Hlavní obsah
Umění a zábava

Připomínala ruskou minulost. Nyní umělecká díla podpoří budoucnost Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gulag.cz

Rok od zahájení ruské invaze startuje charitativní UAukce na pomoc Ukrajině. Nabídne třicet uměleckých děl z výstavy Sandarmoch - kde stromy mají tváře, která připomíná temnou kapitolu ruské historie.

Článek

„Drazí přátelé. V tento památný den a v těchto těžkých časech bych vás rád pozdravil… z těch míst, kde se právě nacházím. Nesmírně si vážím vaší náročné práce, kterou odvádíte pro zachování paměti. Nicméně se domnívám, že jsme ji trochu nedotáhli. Přinejmenším ti, kteří se zabývali zachováním paměti v Sovětském svazu a v Rusku. Možná právě proto teď nastaly tak složité časy. Složité a tragické. Myslím si, že nesmíme rezignovat, ale musíme se i nadále zabývat tím, čím jsme se zabývali, mluvit o tom, co se dělo a co se děje nyní. Mezi minulostí a přítomností je totiž přímá spojitost. Hodně štěstí!“

Vzkaz, který loni v srpnu ku příležitosti zahájení výstavy Sandarmoch - kde stromy mají tváře poslal objevitel tohoto popraviště z dob stalinského teroru Jurij Dmitrijev, je aktuální i dnes - rok od začátku války v plném rozsahu, kterou vyvolala ruské invaze do Ukrajiny. Zatímco je ruský historik a člen perzekuované skupiny Memorial po vykonstruovaném procesu dál držen v trestanecké kolonii v Mordvinsku, páchají ruská vojska na Ukrajině zločiny podobné těm, které Jurij Dmitrijev se svými kolegyněmi*y odhaloval v Sandarmochu.

Foto: Lilja Matvějeva / Gulag.cz

Diptich / výstava Sandarmoch

Neopakovat historii

Úkolem nás všech nyní je poučit se z minulosti a zasadit se o to, aby se zločiny invazní armády podařilo co nejrychleji zastavit a aby se vše, co se v posledním roce v Ukrajině odehrálo, nepodařilo tajit a ukrývat podobně, jako tomu bylo v případě popraviště skrytého v hlubinách ruské Karélie.

Výstava Sandarmoch - kde stromy mají tváře, kterou ve spolupráci s ruským Memorialem zorganizoval spolek Gulag.cz, vznikla nejen proto, aby připomínala důležitý dílek ve skládačce ruské historie, ale také aby pomohla těm, kdo jsou obdobné hrozbě vystaveni dnes. Svými uměleckými díly přispěly do výstavy autorky*ři z celého světa, včetně mnoha ruských umělkyň*ců. Značná část navíc souhlasila nejen s tím, aby jejich dílo uctilo památku více než šesti tisíc popravených osob, ale také s tím, že jejich výtvory zamíří do charitativní aukce, jejíž výtěžek bude využitý na pomoc Ukrajině.

Foto: Pavel Glazatov / Gulag.cz

Sádrové hlavy / výstava Sandarmoch

Dvoutýdenní online dražba pojmenovaná UAukce začíná právě v den smutného výročí jednoho roku od vpádu ruských vojsk do Ukrajiny. Na prodej je v ní přes třicet uměleckých děl z výstavy o Sandarmochu. Peníze získané prodejem umění pomohou lidem, kteří už rok nemají možnost se z obrazů nebo soch v klidu těšit. Ukrajinkám a Ukrajincům, kterým dlouhodobě schází něco tak základního, jako je pitná voda nebo energie na svícení a ohřev jídla.

Umění za pitnou vodu

Pitná voda je už dlouhé měsíce nedostatkovým zbožím v ukrajinském Mykolajivu. Poté, co ruské rakety zničily vodovodní síť, tu z kohoutků teče v lepším případě voda, která není vhodná ani k opláchnutí rukou, natož vaření, v horším pak zůstává s trubkách úplné sucho. Ve městě sice bývají k dispozici nádrže s pitnou vodou, vydat se pro ni ale znamená vystavit se riziku dalšího útoku, který může přijít kdykoliv. Přesto ale ve městě existují lidé, kteří pitnou vodu vyzvedávají a rozváží ji těm, kdo si ji sami obstarat nemohou - starým, nemocným a zraněným lidem. Tam, kde není pitné vody dostatek ani v cisternách, pak dobrovolnice*íci dezinfikují a čistí vodu znečištěnou. Právě k nim chtějí pořadatelé UAukce, organizace Gulag.cz a NESEHNUTÍ vyslat pomyslný proud pomoci - finanční prostředky na nákup filtrů a dezinfekce na čištění vody pro nejzranitelnější skupiny lidí.

Foto: M. Kuba

Ukrajina - škody

Neutuchající ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu silně komplikují práci také organizacím, které se starají o přeživší sexuálního násilí ze strany ruských vojáků - muže, ženy a děti, kterým ruská invaze zanechala hluboké jizvy na těle i na duši. Finanční podpora získaná vydražením uměleckých děl tak přinese světlo a teplo do lidských životů, které ruská invaze zahalila do temnoty. Část peněz zamíří také za českou komunitou do Žitomiru, a to jako finanční náplast na otvory, které do domů tamních obyvatel udělaly ruské rakety.

Propagandě navzdory

Část pomoci, která do Ukrajiny díky charitativní UAukci odejde, bude mít kořeny právě v Rusku. Jak k výstavě připomínající Sandarmoch, tak k poskytnutí uměleckých děl do dražby, se totiž nabídlo mnoho ruských umělkyň*ců, kteří tak chtějí navzdory velkému riziku vyjádřit svůj postoj a frustraci ze současné situace a verze reality, kterou předkládá ruská státní propaganda. Část z nich už byla kvůli svým postojům donucena své domovy opustit, další v nich naopak i přes nelehké podmínky a hrozbu trestů dál zůstávají. I proto je chtějí organizace částí peněz z dražby podpořit nazpět.

Foto: M. Kuba

Ukrajina - škody

„Myslím si, že nesmíme rezignovat, ale musíme se i nadále zabývat tím, čím jsme se zabývali, mluvit o tom, co se dělo a co se děje nyní. Mezi minulostí a přítomností je totiž přímá spojitost.“ Děkujeme všem, kteří nerezignovali a nadále vnímají to, co se v Ukrajině děje, mluví o tom, nebo sami Ukrajinu podporují. Přímá spojitost je totiž také mezi přítomností a budoucností - naše pomoc Ukrajině se odrazí v budoucí podobě nejen této země, ale pravděpodobně celého světa.

---

UAukce, pořádaná organizacemi Gulag.cz a NESEHNUTÍ, začíná 24. února a potrvá do 10. března. Během dvou týdnů bude možné v online dražbě zakoupit přes tři desítky uměleckých děl z výstavy Sandarmoch - kde stromy mají tváře. Získané peníze poputují do Ukrajiny, kde pomohou zajistit základní potřeby jako je pitná voda nebo světlo těm nejzranitelnějším.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz