Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za kontroverzi na olympiádě mohou radikální odpůrci všeho odlišného

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Olympiáda se překulila do své druhé poloviny. Přesto stále mnozí vytahují kontroverzní zahajovací ceremoniál.

Článek

Už by mělo jít jenom o sportovní výkony, o medaile, o rekordy. Ale nejde. Mnozí stále dokola vytahují zahajovací ceremoniál a jeho kontroverzi. Největším trnem v oku je jistě výjev „poslední večeře“, za který se organizátoři nasypali popel na hlavu a přišli s omluvou. Říkám si ale, proč vlastně? Pokud tato část zahajovacího ceremoniálu prošla celým schvalovacím procesem, od prvního nápadu až pro samotnou realizaci, proč si za ní organizátoři dále nestáli? A že to bylo kontroverzní? Ano, bylo. No a co?

Ano, kontroverze

Poslední večeře, výjev, kde se objevily drag queens, transgender modelka a téměř nahá zpěvačka, skutečně kontroverzní byl. To je nepopiratelný fakt. Zároveň si ale říkám, v čem je problém? Tak to vybočovalo z normálu, tak to bylo něco jiného, na obrazovce byli lidé, kteří mnohým nejsou až tak úplně po chuti. Ale byla to volba organizátorů. A je mi úplně jedno, zda se rozhodli jenom šokovat, nebo se chtěli zalíbit určitým skupinám lidí. Je mi to jedno. Je to „jejich“ olympiáda, byl to jejich nápad, jejich realizace. A že byla kontroverzní? No tak byla.

Komu to vadí?

Komu výjev poslední večeře a složení účinkujících vadí? Všem těm, kterým vadí, když je něco jiné. Jakmile něco nespadá do škatulek jejich vidění světa, je to hned problém. Ohání se tu tím, že se společnost snaží protlačovat do světa odchylky a úchylky, ale oni sami de facto nedělají nic jiného. Oni se zase snaží do světa protlačovat svůj světonázor, svoje vidění lidí, světa, společnosti.

Výjev poslední večeře na olympijském ceremoniálu sice můžeme považovat za kontroverzní, ale měli bychom ho brát takový, jaký je. Neměl by nám vadit. Pokud ano, děláme v tu chvíli přesně to, co sami kritizujeme. Kritizujeme, že někdo něco násilně protlačuje, ale sami děláme to stejné, násilně protlačujeme to, s čím souhlasíme a s čím se ztotožňujeme my.

Trocha tolerance nezaškodí

Může nás to šokovat, může nám to vadit, může nás to odpuzovat. Ale to je tak všechno, jak by se nás to mělo týkat. Měli bychom přijmout, že je to věc pořadatelů. Jejich pohled na svět, jejich názor, je jich směr. A jejich plné právo udělat si to po svém.

Stejně jako po svém zápolili sportovci v antických olympijských hrách, kde neexistoval žádný sportovní úbor. Sportovci zápolili nazí. A co se odklonit od sportovního světa, třeba do kultury. Co taková legenda glam rocku, kapela Sweet? Je hudební ikonou, nebo si i přes svou získanou slávu zaslouží kvůli svým módním výstřelkům skončit v propadlišti dějin? Nebo pan Freddie Mercury z Queen. Ten si nejenom „dovolil“ být homosexuálem, ale navíc i jeho outfity budily kontroverze. Ale zůstat můžeme i u nás, v České republice. Známá travesti skupina Screamers vznikla už v roce 1998 a ať hodí kamenem ten, kdo se na její show před dvaceti lety po pár pivech nebavil. A teď, když jsou stejně převlečení lidé na zahájení olympiády, tak to má být problém?

Anketa

Co jste říkali na zahajovací ceremoniál?
Byl skvělý, líbil se mi
6,6 %
Až na pár výjimek hodnotím pozitivně
4,6 %
Až na pár výjimek hodnotím negativně
5 %
Byla to hrůza
83,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 605 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-poradatele-olympiady-se-omlouvaji-za-posledni-veceri-256755, https://cs.wikipedia.org/wiki/Antick%C3%A9_olympijsk%C3%A9_hry, https://cs.wikipedia.org/wiki/Sweet, https://cs.wikipedia.org/wiki/Freddie_Mercury, https://screamers.cz/historie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz