Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejvýhodnější menstruační pomůckou bude láhev vína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NESEHNUTÍ

Zatímco budeme pít levné víno a číst levné knížky a časopisy (pozor - noviny ne!), menstruující osoby si budou dál dávat do kalhotek hadr. Nejvyšší sazba DPH na menstruační potřeby ilustruje dlouhodobé přehlížení menstruační chudoby v Česku.

Článek

Eva Colledani - Členka programu F*éra, NESEHNUTÍ

Počítala jsem, na kolik by mě vyšla jedna menstruace, kdybych nepoužívala látkové menstruační potřeby. Bylo by to přes stovku, i kdybych se odbyla těmi nejlevnějšími vložkami, které jsou nepohodlné, můžou se posunout a propustit, škrábou a způsobují vyrážku. Levné vložky už nikdy nechci vidět.

Jedna v uvozovkách normální vložka stojí cca 4 koruny, jednu ultra vložku, která je vhodná na spaní nebo při silné menstruaci, jsem našla za 7 korun. Zatímco láhev slušného vína se dá koupit pod stovku.

Z toho vychází, že se spíš vyplatí koupit si víno - člověk zapomene, jak je všechno nesmyslné a pak může menstruovat do lahve. Nemám nic proti vinařům, víno piju ráda, ale ten paradox, že nemá spotřební daň, zatímco vložky a tampony mají nejvyšší sazbu DPH, je prostě na hlavu.

Můžeme tvrdit, že si mají všichni pořídit menstruační kalíšek, ale to nejde. Kalíšek nevyhovuje každému a vyžaduje poměrně dost údržby. To samé platí také pro látkové potřeby. Oboje navíc vyžaduje velkou vstupní investici, která pro spoustu lidí není možná. A jednou za čas je nutné tyto potřeby obnovit. Ne, ani ten kalíšek nevydrží na věky věků.

Foto: NESEHNUTÍ

Nejvýhodnější menstruační pomůckou bude láhev vína

Myslím, že v civilizované zemi by se menstruační chudoba vyskytovat neměla. U nás se bohužel vyskytuje a na lepší časy se neblýská. Nezbývá než pokračovat v osvětě u mládeže, třeba jednou prolomí menstruační stigma a situaci napraví.

Co je to menstruační chudoba?

Termín menstruační chudoba označuje skutečnost, že některé menstruující osoby nemají kvůli nízkému příjmu přístup k adekvátním menstruačním pomůckám. To se následně projevuje různými formami společenského znevýhodnění, například zameškáním školní nebo pracovní docházky.

Menstruační chudoba je často systémově přehlížena a považuje se za problém rozvojových zemí. Výzkumy ale ukazují, že menstruační chudova existuje i v Evropě. Například ve Spojeném království si menstruační potřeby nemůže dovolit každá desátá žena.

Foto: NESEHNUTÍ

Nejvýhodnější menstruační pomůckou bude láhev vína

Co je to menstruační stigma?

Přehlížení tématu menstruační chudoby a systémových řešení s ní souvisejících problémů nepomáhá ani společensky rozšířené menstruační stigma, tedy pohled na menstruaci jako na něco nečistého a nepříjemného.

Abychom mohly problém menstruační chudoby řešit, ale také abychom mladým lidem předaly všechny potřebné informace, které jim pomohou formovat vztah k vlastnímu tělu a chránit se před možnými zdravotními problémy, je třeba o menstruaci otevřeně komunikovat.

Informace z textu vychází z metodiky Menstruace a výuka o ní, kterou NESEHNUTÍ vytvořilo ve spolupráci s organizacemi Beat Sexism, Gender studies a Nora.

Text vznikl v rámci projektu You*th online: Prevence násilí (nejen) na sítích

Foto: NESEHNUTÍ

Norway Grants logo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz