Hlavní obsah
Lidé a společnost

Není všechno zlato, co se třpytí, aneb Navalnyj není žádná výhra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons / Volná licence

Navalnyj v soudní budově, 6. prosince 2011

Alexej Navalnyj, ruský opoziční politik proslulý svým bojem proti korupci, má kontroverzní minulost, která není široce známá.

Článek

Mediální prostor v poslední době opět rezonoval zprávami o zhoršujícím se zdravotním stavu ruského opozičníka Alexeje Navalného, který je vězněn a údajně trpí šikanou ze strany dozorců a je neustále posílán na samotku. I když je pravděpodobné, že většina soudních procesů byla vykonstruována a on je ve vězení šikanován kremelským režimem, neměli bychom zapomínat na jeho minulost a názory.

Navalnyj je ceněn jako bojovník proti Putinovu režimu a zastánce práv, avšak málo lidí ví, že jeho názory jsou pravicové a extrémní. Jeho postoje jsou vnímány jako silně nacionalistické, což sám přiznal.

Část jeho krajně pravicové historie:

Od roku 2006 se účastnil každoročního Ruského pochodu, přehlídky sjednocující ruské nacionalistické skupiny. Lidé zde například hajlovali a křičeli hesla jako „Rusko pro Rusy!“ a „Dost bylo krmení Kavkazu!“.

Foto: Jurij Kočetkov/EPA

Ultranacionalisté vystupují s vlajkami a transparenty na Ruském pochodu v Moskvě.

V roce 2007 spoluzaložil nacionalistické hnutí NAROD a ve svých klipech pro toto hnutí se vyslovil pro repatriaci přistěhovalců, kteří nejsou Rusové. V reakci na sérii teroristických útoků v Rusku, které provedli čečenští islamisté, doporučil legalizaci zbraní v Rusku a následné „zastřelení čečenských banditů“.

I když Navalnyj o nacionalistický pochodech tvrdí, že tyto pochody jsou „významnou politickou událostí a není na tom nic nebezpečného“, bývalá spolupracovnice Engelina Tareyeva ho obvinila z rutinního používání rasových urážek a zakládání vztahů s lidmi na jejich etnickém původu. Navalného kritizovala za jeho názory a označila je jako nacionalistické a extremistické. Engelina Tareyeva ho dokonce označila za „nejnebezpečnějšího muže v Rusku“ a varovala před možností, že by se nacionalisté dostali k moci.

Podle Navalného je nacionalismus jedním z „klíčových definujících bodů“ ideologie hnutí NAROD a označuje se za „normálního ruského nacionalistu“.

V prosinci 2007 byl vyloučen ze strany Jabloko s formulací „za způsobení politické škody straně, zejména za jeho nacionalistické aktivity“.

Ve videu z roku 2007, které vytvořil pro své hnutí NAROD, podporuje práva na zbraně a prezentuje se jako „certifikovaný nacionalista“, který chce vyhladit „mouchy a šváby“, zatímco hmyz vousatý (zřejmě muslimští muži) se objevují ve výřezech ve videu. Na konci videa ho muž s kefíjou přes hlavu napadne a Navalnyj jej zastřelí.

Kolem roku 2008 Navalnyj protestoval za osvobození Arakcheeva Khudyakova, ruského vojáka, který byl ve vězení za válečné zločiny proti civilnímu obyvatelstvu v Čečensku, proti kterým se Navalnyj ostře vymezuje, a to jak proti kultuře obyvatel, tak proti státním dotacím Ruska pro Čečensko. Navalnyj dlouhodobě odmítá masové přistěhovalectví ekonomických migrantů z chudých středoasijských republik do Ruska a podporuje zavedení vízového režimu s těmito zeměmi a ukončení jejich dotování ruským státem.

V roce 2008 se jako lídr strany NAROD Alexej Navalnyj spojil s neonacistickými stranami Velikaya Rossiya a hnutím proti ilegální imigraci DPNI. V témže roce Navalnyj uvedl, že 40% všech Rusů je „přirozeně nakloněno nacionalismu“ a řekl, že „spontánního nacionalismu v naší zemi se drží až 60 procent populace, ale není žádným způsobem politicky formalizované“.

V červnu 2008 na společné konferenci Nový politický nacionalismus podepsalo hnutí NAROD dohodu o spolupráci s hnutím DPNI ohledně výměny informací, koordinace aktivit a monitorování projevů rusofobie. 

Navalnyj uvedl, že „Nový politický nacionalismus je demokratickým hnutím, které vyhraje volby, o sto bodů před liberály“. Navalnyj považuje hnutí DPNI a Velikaya Rossiya za umírněné organizace a zdůrazňuje, že nacionalismus by měl být součástí ruského politického systému.

V roce 2012 v ukrajinské televizi uvedl, že ruská zahraniční politika by měla být zaměřena na integraci s Ukrajinou a Běloruskem a že bychom měli posilovat integraci.

V roce 2013 sympatizoval s protiimigračním hnutím po etnických nepokojích v moskevské čtvrti, které byly vyvolány vraždou spáchanou migrantem a uvedl, že etnické napětí a zločiny jsou důsledkem selhávající imigrační politiky státu.

Opustil svou nacionalistickou minulost?

V roce 2013 se Alexej Navalnyj ucházel o pozici moskevského starosty s podporou strany PARNAS, která je středopravicová a protiimigrační. Skončil druhý s 27 % hlasů. Poté se začal věnovat protikorupčnímu vyšetřování a rozšiřování své protikorupční nadace po celém Rusku. Přestal navštěvovat ruské pochody a zmírnil svou nacionalistickou rétoriku. Mobilizoval desítky tisíc demonstrantů po celém Rusku, kteří se shromáždili jako symbol proti Putinovi, i když nemuseli nutně souhlasit se všemi jeho názory. O deset měsíců později byl odsouzen na tři a půl roku podmíněně za údajné zpronevěření 500 000 dolarů od dvou společností. Soud Evropské unie pro lidská práva označil proces za „svévolný a zjevně nepřiměřený“.

V roce 2014, kdy došlo k anexi Krymu, Navalnyj uvedl, že i když se jedná o porušení mezinárodního práva, realita je taková, že Krym je nyní součástí Ruské federace a jeho navrácení Ukrajině proti vůli obyvatel Krymu je vyloučeno. „Je Krym nějaký druh klobásového sendviče, který by se měl předávat tam a zpět?“ řekl Navalnyj.

Jeho údajnou změnu okomentoval například Nikolaj Mitrochin z německé univerzity v Brémách: „Ano, zbavil se nacionalistické rétoriky, založil Fond pro boj s korupcí, který má liberální tým a levicovou agendu. Ale je fakt, že uvnitř je nacionalista a xenofob.“

Na závěr lze říci, že Rusové, kteří podporují Navalného, by měli být opatrní, pokud by chtěli nahradit současného prezidenta Putina opozičníkem Navalnym.

Je důležité si uvědomit, že svět není černobílý a i opozičník vůči režimu Putina může mít kontroverzní názory a pochybnou minulost. Je proto důležité pečlivě zvažovat, komu dáváme svou podporu, ať už se nacházíme v jakékoliv situaci.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz