Hlavní obsah
Aktuální dění

E.ON podpořil ukrajinskou nemocnici v Kolomyji darem v podobě fotovoltaiky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ing. Josef Skokanič - publikováno se souhlasem vlastníka fotografie

Nakládka solárních panelů ve skladu E.ONu v Olomouci

Nemocnice v ukrajinské Kolomyji získá díky projektu Slunce pro Ukrajinu solární panely v hodnotě milion korun od společnosti E.ON. Ty pomohou zajistit stabilní provoz i během výpadků proudu způsobených válkou.

Článek

Další ukrajinská nemocnice se bude moci spolehnout na solární energii. Společnost E.ON se zapojila do projektu Slunce pro Ukrajinu, pořádaného organizací NESEHNUTÍ, a svým darem v podobě solárních panelů v hodnotě jeden milion korun podpořila nemocnici v Kolomyji. Nová elektrárna pomůže překonat časté výpadky proudu způsobené vojenskými útoky, které ohrožují stabilní provoz nemocnice a tím i lidské životy. Aktuálně projekt Slunce pro Ukrajinu sbírá prostředky pro dětskou nemocnici v Záporoží.

Od začátku ruské invaze čelí ukrajinské nemocnice častým výpadkům elektrické energie v důsledku bombardování a dronových útoků. Tyto výpadky představují vážné riziko pro život pacientů a pacientek zejména na operačních sálech a jednotkách intenzivní péče. V nemocnicích zhasínají světla na operačních sálech a přístroje na jednotkách intenzivní péče vypovídají službu. Solární panely představují spolehlivé řešení, které nemocnicím umožní zachovat provoz i během výpadků.

Více energie díky solárním panelům

Řešením složité situace zdravotnických zařízení jsou solární panely – spolehlivé zdroje energie přímo na střechách nemocnic. „Jako dodavatel energetických řešení pomáháme našim zákazníkům snižovat náklady na energie i zvyšovat jejich energetickou soběstačnost. Jsem velmi rád, že v tomto případě naše technologie i know-how pomohou zachraňovat životy. Válka na Ukrajině je dlouhá, pro mnoho z nás už zevšedněla, ale situace na místě je pro všechny i nadále velice složitá a je důležité dál pomáhat. Věřím, že i tímto krokem pomůžeme tamním lékařům v jejich práci, která je velmi důležitá,“ říká Jan Zápotočný, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie. Zároveň věří, že tímto krokem E.ON inspiruje další aktéry*ky k tomu, aby i nadále pomáhali*y. „Nesmíme se nechat strhnout pocitem, že situace na Ukrajině už není naše věc,“ dodává Jan Zápotočný.

Foto: Ing. Josef Skokanič - publikováno se souhlasem vlastníka fotografie

Nakládka solárních panelů ve skladu E.ONu v Olomouci

Dar společnosti E.ON představuje další krok v přechodu ukrajinského zdravotnictví na obnovitelné zdroje energie. Kromě E.ONu další zdroje na instalaci elektrárny zajistí město Kolomyja a další partneři. Solární elektrárna o výkonu 106 kWp s 50 kWh bateriemi umožní nemocnici v Kolomyji provoz pro operační sál až dvě hodiny po výpadku proudu.

Instalace solární elektrárny je plánovaná na listopad tohoto roku a kromě daru od E.ONu se na financování projektu podílí i město Kolomyja a další partneři. Nakládka solárních panelů proběhla 8. 8. 2024 ve skladu E.ONu v Olomouci, kde byl materiál naložen a transportován organizací Koridor UA do města Kolomyja, kam materiál následující den v pořádku dorazil.

Energetická nezávislost i finanční výhoda

Andrij Koškin, ředitel nemocnice v Kolomyji, zdůraznil ekonomický přínos projektu. „Díky tomuto daru bude naše nemocnice schopna ušetřit peníze na účtech za energii. To nám umožní přesměrovat více finančních prostředků na kvalitní rozvoj instituce – nákup nového vybavení, zlepšení podmínek pro pacienty atd. V tuto chvíli je nejdůležitější, aby byla nemocnice energeticky nezávislá a měla výkonný záložní zdroj energie v případě výpadků způsobených masivními ruskými útoky na elektrickou síť,“ komentuje Andrij Koškin.

Foto: Igor Koba - publikováno se souhlasem vlastníka fotografie

Převzetí materiálu ve městě Kolomyja

Projekt dodávající solární panely do ukrajinských nemocnic organizuje ukrajinská organizace Ecoclub Rivne, kterou v České republice podporuje NESEHNUTÍ prostřednictvím kampaně Slunce pro Ukrajinu. S pomocí českých dárců a dárkyň bude realizována výstavba již čtvrté solární elektrárny v rámci kampaně.

Alžběta Kofránková, koordinátorka kampaně Slunce pro Ukrajinu z organizace NESEHNUTÍ, vysvětluje význam této iniciativy: „Dar od společnosti E.ON pro nemocnici v Kolomyji je dalším příkladem zájmu českých firem angažovat se v zelené rekonstrukci Ukrajiny. Uvědomují si, jak zásadní roli může jejich podpora sehrát pro poničenou ukrajinskou infrastrukturu a jednotlivé nemocnice. Společnost E.ON a další firmy tak pomáhají ukrajinským obcím v decentralizaci energetické sítě, která je aktuálně pro zemi nevyhnutelným krokem,“

Podpora je nezbytná i pro další nemocnice na Ukrajině

Aktuálně iniciativa Slunce pro Ukrajinu sbírá prostředky pro výstavbu solární elektrárny pro dětskou nemocnici v Záporoží přes platformu Darujme.cz. Cílem je vybrat přes milion korun na instalaci solární elektrárny, která pomůže nemocnici čelit výpadkům energie a zlepšit kvalitu péče o pacienty a pacientky. Tato nemocnice je navíc jedinou v regionu poskytující také vysoce specializovanou pomoc. Nemocnice se každoročně stará o přibližně 100 000 pacientů a pacientek, kde lékaři a lékařky provádí přes 2000 operačních zákroků ročně.

Foto: Igor Koba - - publikováno se souhlasem vlastníka fotografie

Vylkádání materiálu od E.ONu ve městě Kolomyja

Spolupráce, soudržnost a udržitelnost

Iniciativa organizace NESEHNUTÍ ve spolupráci se společností EO.N, ukrajinskou organizací Ecoclub Rivne a dalšími partnery, představuje důležitý krok k podpoře ukrajinských nemocnic v době krize. Instalace solárních panelů nejenže zajišťuje stabilní dodávky energie, ale také podporuje udržitelný rozvoj a nezávislost na tradičních zdrojích energie. Tento projekt je inspirativním příkladem, jak může mezinárodní spolupráce přinést konkrétní a život zachraňující výsledky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz