Hlavní obsah
Právo a státní správa

Vy máte domácí zvíře? Znám zákony, proto vám byt nepronajmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Pokud má nájemce zvíře, nesmí mu ho pronajímatel zakázat. Zároveň je ale na něm, koho ve své nemovitosti nechá bydlet.

Článek

Vztahy pronajímatelů a nájemců nejsou vždy ideální. Na jedné straně stojí pronajímatel – majitel domu nebo bytu, který se rozhodne nabídnout ho někomu, kdo hledá bydlení. Na straně druhé stojí nájemce – ten, co hledá bydlení. Vztahy mezi nimi následně upravuje mnoho věcí. Slušnost, etika, sepsaná smlouva, ale i tuzemské zákony.

Smlouva není nad zákon

Bylo by jednoduché napsat si do smlouvy cokoliv a potom to vyžadovat. To bychom ale nemuseli mít žádné zákony, protože každý by si mohl s druhým člověkem domluvit, co chce a jak chce. Na jednu stranu ideální věc. Není přece nic špatného na tom, domluvit si doslova cokoliv. Pokud na to druhá strana dobrovolně přistoupí, je to ideální stav. Z pohledu našich zákonů to ale až tak jednoduché není. Každý smlouva musí odpovídat i tomu, co dovolují nebo zakazují zákony. Pokud je to jinak, může být její konkrétní část neplatná.

Jak je to se zvířetem?

Často je sporem zvíře. Nájemce ho má, pronajímatel ho doma nechce. Z logiky věci by se zdálo, že dle hesla „můj dům, můj hrad“, můžu smluvně zakázat zvíře ve své vlastní nemovitosti. Z pohledu zákona je to ale jinak. Pronajímatel nájemci zvíře zakázat nemůže. Takže ať se do smlouvy napíše cokoliv, nemá to oporu v zákoně.

Tedy, i když ve smlouvě pasáž o zákazu zvířat bude, nemusí si z ní nájemce dělat těžkou hlavu. Zákon je v tomto případě na jeho straně a majitel nemovitosti ostrouhá. Do jeho hesla „můj dům, můj hrad“, měrou výraznou zasáhl stát.

Výběr není zakázaný

Naštěstí stát stále ještě nezasahuje do toho, komu pronajímatel byt pronajme. Tedy s kým sepíše smlouvu. Tedy, abych byl konkrétní, pronajímatel se nesmí dopustit klasické diskriminace, například z důvodu pohlaví, sexuální orientace, rasového nebo etnického původu, národnosti, státního občanství…

Je ale pořád jen a pouze na něm, koho si do nemovitosti nakonec vybere. A že dá přednost někomu, kdo zvíře nemá? To je přece zcela na jeho uvážení a je to čistě jeho soukromá věc. Kritérium a klíč výběru vhodného nájemce pochopitelně není povinen nikomu sdělovat. A že byl vybrán zrovna ten, co žádná zvíře nemá? Klidně náhoda…

Snad si ho nekoupí

Pronajímatel z toho ale nevybruslí zcela. To, že nájemce nemá zvíře v době sepsání smlouvy ještě neznamená, že si ho nemůže pořídit později. Tím se ale opět dostáváme k tomu, že mu to žádná smlouva nezakazuje a zákon je na jeho straně. Pronajímatel v tu chvíli začíná znovu tahat za kratší provaz.

Anketa

Měl by stát zasahovat do smluvních vztahů?
Ne, v žádném případě
70,5 %
Pouze omezeně, na hranici legálnosti
24,8 %
Ano, vždy
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1028 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz