Hlavní obsah

Bojuje český fotbal s korupcí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Odbrzděno

Fanoušci AC Sparta Praha před utkáním proti FC Baník Ostrava

Roman Berbr (kauza „Šváb“), jízda na oranžovou, suchej hajzl. Velký humbuk v říjnu 2020 a od té doby ticho. Proč?

Článek

V nejnovějším díle podcastu Odbrzděno jsme přivítali předsedu Etické komise FAČR Jana Eisenreicha. Řeč byla samozřejmě o kauzách, které rozproudily debatu v českém fotbale a jejím výsledkem bylo nejen trestní stíhání Romana Berbra, ale také konkrétní tresty od Etické komise či nový předseda FAČR, kterého mocně do této funkce tlačila tzv. F-evoluce.

Soud s Romanem Berbrem začne 17. dubna v Plzni, verdikt se očekává v prosinci (Státní zástupce navrhl pro bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR trest sedm let vězení za korupci a zpronevěru).

Šlápla F-Evoluce vedle?

Že byla samotná F-evoluce naivní, potvrzuje i její šéf Ondřej Lípa, když v rozhovoru pro Deník Sport uvádí, že Petr Fousek nestojí o spolupráci. Pevně věřím, že drtivá většina členů F-evoluce to myslela opravdu dobře, chtěla očistit český fotbal od nechutných praktik, které provozovali například pánové Rogoz nebo Berbr (o nich v detailu níže).

Samotná F-evoluce si to nechce a do jisté míry nemůže ani přiznat, ale je patrné, že vsadila na špatného kandidáta. Ještě dodáme, že svou kandidaturu stáhl Vladimír Šmicer, aby se netříštila síla a neubíral hlasy právě Petru Fouskovi. Fousek se dostal na pozici, kterou chtěl a nyní kandiduje do výkonného výboru UEFA. K F-Evoluci se ale nehlásí.

Jak přesně vypadaly metody Romana Berbra?

„Berbr chtěl třeba po rozhodčích, aby někoho vyžlutili, nebo vyhodili (červená karta – pozn. red.) a že je to služba pro někoho. Velmi často se ale z odposlechů ukázalo, že to služba pro toho někoho nebyla. Byla to iniciativa samotného Berbra a jeho zájem, třeba pro nějaké sázky.“ Jan Eisenreich dále pokračuje v popisování Kauzy Šváb a porovnává s kauzou Ivánku, kamaráde. „V osmi tisících stránkách nenarazíte na vtip. Berbr volá lidem a říká jim - pískni to takhle, nebo ti nakopu koule. Jinému zase vyhrožuje, že ho rozbije baseballkou a ti lidi mu odpovídají - díky, díky šéfe.“

Korupce v českém fotbale se, řekněme od devadesátých let, výrazně posunula. Ani jedna verze není v pořádku, ale dnes některé hlášky Ivana Horníka vysloveně zlidověli. Ač tyto praktiky jsou (a byly) odsouditelné, některým replikám se nejde nepousmát. Na druhou stranu citované části od Romana Berbra už mají vysloveně mafiánský a zastrašující podtext.

Jan Eisenreich také vysvětluje postupy Etické komise. Ta nemůže stíhat nečleny FAČRu a právě proto jsme viděli velký exodus členů FAČRu - mezi rozhodčími i funkcionáři. Stalo se tak krátce po zatýkání na Strahově. Mimochodem například Jan Nezmar členem FAČR také není. V momentě, kdy se však do českého fotbalu vrátí, bude s ním okamžitě zahájeno řízení etické komise. Může tedy stokrát říkat, že „nejel na červenou“, ale i to, že se českému fotbalu snaží vyhýbat má jistě nějaký důvod. Spekulativní domněnka, ale..

V podcastu dále detailně mluvíme o kauze „Suchej hajzl“ nebo o potrestání Jiřího Bílka, sportovního ředitele klubu SK Slavia Praha s peněžním postihem, ale také zákazem činnosti. Klub přes řeku se proti rozsudku etické komise odvolal.

Poslouchat nás můžete ve všech podcast aplikacích nebo YouTube:

Proč média mlčí?

Ještě jeden bod, který se netýká přímo Etické komise. Je pozoruhodné, že média mlčí. Samozřejmě to pomáhá fotbalu, fanoušci zapomenou a určitě beru i argument, že není tolik nových informací, které by stály za nový článek každý den. Nicméně, pokud neustále mluvíme my všichni - kluby, funkcionáři, fanoušci, novináři, že chceme kultivovat prostředí českého fotbalu; o podobných kauzách se nesmí mlčet. Už z principu. Jinak to působí jako s problémy okolo rasismu - někde se objeví rasistické reakce, týden se o tom píše, všichni rozumní lidé to odsoudí a pak je ticho po pěšině. Až to zase někde bouchne. Tohle beru jako velké pochybení všech, co se o fotbal zajímají, včetně nás. A i proto jsme tento díl natočili. My nezapomínáme.

🕵 Sledujte nás také na dalších sociálních sítích:

👉 Twitter

📌 ODEBÍREJTE NÁS

📺  YouTube

🎧 Naše podcasty najdete také ve všech podcastových aplikacích včetně Spotify.

Dnešním dílem vás jako vždy provázeli a hostem byl:

❤️ Jan Eisenreich

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám