Hlavní obsah
Práce a vzdělání

V Česku o ně nestojí, tak lidé ve velkém vyráží za prací do zahraničí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Je nabízená mzda nízká? Nejvyšší čas sbalit se a vyrazit za hranice.

Článek

Můžeme tu nadávat na to, že se z naší země stává montovna plná zahraničních agenturních pracovníků. Ale když se nad tím zamyslíme, chováme se úplně stejně. Chováme se logicky, očekávatelně, přirozeně. Pokud nám tuzemské firmy na konkrétních pozicích nejsou schopné nabídnout odpovídající plat, uděláme logickou věc. Budeme hledat jinde. Třeba za hranicemi, kde je to se mzdami mnohem zajímavější.

Německo či Rakousko

Pravda je, že na Slovensku nebo v Polsku moc štěstí na nenajdeme. Stačí se ale orientovat více na jich a na západ. A už je to o poznání lepší. V Rakousku nebo Německu můžeme nad platem jásat. Ostatně, právě toto jsou země, kam Češi jezdí za prací nejčastěji. Především potom ti, kteří to mají opravdu blízko. Tedy obyvatelé krajů, jako je Jihočeský, Karlovarský nebo Ústecký. A že nejde o pár lidí dokládají čísla. Češi v cizině vydělají přes 70 miliard ročně.

Nejčastěji v cizině pracují řemeslníci. Ale přibývá i vysokoškoláků, takže to budou například IT odborníci a technici či zaměstnanci ze zdravotnictví. Otevřenost k možné práci v cizině má silnou návaznost na věk. Zkrátka, kdo není v České republice nijak výrazně vázán, jde pochopitelně za lepším. Zvláště, když to má opravdu kousek.

Je to správné?

Samozřejmě, že je to správné. Pokud máme tu možnost pracovat na stejné pozici, v podobném výkonu, ale s vyšším platem, jen hlupák by toho nevyužil. Potom máme radost z vyšších mezd a lepších podmínek. V tu chvíli bychom se ale měli zamyslet nad tím, zda je oprávněné nadávat na agenturní pracovníky v tuzemsku. Co dělají špatně? Nic!

Dělají přesně to, co my Češi. I oni se rozhodli pracovat v zemi, která jim nabídne vyšší mzdy než jejich domovina. Tak, jako dělník z východu míří do České republiky, míří Čech do Německa nebo Rakouska. Je to přirozená věc. A fungovat bude do té doby, dokud budou mezi jednotlivými zeměmi mzdové rozdíly. A to jenom tak nevymizí.

Pozor ale na fakt, že plat není vše. Každá země má jiné náklady na život. I proto se nejlépe budou mít takzvaní pendleři, nebo ti kteří budou týden trávit na pochybné ubytovně s minimálními životními náklady. Právě takovým zbude z jejich výplaty nejvíce. Usídlit se natrvalo v Německu nebo Rakousku, to už z hlediska životních nákladů tak výhodné není.

Anketa

Kde pracujete?
V České republice
61,5 %
V zahraničí
18,4 %
Momentálně nepracuji
20,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1220 čtenářů.

Zdroje: https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/key-facts-and-figures/life-eu_cs, https://www.novinky.cz/clanek/finance-cesi-v-cizine-vydelaji-pres-70-miliard-rocne-40398073, https://www.novinky.cz/clanek/finance-remeslnici-mizi-do-ciziny-vic-penez-lepsi-podminky-40423969

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz