Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy IX: Vzácná knihovna je lokací mnoha světových filmů i seriálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Balou46 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Komplex Strahovského kláštera

Určitě jste ji už v nějakém filmu nebo seriálu viděli. Často se vyskytuje i v zahraničních produkcích a využívají ji filmaři z celého světa. Napadlo vás někdy, že se tahle knihovna nachází jen kousek od Pražského hradu nebo Petřína?

Článek

Natáčely se zde filmy jako Adéla ještě nevečeřela, Spadla z nebe, Krev zmizelého nebo seriál Návštěvníci. Ze zahraniční produkce pak například Formanův Amadeus nebo britský seriál Tři mušketýři. Tato knihovna je opravdovým unikátem a nachází se jen kousek od Pražského hradu na úpatí vrchu Petřín. Je součástí Strahovského kláštera.

Strahovský klášter je nejstarší premonstrátský klášter v Čechách založený již ve 12. století. Původně se jednalo o románskou stavbu, jejíž zbytky jsou dnes v klášteře až do prvního patra jasně patrné. Nicméně prošel mnoha přestavbami, ta poslední mu dala jeho barokní vzhled, který má dodnes. Jako klášter dokonce dodnes slouží, přestože byl jeho provoz za dob komunistického režimu na více jak 40 let přerušen.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Teologický sál strahovské knihovny

Strahovská knihovna, klenot zdejšího kláštera, se nachází na jeho nádvoří. Čítá přes 200 000 svazků, z toho několik tisíc rukopisných děl i prvotisků. Byla tu již od dostavby kláštera, ale vzhledem k neštěstím, která klášter v průběhu věků stíhaly, byl to požár i vpád plenících husitských vojsk, se z původních knih dochovalo jen velmi málo. I tak je zdejší sbírka opravdu ohromující. Nejstarší knihou, která je zde k vidění, je tzv. Strahovský evangeliář pocházející z 9. století a sepsaný ve francouzském městě Tours.

Kromě velmi starých a vzácných knih je však knihovna fenomenální i vzhledem svých jednotlivých sálů. Člověk si tady připadá skoro jako v pohádce, přestože se smí do sálu nahlížet jen z předsálí a vstup dovnitř sálů není povolen. Takové sály zde najdeme dva, teologický a filozofický, které jsou propojené spojovací chodbou.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Filosofický sál strahovské knihovny

V areálu Strahovského kláštera najdeme i baziliku Nanebevzetí Panny Marie, kostel sv. Rocha, Památník národního písemnictví a slavnou Strahovskou obrazárnu.

Památník národního písemnictví slouží jako místo pro zkoumání vzácných historických děl vědeckou i širokou veřejností i jako literární muzeum. Obrazárna pak nabízí možnost shlédnutí více jak 1500 děl českého i evropského významu.

Foto: Prazak / Wikipedia Commons / CC BY 2.5

Interiér baziliky Nanebevzetí Panny Marie

A pokud si chcete na chvíli odpočinout a načerpat sílu u džbánku dobrého piva, klášter má i svůj vlastní pivovar. Vyrábí se zde pivo sv. Norbert a dát si jej můžete přímo na náměstíčku před klášterem. Tak dobrou chuť.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz