Hlavní obsah
Zdraví

Sliby, chyby: Postavíme si vlastní továrnu na penicilin

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V tom je ministr zdravotnictví Vlastimil Válek borec. Ten už toho nasliboval a skutek-utek. Žádná továrna nebude, penicilin vyrábět nesmíme. Evropská unie nám ho milostivě dovolí alespoň balit.

Článek

Umí pěkně kličkovat

Ministr zdravotnictví by rád dělal dobré skutky, ale nějak se mu to nedaří. Když se vyskytnou problémy v zdravotnickém resortu, a že jich je v poslední době víc, chybí lékaři a léky, pan ministr dává od problémů ruce pryč. Dovedně odvede pozornost jinam, jak když se ho to netýká. On přece na ničem vinu nemá.

Stavba fabriky prioritou

Pan Válek zdůrazňoval, že tato stavba je strategickou prioritou vlády. Vznikl proto speciální výbor pro strategické investice. Ministerstvo zdravotnictví vedlo s některými firmami nezávaznou diskusi o možnostech výroby penicilinu v naší zemi. Vypadalo to nadějně. A najednou - ticho po pěšině.

Byli jsme soběstační

Je škoda, že výroba penicilinu, který se vyráběl v Roztokách u Prahy asi před 75 lety, postupně skončila. Ze strategických důvodů byla přesunuta na Slovensko. V současné době jsme závislí na dodávkách i z Rakouska, Německa a Slovinska.

Zdraví lidí především

To zní hezky, ale když se zvažuje otázka, jestli se vůbec vyplatí výroba léku, který je vysoce poptávaný a účinný, tak je tady něco špatně. Když jde o zdraví a život lidí, tak se vyplatit musí. Ale to se řeší spíš rozpor mezi korporátní společností, které jde jen o zisk a spotřebitelem, který preferuje zdraví člověka.

Všichni to máme v povědomí

Jak byl vynalezen penicilin, známe již ze školy. Dr. Alexander Fleming, bakteriolog v nemocnici Svaté Marie v Londýně, kdy se vrací z letní dovolené ve Skotsku, a najde nepořádek na laboratorním stole. Ten byl příčinou úžasného zjištění. Při zkoumání několika kolonií zlatého stafylokoka si všimne, že jeho Petriho misky kontaminovala plíseň zvaná Penicillium notatum. Pod mikroskopem zjistil, že plíseň brání normálnímu růstu stafylokoků. Masová výroba tohoto zázračného léku byla realizována po více než deseti letech. A to za pomoci Američanů.

Netušený přírodní zázrak

Možná vás bude zajímat, čím se léčili naši předkové, když ještě nebyl penicilin. Využívali běžnou bylinku, kterou máme všichni doma. Jistě vás překvapí, že je to aromatické oregano neboli dobromysl.

Přírodní silné antibiotikum

Oregano vyniká vysokým obsahem antioxidantů a má protizánětlivé účinky. Krom toho je plné vitamínů, silic, minerálů i tříslovin. Díky obsaženým silicím je ničitelem některých kvasinek, plísní, nežádoucích bakterií a mikroorganismů.

Uvařte si oreganový čaj

Je to jednoduché. Stačí zalít 1 až 2 lžičky drcené natě oregana, asi 250 ml horké vody a nechat 15 minut vylouhovat. Po scezení odvar popíjejte po doušcích, můžete jej také inhalovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz