Hlavní obsah
Krása a fitness

Oleje používané v kosmetice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Olej jako zásadní složka pleťové i vlasové kosmetiky

Článek

Použití nejrůznějších druhů olejů v péči o pokožku sahá hluboko do historie. I v dnešní době tvoří významnou součást kosmetických výrobků. Mnoho z nás ovšem netuší, že se dají přírodní oleje používat také samostatně. Je však důležité se v jednotlivých druzích trochu zorientovat. Budeme pak vědět, který olej je vhodný právě pro nás a získáme z něj pro naši pleť jen to nejlepší.

Kvalitní oleje jsou základ

Na trhu je nepřeberné množství výrobků. Jak se vyznat v tom, který je ideální zrovna pro nás? Vždy je vhodné jít co nejčistší a nejpřírodnější cestou. Když si vybereme hotový výrobek, ve kterém se oleje nachází, musíme si prostudovat i ostatní složky.

Leckdy daný výrobek sice obsahuje blahodárný olej, ale zároveň i spoustu nežádoucích látek. Proto je dobré sáhnout po certifikované, bio nebo chcete-li organické kosmetice. Ne všechno, co je nazvané jako „přírodní“, totiž opravdu přírodní je.

Stoprocentní čistota

Pokud použijeme konkrétní olej samostatně, je třeba dbát na to, aby byl 100% čistý. Tedy bez jakýchkoli přidaných látek. Takové oleje bývají zpravidla všestranné. To znamená, že je můžeme v klidu použít jak na pleť, tak na vlasy. Kvalitního oleje nám většinou stačí pouze pár kapek, proto i přes počáteční vyšší cenu ve finále ušetříme.

Přírodní oleje neobsahují žádné škodlivé složky ani parfemaci. Jsou tedy vhodné i pro tu nejcitlivější pokožku. Pro citlivou pokožku je ideální šípkový, arganový, mandlový nebo meruňkový olej. Nemusíme mít obavy použít ho ani u dětí.

Foto: Freepik

Autor:Freepik

Jak olej správně použít?

Na začátek je potřeba si uvést, jak oleje vlastně používat. Pro mnoho z nás může být jistě překvapením, že olej sám o sobě pleť nehydratuje. K čemu nám ale potom je? Olej je výborný pomocník v tom, že dokáže „uzamknout“ vlhkost v pokožce. Co z toho plyne?

Olej musíme nanášet na vlhkou pokožku!

K tomu nám poslouží buď obyčejná voda nebo voda květová (například růžová, levandulová…). Jedna možnost je tedy umýt si obličej nebo tělo šetrným mycím prostředkem a oblíbený olej nanést rovnou na vlhkou pokožku, kterou nesušíme ručníkem.

Druhá cesta je květovou vodu nanést na vatový tampon, navlhčit pokožku a poté nanést olej. Případně, pokud má květová voda rozprašovač, lze vodu nastříkat přímo na obličej.

© Edita Karlovská, OilStop

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám