Hlavní obsah
Názory a úvahy

V dostupnosti bydlení jsme poslední v Evropě. A asi tam zůstaneme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Strmá jízda ke dnu a bác. Aktuálně jsme spadli z předposledního místa evropských států na to nejhorší. Jak se vyhrabat ze dna zná asi jen optimista.

Článek

Náprava nebude, ani náhodou

Veřejné rozpočty přesvědčivě směřují k tomu, že situace v dohledné době se jen tak nezmění. Představuje to stavět ročně kolem dvaceti pěti tisíc nájemních bytů. Ale s tím stát nepočítá, a hlavně, a to víme všichni, má jiné priority. V jakém pořadí jsou zájmy lidí, si může vydefinovat každý sám.

Řeči-kecy

Dostupnost bydlení v Praze je tak kulhavá, přesněji řečeno, ze všech metropolí nejhorší. Ať se to týká koupě nemovitosti, nebo nájemného. Ale nejde jen o hlavní město, problém je celorepublikový. Je alibistické a zároveň směšné, že naše vláda a ministerstvo pro místní rozvoj si to uvědomují. To nám tak pomůže, žvásty k ničemu.

Nové programy a trapas

V novém programu se uvádí vyčlenění osmi miliard na investice výstavby nájemného bydlení, poskytnutí nějakých pozemků, které vláda údajně převede na obce a města. Ovšem bez zapojení soukromého sektoru nebude nic. Sama vláda to přiznává, že řešení rozpočtů a uvedené programy pro podporu veřejné bytové výstavby nebudou dostatečné.

Nějaké řešení prý může přinést dotační a úvěrový systém. Jedná se ovšem o strategie planých debat, které alespoň vytvoří iluzi. Údajně probíhají diskuze o dotačním a úvěrovým financování, kde program počítá se zapojením státní správy, developerů, bank a dalších soukromých subjektů.

Stavební zákon a digitalizace - obojí zamrzlo

Velká poptávka po vlastním bydlení žene ceny stále výš. Naděje bydlet ve vlastním se stále zmenšuje, a tak nezbývá, než se ztotožnit s nájemním bydlením. Ale i tady je problém, těchto bytů je nedostatek, a s tím souvisí i další zdražování nájemného.

Je to začarovaný kruh, z kterého se jen tak nevytočíme, a který nám předurčuje, že zůstaneme tam, kde již jsme, zase na chvostu.

Zdroj   https://www.hypoindex.cz/clanky/dostupnost-bytu-se-opet-zhorsila-a-blizi-se-novemu-rekordu/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz