
76,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1177 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz