Hlavní obsah
Sport

Jílek, Kotal, Vrba a teď Priske. Jaká je vlastně koncepce Sparty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Odbrzděno

logo Odbrzděna

Jaká je koncepce ve Spartě, o které Tomáš Rosický pravidelně mluví? Zapojení hráčů ze Strahova? Zlepšování hráčů a následný prodej do zahraničí? Jak moc je úspěšná a volí pro její naplnění vhodné trenéry?

Článek

V posledním díle Odbrzděna jsme to s Honzou Vackem z Deníku Sport pořádně odšpuntovali. Neřešili jsme tolik ani poslední výsledky týmu, ale hlavně dlouhodobou koncepci. Jak do ní zapadá výběr výrazně odlišných trenérů, jejich herních stylů, preferencí a schopností? Když si vyjmenujete poslední 4 trenéry (Jílek, Kotal, Vrba, Priske), jsou to výrazně odlišní trenéři, s rozdílnou mentalitou a přístupu k práci.

Nejdříve se Sparta vydala cestou budování a angažovala Václava Jílka. Po té přišel zkušený a pragmatický kouč z béčka, Václav Kotal, který preferoval hrát 3-5-2, na což ale Sparta budovaná Jílkem neměla odpovídající hráče. Pavel Vrba zase rád hraje 4-2-3-1, takže opět někteří hráči vypadli ze sestavy. Brian Priske od začátku svého angažmá tvrdil, že na 3 vzadu nikdy nehrál a nechce hrát. Výprask od Slavie v derby ale tohle změnil a Sparta nastupuje v rozestavení 3-4-3. Má na to hráče na všech postech? Byl to promyšlený tah, nebo nutnost něco změnit a když už se změna chytla (výhra v Plzni), tak se od ní teď nebude upouštět? Do kdy? Do dalšího výbuchu? Nebo už tedy teď budeme hrát tímto systémem, do kterého nezapadá Hojer, nejproduktivnější hráč týmu (stále, ač absentuje pro zranění), nebo si tím zazdí generační talent Adam Karabec, případně anuluje nutnost příchodu Kryštofa Daňka?

Spoustu otázek, na které jsme se v posledním díle pokoušeli nalézt odpovědi. Celý díl si můžete pustit zde, ale je dostupný také na všech ostatních podcast platformách a youtube.

Kuchta, uplatnit opci nebo ne?

Velké téma je také opce na Jana Kuchtu. Za nás je to vlastně no brainer, za Honzu Vacka se pravděpodobnost uplatnění opce výrazně přiblížila realizaci. Otázka by totiž měla být - dokážeme vyskautovat lepšího útočníka než je Kuchta? Historie ukazuje, že nikoliv a opravdových brankových útočníků v dnešním fotbale (a na které Sparta dosáhne finančně) moc není. Z naší ligy se Sparta reálně zajímala jen o Filipa Vechetu ze Slovácka, nakonec ale k domluvě (zatím) nedošlo. Sparta není v situaci, že musí Vechetu (dle svého názoru) přeplácet, když má na soupisce Čvančaru, Kuchtu, Minčeva, ale to se může právě s létem a případným neuplatněním opce změnit. Otázka je, jestli budou v Uherském Hradišti na nabídku slyšet, když se se Spartou nedomluvili na příchodu Milana Heči, který pro Spartu aktuálně absolutně nic neřeší a funguje jako trojka. Zajímavou „pákou“ v jednáních může být samozřejmě trvalý přestup Michala Trávníka, ten nicméně dva poslední zápasy jen proseděl na lavici a celkově jeho minutáž není závratná.

Práce novináře a Twitter

V podcastu také řešíme práci novináře, postup při zjišťování informací a vliv Twitteru. Honza Vacek dobře poznamenává, že Twitter je zajímavá sociální síť, ale v Čechách pořád minoritní, nicméně člověk může lehce nabýt dojmu, že když mu na Twitteru napíše padesát lidí, že je blbec, řekne si, že si to teda asi myslí úplně všichni. To stejné platí i obráceně, s pochvalou dobré práce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám