Hlavní obsah
Aktuální dění

Dětská nemocnice v Záporoží bojuje s výpadky proudu. Pomůže sluneční energie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ekoklub Rivne - publikováno se souhlasem vlastníka fotografie

Dětskou nemocnici v ukrajinském Záporoží ohrožují výpadky elektřiny způsobené ruskými útoky. Zajistit stabilní provoz pomohou solární panely z České republiky, na které nyní vznikla sbírka.

Článek

Nemocnice stojí nedaleko frontové linie a ruské bombardování nebo dronové útoky na ukrajinskou infrastrukturu pro ní představují obrovské riziko. Jde přitom o jediné zdravotnické zařízení v regionu, které poskytuje i vysoce specializovanou pomoc. Řešením složité situace jsou solární panely - spolehlivý zdroj elektřiny přímo na střeše nemocnice. Na pořízení panelů pro dětskou nemocnici a její pacientky*y je nyní možné přispět ve sbírce Slunce pro Ukrajinu.

Bezpečí pro nejzranitelnější

„Ve světě, kde válka už třetím rokem narušuje náš běžný život, jsou spolehlivé dodávky elektřiny pro nemocnice důležitější než kdy jindy. Ještě více to platí pro dětské nemocnice, kde je prioritou zdraví a bezpečí těch nejmenších. Díky vaší pomoci získáme tváří v tvář vojenské agresi energetickou nezávislost a udržitelnou energii. Podpora tohoto projektu je krokem k budoucnosti, ve které bude mít každé dítě možnost se bezpečně a pohodlně uzdravit,“ říká Iryna Kuleshova, ředitelka nemocnice v Záporoží.

Nemocnice v Záporoží ošetří ročně více než 100.000 pacientek*ů. Zdejší chirurgie provede za stejnou dobu kolem 2.000 operací, z toho zhruba polovina jsou urgentní případy. Ve městě je navíc aktuálně více než 150.000 lidí prchajících před válkou, což vytváří na nemocnici další tlak. Zařízení je jako jediné v regionu schopné poskytovat i velmi specializované zákroky, jako je např. dialýza pro děti i dospělé. Nemocnice navíc každý rok pečuje o více než dvě stovky novorozeňat, včetně těch předčasně narozených.

Foto: Nemocnice v Záporoží - publikováno se souhlasem vlastníka fotografie

Nemocnice v Záporoží

Všichni tito lidé jsou odkázáni na péči lékařek*ů a spolehlivé fungování nemocnice. Výpadky proudu pro ně představují obrovské riziko. Díky sluneční elektrárně získají stabilní zdroj elektrické energie nejen pro osvětlení a běžný chod nemocnice, ale zejména pro nepřetržitý provoz kriticky důležitých přístrojů jako jsou novorozenecké inkubátory nebo plicní ventilátory.

Udržitelná budoucnost Ukrajiny

Solární elektrárny představují okamžitou podporu pro důležitou práci zdravotníků*ic a zároveň dlouhodobou pomoc při obnově válkou sužované Ukrajiny. Obnovitelnou energii budou dodávat nejméně dalších dvacet let. Využití solárních panelů navíc pomáhá řešit klimatickou krizi. Na rozdíl od fosilních paliv navíc snižují závislost na zemích s autoritářskými nebo totalitními režimy.

NESEHNUTÍ připravuje sbírku Slunce pro Ukrajinu společně s ukrajinskou organizací Ekoklub, která dlouhodobě shání prostředky na nákup a instalaci solárních panelů pro tamní nemocnice. Díky této spolupráci se už podařilo zajistit prostředky na sluneční elektrárny pro nemocnice v Sumách a Žytomyru nebo pro centrum pro válečné veterány ve Lvově.

Foto: Ekoklub Rivne - publikováno se souhlasem vlastníka fotografie

Instalace solárních panelů na střechu Zvjahelské nemocnice

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz