Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč tentokrát neorganizujeme akce proti IDETu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NESEHNUTÍ

Prohlášení NESEHNUTÍ k veletrhu IDET 2023.

Článek

Proč tentokrát neorganizujeme akce proti IDETu?

Od února minulého roku se v našich životech změnilo v kontextu ruské agrese v Ukrajině mnohé, vůbec nic se pro nás ale nemění na tom, že není možné podřizovat zbrojní průmysl ryze ekonomickým zájmům, nahlížet na zbraně perspektivou volně obchodovatelné komodity a pořádat veletrh se smrtí za účasti zemí, jež porušují lidská práva, embarga na vývoz zbraní či zbraňové konvence.

Právě současná evropská bezpečnostní situace demonstruje, že zbraně nesmí být pouhou obchodní komoditou.

Byly to země jako Ruská federace (ale také Turecko, Egypt a spousta dalších), jejichž účastí se v minulých letech IDET chlubil, bez ohledu na to, že situace v těchto zemích a jejich vztah k dodržování mezinárodních úmluv a lidských práv byl dávno veřejně znám.

Přes situaci v Ukrajině (a zároveň také právě kvůli ní) tedy stále voláme po regulaci trhu se zbraněmi, veřejné kontrole, transparentnosti těchto obchodů a také po dodržování sankcí. Jak konzistentně uvádíme již od roku 1997.

Export zbraní musí podléhat přísným striktně dodržovaným podmínkám a veřejné kontrole tak, aby zbraně v žádném případě nemohly končit v rukách diktátorů.

Obzvláště válka v Ukrajině naprosto obnažila pokrytectví zbrojařských firem, které si libují nad rostoucími zisky, zatímco se obyčejní lidé skládají na jednotlivé kousky výzbroje pro ukrajinské dobrovolníky*ice.

Veletrh IDET tedy považujeme za problematický nejen proto, že se snaží zbraně vydávat za obyčejné zboží a lakuje je na růžovo tvrzením, že jde o obranné nástroje. Ale také protože legitimizuje zločinné chování představitelů nesvobodných zemí, které jsou pravidelnými účastníky IDETu, čímž opakovaně dává najevo, že pokud z toho plyne zisk, je možné jejich zločiny přehlížet. Letos se však IDET návštěvami z Ruské federace nejspíš chlubit nebude.

Problematičnost této podivné přehlídky bezohlednosti a smrti se ukazuje právě dnes, kdy jedna ze zemí šlapajících po lidských právech a mezinárodních úmluvách útočí přímo na půdě Evropy.

Zbrojařské firmy i organizátory IDETu ujišťujeme, že jsme nezapomněly*i a jejich špinavým obchodům se budeme věnovat i v budoucnu. I my jsme však jen lidé s omezenými kapacitami a v tuto chvíli považujeme za daleko důležitější naše síly a energii věnovat pomoci našim ukrajinským partnerským organizacím i kamarádům a kamarádkám.

Chcete-li pomoci i vy, můžete přispět např. na sbírku na podporu ukrajinské občanské společnosti nebo právě zahájenou sbírku na výstavbu již třetí solární nemocnice v Ukrajině, které NESEHNUTÍ organizuje skrze portál Darujme.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz