Hlavní obsah
Zdraví

Umělá prsa: světový trend a tichý zabiják

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Okskukuruza/depositphotos.com

Prsní implantáty jsou poslední roky velkým tématem.Tento trend ovlivnil celý svět včetně perspektivy a myšlenek dospívajích slečen. Častokrát ale kliniky rády opomenou zmínit vedlejší účinky a nebezpečí, která s tím jsou úzce spjata.

Článek

Čím dál tím víc kolem sebe vídám ženy s umělými prsy jak na sociálních sítích, tak v životě. Jde o aktuální trend cloumající celým světem. Mnohdy se pro podstoupení této estetické úpravy rozhodnou impulzivně a bez větší analýzy. Co to ale obnáší a jaká jsou s vložením implantátů do těla spojena rizika?

Samotná operace

Když pomineme to, že operace v dnešní době začíná na 120 tisících korunách (a každým rokem s přibývající popularitou roste i cena), jsou se samotným zákrokem spojena nebezpečí. Přeci jen se jedná o řez do živého masa, což samo o sobě přináší bolest, otoky, riziko infekce a v neposlední řadě krvácení či vznik krevních výronů. Ty menší se časem vstřebají, ty větší je nutno odstranit další operací. Jizva, která se může špatně nebo pomalu hojit, také na příjemnosti moc nepřidá.

V průzkumu nizozemského Státního ústavu veřejného zdraví a životního prostředí uvedlo téměř 80 % žen jako jeden z hlavních důvodů zavedení implantátu estetiku.

Důležitým faktem je nutnost pravidelné výměny implantátů z důvodu degradace materiálu a to aspoň jednou za 10 let. Každou dekádu je tedy vyžadované podstoupení operace znovu. Také může nastat scénář nespokojenosti klientky se vzhledem poprsí po úpravě a celý proces se musí opakovat.

Foto: Nensuria/freepik.com

Obvod prsou

Implantát jako takový

Prsní implantáty můžeme rozdělit do dvou základních skupin podle materiálu. Prvním je takzvaný solný implantát. Jedná se o silikonový obal, který je, jak název napovídá, naplněn solným roztokem. Způsob vložení je buď předpřipravený implantát a nebo obal, který je následně naplněn přímo v těle.

Druhým typem je silikonový implantát. Jedná se o silikonovou schránku naplněnou gelem z obdobného materiálu. Prso z tohoto materiálu by se mělo vizuálně více blížit přírodnímu, avšak jsou s ním také spojená mnohem větší rizika v případě poškození.

Tím se dostáváme k riziku, kterým je mechanické poničení implantátu v těle a jeho prasknutí. U solného typu je do dvou dnů očividné, co se stalo, jelikož se „vypustí“ a na problém lze přijít pocitově i vizuálně. U silikonového prsu je to obtížnější. Pokud praskne, nevyteče, ale je možné zaznamenat asymetrii nebo změnu tvaru prsa. Tento problém může být doprovázen bolestí, nepříjemným pocitem, napnutím nebo vlněním kůže v poškozené oblasti, ztrátou citlivosti prsou a hlavně autoimunitními problémy (viz níže "Nemoci spojené s prsními implantáty"). Ty mohou vznikat z důvodu postupného unikání silikonu do zbytku těla.

A jak k tomuto poškození dojde? Může to být traumatickým zážitkem (popálením, autonehodou). Nejčastější příčinou je ale poškození chirurgickým náčiním už při samotném vkládání do těla, a to až v 50 % případů.

Samozřejmě se toto riziko zvyšuje na základě stáří a kvality materiálu. Existuje nespočet výrobců a společností, které tyto implantáty vyrábí, a zároveň se jejich složení neustále vyvíjí a mění. Proto je důležité si před operací pořádně ověřit konkrétního dodavatele a jeho aktuální nabídku.

Podle průzkumu amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv uvedlo 42 % žen, že po implantaci pociťovaly únavu, 30 % uvedlo bolest kloubů, 23 % úzkosti, 23 % zmatení a ztrátu pozornosti. Některé respondentky zmínily vypadávání vlasů a deprese. Celkových 21 % tázaných žen uvedlo, že se setkalo s příznaky nebo diagnózou autoimunitního onemocnění.

Další možnou komplikací je nežádnoucí vedlejší efekt přirozené reakce těla na cizí tělesa. Prsní implantát se v rámci obrany mechanismu obalí vazivovým pouzdrem, což je samo o sobě neškodné. Problém nastává, pokud se tento obal začne zvětšovat a svrašťovat. Tento jev se nazývá kapsulární kontraktura. Pravděpodobnost výskytu je ovlivněna povrchem konkrétního implatátu (jeho hrubostí a tvrdostí). Následuje riziko posunutí implatátu směrem nahoru z důvodu tlaku tohoto pouzdra, což může být doprovázeno chronickou bolestí.

Foto: Stefamerpik/freepik.com

Bolest prsou

Nemoci spojené s prsními implantáty

Kromě problémů spojených konkrétně s oblastí prsou a implantátů jsou nedílnou a mnohem více ohrožující součástí tohoto trendu také nemoci, které mohou mít fatální dopad na tělo i psychiku. Nejčastěji se jedná o nemoci spojené s imunitním systémem. Tento jev je vysvětlován jako reakce těla na neznámý předmět v něm a snaha o jeho zneškodnění.

Až 40 % žen uvedlo, že se zdravotní problémy začaly vyskytovat až po pěti a více letech od implantace.

Mezi nejznámější patří Hodgkinův lymfom. Jedná se o nádorové onemocnění, které nejčastěji vzniká v mízních uzlinách. Je doprovázeno horečkou, bolestí nebo otokem (v oblasti krku, podpaží a tříslech), únavou, svěděním pokožky a ztrátou hmotnosti. Dnešní medicína dokáže toto onemocnění vyléčit a při včasném zákroku nemusí být doprovázeno trvalými následky.

Revmatoidní artritida je dalším možným onemocněním. Toto systémové zánětlivé autoimunitní onemocnění nenávratně poškozuje chrupavky a kostní klouby. Při zanedbání léčby může dojít ke snížení pohyblivosti a poničení kloubů, nejčastěji v oblasti prstů a zápětí.

Foto: Freepik/freepik.com

Typy prsou

Mezi další patří Sjögrenův syndrom. Napadá žlázy produkující slzy a sliny, což má za následek jejich snížené množství. Dále například Hashimotova tyreoiditida, onemocnění spojené s chronickým zánětem štítné žlázy. Může se vyskytnout také alopecie, která má za následek vypadávání vlasů a řas. Existuje nespočet onemocnění, která jsou ojedinělá, avšak neustále se objevují nová.

Příkladem vzácné a velmi závažné nemoci je BIA-ALCL. Jedná se o nádor již zmiňovaného vazivového pouzdra. Byl zjištěn pouze u pacientek s konkrétní texturou povrchu jejich prsních implantátů.

Každý by se měl, před rozhodnutím podstoupit tuto operaci, seznámit se všemi riziky a porovnat je s přínosy, které to přináší.

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648

https://cs.wikipedia.org/wiki/Revmatoidn%C3%AD_artritida

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sjogrens-syndrome/symptoms-causes/syc-20353216

https://www.canada.ca/en/health-canada/services/drugs-medical-devices/breast-implants/cancer.html

https://www.chciprsa.cz/komplikace/

http://www.bellemed.cz/rizika_zvetseni_prsou_silikonovymi_implantaty.html

https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-breast-augmentation

https://www.youtube.com/watch?v=DtLTavVSUvA

https://www.fda.gov/medical-devices/breast-implants/medical-device-reports-systemic-symptoms-women-breast-implants

https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/breast-reconstruction/corrective-reconstruction/implant-rupture

https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/breast-reconstruction/corrective-reconstruction/capsular-contracture

https://consultqd.clevelandclinic.org/addressing-implant-rupture-and-capsular-contracture

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hashimotova_tyroiditida

https://www.rivm.nl/en/news/breast-implants-can-cause-health-problems-even-five-years-or-more-after-placement

https://www.chciprsa.cz/bia-alcl/

https://abclinic.com/kapsularni-kontraktura-po-zvetseni-prsou-implantaty-a-jak-ji-predejit/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz