Hlavní obsah

Skrytý pod neutrální vlajkou. Vojenský agresor míří na olympiádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Šárka Motyčková, ilustrátorka (publikováno se souhlasem autorky)

Navzdory pokračující válce v Ukrajině se někteří ruští sportovci a sportovkyně mohou účastnit LOH v Paříží. Vyzýváme proto české politiky a političky k potvrzení solidarity s napadenou zemí a bojkotu olympiády.

Článek

Hlavními hodnotami olympijských her jsou výjimečnost, respekt přátelství. Přesto na nejsledovanější sportovní událost světa letos dorazí výprava země, která je vojenským agresorem a tyto hodnoty dlouhodobě neuznává. Ruská reprezentace se sice LOH zúčastní bez národních symbolů a pod neutrální vlajkou, taková kamufláž ale zdaleka nestačí k zakrytí skutečnosti, že Rusko napadlo sousední zemi a invazí do Ukrajiny negativně ovlivnilo miliony lidských životů.

Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru se v České republice na mnoha místech setkalo s protesty a odsouzením. Ovšem v době, kdy kvůli ruským útokům v Ukrajině dál denně umírají nevinní lidé, je nutné se ohradit silněji, než jen nesouhlasným prohlášením.

Považujeme za správné, aby se naše politická reprezentace viditelně postavila na stranu napadené Ukrajiny. Proto vyzýváme české politiky a političky, aby veřejně deklarovali*y, že se nezúčastní Letních olympijských her v Paříží, a dali*y tak jasně najevo podporu Ukrajině a nesouhlas s rozhodnutím MOV.

Zbytečná příležitost pro propagandu

Absence státních symbolů je chabým pokusem zakrýt skutečnost, že na LOH vystoupí reprezentace nedemokratického ruského režimu. Bylo by naivní uvěřit, že bez ruské vlajky vedle jména na výsledkové listině nevyužije současný režim účast svých sportovců a sportovkyň a jejich případné úspěchy k vlastní propagandě. Propojení státního aparátu a sportovních struktur je v Rusku natolik silné, že přebarvení vlajky na jejich oddělení nestačí.

Už samotné povolení účasti těchto reprezentujících, i když za zpřísněných výběrových podmínek, bagatelizuje hrůzy, kterých se Rusko už 800 dní dopouští na ukrajinském území. Nedemokratický ruský režim navíc účastí na olympiádě zcela zbytečně získává příležitost šířit svou propagandu a posilovat svou pozici nejen v očích lidí žijících v samotném Rusku.

Obstát nemůže ani argument, že konkrétní sportovci a sportovkyně, kteří do Paříže dorazí, nejsou přímo napojeni na ruský vládnoucí režim a za válku v Ukrajině nemohou. Za válku nemohou ani její civilní oběti, lidé vyhnaní ze svých domovů nebo ukrajinští sportovci a sportovkyně, kteří padli*y na frontě při obraně své země. Ve srovnání se všemi ztracenými a navždy poznamenanými životy by byl zákaz účasti několika lidí, kteří pravděpodobně nenesou osobní odpovědnost, opravdu malou cenou za vyjádření podpory napadené zemi a zabránění válečnému agresorovi prezentovat se na nejsledovanějším sportovním klání světa.

Smrt místo olympiády

Ve stejný měsíc, kdy v Paříži začnou LOH s účastí ruské reprezentace, si budou lidé v Ukrajině připomínat smutné výročí jednoho roku od úmrtí jedné z mnoha sportovních nadějí, jejíž život vyhasl kvůli ruské invazi.

Třetího července 2023 totiž při obraně Ukrajiny padl mládežnický mistr světa i Evropy a naděje ukrajinského šermu Denis Borejko. Sportovec reprezentující svou zemi na světové úrovni se k obraně před Ruskou agresí připojil krátce po vypuknutí války. Je nepochopitelné, že zatímco se on už žádné sportovní akce nikdy nezúčastní, ruský režim dostává příležitost prezentovat se na té nejznámější. Navíc v době, kdy v Ukrajině pokračuje v zabíjení.

Borejko není zdaleka jediným ukrajinským reprezentantem, který zemřel při obraně své země. O medaile se při férovém sportovním klání se už nikdy neutká více než čtyři sta sportovců a sportovkyň, které ruská agrese připravila o život. A to kvůli nefér chování putinovského režimu. Režimu, kterému se s rozhodnutím MOV opět pomalu otevírají dveře na velké mezinárodní sportovní události.

Vyzvěte politiky a političky s námi

Účast politiků a političek poskytuje rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru falešnou legitimitu. Naopak svou jasně deklarovanou neúčastí mohou dát jednoznačně najevo, že Rusko je válečný agresor a na olympiádu nepatří. A to bez ohledu na to, pod jakou vlajkou nebo označením jeho reprezentace startuje.

Je naivní myslet si, že ruskému režimu, který útočí na sousední zemi a zabíjí nevinné pod falešnou záminkou nastolení míru, zabrání neutrální označení ve využití účasti na olympiádě k šíření propagandy nedemokratického režimu a falešnému ospravedlňování svých zločinů.

Ukažte spolu s námi, že je nepřijatelné, aby se čeští politici a političky zapojili*y do Letních olympijských her 2024, kterých se zúčastní ruská sportovní reprezentace. Vyzvěte je k bojkotu olympiády v Paříži a podepište výzvu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz