Hlavní obsah
Názory a úvahy

Do voleb se promítla naštvanost lidí. Kdo schytal největší kopanec?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Účast v eurovolbách byla rekordní. Lidé to brali jako povinnost, pokud chtějí něco změnit. Ovšem jen málokteré poražené hnutí mělo dostatek sebereflexe.

Článek

O lidovcích se už dávno ví, že jim zvoní hrana. Jejich předběžné řeči, kolik by mohli získat mandátů, vyšly, jak jinak, než naplano. Teď jsou rádi za jeden mandát pro Tomáše Zdechovského.

Marian Jurečka by měl z názvu strany zrušit slovo lidová, protože jeho strana nedělá pro lidi vůbec nic. A hlavně, po tom závažném průšvihu s večírkem, souvisejícím s tragédií UK, měl být okamžitě odvolán ze své funkce. Žádná ztráta pro stranu by to nebyla.

Nyní ani po debaklu voleb se mu zřejmě odcházet ze své pozice nechce, když se vyjádřil v tom smyslu, že si to ještě nechá projít hlavou. Zřejmě ho inspiruje příměr: „Ševče, drž se svého koryta.“

Danuše Nerudová ví, jak se ke korytu dostat.

Jednou z příčin neúspěchu STAN je právě ona. Danuši N. bylo jedno, jak strana, jež ji postavila do čela kandidátky dopadne, hlavně, že dosáhne svého cíle. Korýtko má na dalších pět let zajištěné. Jen o to jí přece šlo.

Jestlipak mělo zapotřebí vedení STAN dosadit kontroverzní kandidátku, kvůli které přišlo o hodně hlasů. Divím se, že Vít Rakušan tohle před tím nepochopil. Danuše je velmi sebestředná žena, z minulosti prosáklá různými skandály, jako třeba kupčení s diplomy na VŠ, a jiné pochybnosti, a v komunikaci nijak neoslňuje, spíš kolísá. Omílá stále dokola jen naučené fráze a kompenzuje je křečovitým výrazem. Odpudivé je její hysterické a  trapné hihňání, je-li někým konfrontována.

Vypočítavý Jan Farský

Tenhle politik se dostal do povědomí lidí při sněmovních volbách, kdy po zvolení trávil dlouhou dovolenou na stáži v USA za poslanecký plat. Když se z řad lidí zvedl důrazný odpor proti jeho drzosti, cítil se velmi dotčený. To snad zdravý rozum nebere. Užíval si za státní peníze a ještě se moc, moc  divil.

Mají to ale tito dva, Danuše Nerudová a Jan Farský, štěstí. Ne příliš schopní, ale přesto na pět let zajištěné křeslo, které bude také plnit funkci beránka, který se s pravidelnou štědrostí otřese.

Nevypořádání se s Dozimetrem

Stranu hodně poškodil případ, kde bylo v podezření jeho vedení. Všichni ze STAN, co byli na tom problému zainteresovaní, a smrdělo to černotou, měli ze zásady a slušnosti opustit své pozice. Ale to se nikomu nechtělo. Ráda věřím a některé znám, že mezi starosty měst a obcí jsou slušní lidé, dělají svou práci poctivě, ale bohužel komplexně tato kauza zanechala na všech škraloup.

Sešup dolů

Držte se, jedeme z kopce a bude to pořádný náraz. Tuhle jízdu nedobrovolně absolvovaly strany STAN, Pirátů a SPD. Ivan Bartoš sice hrdinsky prohlašuje, že jedou dál (určitě ne dolů) a makat budou ještě víc, než doposud. Jeho silácká slova jsou nejspíš zástěrou na zklamání, ale neškodilo by trochu sebekritiky.

Okamura s Trikolorou žádné terno neudělal

Koalice mu neprospěla, spíš ho stáhla dolů. SPD je čím dál víc kritická k EU. Slibuje voličům referendum o vystoupení z Evropské unie, vymezuje se v některých bodech proti diktátu Bruselu.

Hnutí Tomia Okamury šlo s preferencemi v poslední době dolů. Jeho slova jsou již omletá, stejné fráze jako vystoupení z NATO a EU se nesetkávají s pochopením.

Debakl SPD je určitým varováním a zamyšlení na tím, kde dělají chybu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz