Článek
Žvýkačka pro lepší dech?
Jsou typy lidí, že bez žvýkačky nikdy. O žvýkání žvýkaček víme už dávno, že to není nic moc zdravého, obsahují zejména cukr, který při časté konzumaci poškozuje zubní sklovinu, uvolňuje v zubech plomby a kdoví co všeho negativního v sobě má. Ale co si budeme povídat, obecně vzato, pokud se sami nepřesvědčíme o škodlivosti věci čehokoliv jiného, tak to využíváme dál.
Možná zpozorníte
Nad těmi mikroplasty se nejeden z nás pozastaví. Proč to do sebe ládovat, vždyť toho všeho je ve vzduchu a v jiných potravinách, aniž bychom o všem věděli, až dost.
Mikroplasty s námi žijí
Musíme jíst a pít, dýchat vzduch a žít každodenní život. Mikroplasty jsou v moři, v rybách, mořských plodech, v potravinách, a co hůř, právě ve vzduchu, který dýcháme. Dostávají se tak ve vydatných dávkách do tkání našeho těla.
Jediný kousek nic neznamená
To je jen zdání. Nová studie vědců prokázala, že i tak zdánlivě bezvýznamná věc, jako je žvýkačka, je podstatným zdrojem mikroplastů. Jen jeden jediný kousek v ústech během žvýkání může uvolnit stovky až tisíce částic mikroplastů do lidských slin.
Co jsou mikroplasty?
Jsou to drobné fragmenty plastů ve velikosti pěti milimetrů až po mikrometry. Pokud jsou ještě menší než tyto, mluví se o nanoplastech.
Překvapivé výsledky
Studie testovala deset dostupných žvýkaček na americkém trhu. Polovina byla typu syntetického a ta druhá obsahovala přírodní složky.
Přírodní uvolňovaly stejné množství jako syntetické. Průměr byl, že se z jednoho gramu žvýkačky uvolňovalo přibližně 100 mikroplastů, ale u některých vzorků až 637 částic.
Tajuplní výrobci
Jak a proč se mikroplasty dávají do žvýkaček a co si o tom myslet, co k tomu říct?
Žádné etikety neuvádějí, ani studia, co gumová hmota obsahuje, nebo jak se zpracovává. A vlastně ve které fázi výrobního procesu se do žvýkaček mikroplasty dostávají?
Jediné zjištění bylo, že se nejvíc mikroplastů uvolňuje během prvních osmi minut žvýkání. Neplatí tedy, že čím déle žvýkáme, tím hůř.
Přežily víc než sto let
Tak dlouho si žvýkačky na našem i světovém trhu vegetí a spotřebitelé je považují za bezpečné. Výrobci se brání tím, že splňují přísné potravinářské normy a schválené ingredience. Zní to tak, jakože u nich chyba není.
A protože odborníci ve průzkumu mikroplastů stále nejsou u konce, nejlepším bude konzumaci těchto výrobků omezit nebo vynechat úplně.
Zdroj: