Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak Johnny Cash vypálil les a téměř vyhubil populaci kondorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Johnny Cash si dlouho hlídal svou image nebezpečného chlapíka s pochybnou minulostí. A pak kvůli své závislosti na drogách dokonce zapálil 200 hektarů lesa a zabil 49 kondorů.

Článek

Buďme si ale upřímní - zas takový neřád Johnny Cash opravdu nebyl. Image jakéhosi psance se na něj nějak nalepila zamlada, zpěvák si ji ale zřejmě užíval a nechystal se ji zbavovat. Ve skutečnosti ale nikdy nebyl ve vězení, pokud nepočítáme sedm případů zatčení, kdy byl Cash odvezen na policejní stanici přes noc a ráno ho zase pustili na svobodu.

Když prášky nejsou jenom prášky

Na druhou stranu, z pohledu běžné morálky, Johnny Cash byl docela problematický chlapík. Na konci 50. let, na vrcholu své kariéry, se začal ve velkém ládovat amfetaminy, které mu pomáhaly zvládat náročné koncertní turné. Později přidal do svého „jídelníčku“ barbituráty. Johnny Cash bral stimulanty, aby ho nabudily před koncerty, a sedativa, aby se pak mohl uklidnit a odpočinout. Což opravdu nemůžeme označit za zdravý životní styl. A právě to vedlo k tomu, že jednou jeho vinou shořelo 200 hektarů lesa a o život přišlo 49 kondorů.

Vzpomeňme si na jeho slavný hit „Ring of Fire“. Opravdová hudební pecka, která se stala hitem roku 1963. Po roce 1965 píseň však získala zcela jiný rozměr. A celou tu historku pak Johnnymu připomínali ještě hodně dlouho. Tohu roku totiž král country založil požár.

Prodloužený víkend, jenž se změnil v peklo. Doslova

27. června roku 1965 se Johnny Cash vydal na ryby se svým synovcem Damonem Fieldem. Johnny vzal mladíka do Národního parku Los Padres v Kalifornii, kde se utábořili, postavili stan a pak… způsobili nejničivější požár v místních lesích za víc než sto let.

Plameny zničily 206 hektarů lesa. Zahynulo 49 ze 53 ohrožených kalifornských kondorů, kteří hnízdili v národním parku.

Johnny Cash a jeho synovec se probudili uprostřed noci obklopeni plameny. Zpěvák pak popisoval, že snad ani v pekle není takové horko. Obytňák, kterým přijeli, shořel do základů. Nakonec smrtelné nebezpečí hrozilo nejen kondorům, ale i samotnému zpěvákovi. Přivolaní hasiči jen horko (doslova) těžko oheň uhasili - počasí bylo velice suché a větrné. Johnny Cash musel zaplatit pokutu ve výši 82 001 dolarů (původně obžaloba chtěla pokutu ve výši 125 000 dolarů).

Kalifornský kondor. Upřímně - není to ten nejkrásnější pták pod sluncem

U soudu zpěvák trval na tom, že se nedopustil žádného přestupku. Tvrdil, že požár byl způsoben jiskrami z vadného výfukového systému jeho obytňák.

Jeho synovec Damon však později kápnul božskou a prozradil, že to celé bylo trochu jinak: zpěvák prý rozdělal oheň a poté vzal své „prášečky“ a pak byl prakticky úplně mimo. Johnny si údajně uvědomil, že něco není v pořádku, až když plameny začaly zapalovat jeho oblečení.

Navíc král country nikdy nevyjádřil lítost nad vyhubením kondorů, ba naopak, prohlašoval, „ať mu všichni konečně daj pokoj s těmi pitomými žlutými krkavci“.

Nepoučitelný Johnny Cash

Je třeba dodat, že již na jaře 1965 byl Johnny Cash zatčen za to, že pod vlivem stimulantů se vloupal na soukromý pozemek, aby natrhal kytici z květin, co rostly na zahrádce. A v říjnu téhož roku (již po požáru) byl zatčen při pokusu o pašování: Cash se pokoušel převézt 688 kapslí dexedrinu (amfetamin) a 475 tablet equanilu (trankvilizér) přes hranice s Mexikem ve futrálu své kytary. Obě tyto látky byl tehdy legální, i když se prodávaly pouze na lékařský předpis. Takže Johnnyho propustili na kauci ve výši 1500 dolarů. Obecně platí, že zpěvák v té době byl zcela nepoučitelný.

Johnny Cash přestal užívat amfetaminy v roce 1970 po narození svého syna. Avšak i poté ještě několikrát propadl různým návykovým látkám a pak se znovu musel do různých klinik na odvykačky. A tento způsob života opravdu není příliš dobrý. Ani pro Johnnyho, ani pro kondory.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Zatčení

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz