Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Za jakých podmínek můžete dát použitý jedlý olej do kompostu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Oleje jsou nedílnou součástí takřka každé domácnosti, což s sebou přináší úskalí, kam s použitým olejem. Jednou z možností je jeho přidání do kompostu, ovšem pouze za splnění několika podmínek.

Článek

Kompostování je jedním z nejlepších způsobů zpracování odpadu z domácnosti a zahrady. Přeměnou zbytků jídla a odřezků ze zahrady na kompost nejen ulehčíte kontejnerům, ale také získáte hnojivo prospěšné pro půdu, nehledě na to, že tvorba kompostu vyjde levněji než koupě komerčních hnojiv.

Jelikož olej patří mezi organické produkty, nabízí se otázka, zda ho můžete přidat do svého kompostu. Krátká odpověď zní: Ano, ale v malém množství. Delší odpověď si žádá nejdříve stručné vysvětlení toho, jak kompost vzniká.

Jak olej ovlivní váš kompost?

Kompostování je řízený aerobní proces, při kterém se organické materiály přirozeným rozkladem mění na půdní doplněk bohatý na živiny. Mikroorganismy se během kompostování živí materiály přidanými do hromady kompostu. Využívají uhlík a dusík k růstu a rozmnožování, vodu k trávení materiálů a kyslík k dýchání.

Pokud byste do kompostu přidali příliš velké množství oleje, vytvoří kolem ostatních materiálů voděodolné bariéry, čímž omezí proudění vzduchu a vytěsní vodu, která je pro aerobní kompostování nezbytná. Vznikla by vám anaerobní hmota, ve které by se nejen nedařilo důležitým mikroorganismům, ale která by též svým zápachem zkaženého jídla lákala nezvané hosty, například krysy.

Vlivem různého množství oleje na proces kompostování se zabývala i studie Kun Chena a kol. Tvořil-li přidaný olej 10-20 % celkového kompostu, zvýšil rozklad lignocelulózy a podpořil tvorbu humusu. Naopak vysoký podíl oleje (30 %) snížil pH, zvýšil elektrickou vodivost a snížil klíčivost semen. Vysoký podíl oleje měl také negativní vliv na bakterie (Bacillus, Fodinicurvataceae a Methylococcaceae) a houby (Aspergillus), a tím snižoval přeměnu organické hmoty na humus.

Hlídejte objem i teplotu

Přesné množství oleje, které můžete do kompostu přidat, se odvíjí od velikosti vašeho kompostu, nemělo by jej ale být více než jeden šálek. Darby Hoover, hlavní specialistka na zdroje z neziskové organizace Natural Resources Defense Council, na webu SFGATE doporučuje smíchat olej s něčím, co ho absorbuje, například s papírem znečištěným jídlem nebo listím, a teprve potom ho umístit do kompostu.

Při kompostování rostlinného oleje dbejte na to, aby byl kompost horký, tedy dosahoval teploty mezi 49-66 °C. Díky vysoké teplotě stoupne aktivita bakterií, které tak budou rychleji rozkládat složky kompostu. Tím se eliminuje zápach a škůdci budou pokračovat o dům dál.

Pro správnou činnost bakterií také nezapomeňte kompost pravidelně obracet. Obracením zajistíte, že budou mít dostatek kyslíku, bez něhož by bakterie zemřely a rozklad by se zpomalil, což by opět přivábilo nechtěné návštěvníky.

Patří do kompostu umaštěný papír?

Do kompostu tedy vždy přilévejte jen malé množství rostlinného oleje. Například je v pořádku přidat papírové utěrky, které nasákly trochu tuku. Rozkladem pergamenového papíru nasáklého olejem a kartonové krabice od pizzy se zabývala mj. studie Opolské univerzity v Polsku.

Součástí výzkumu bylo sledování rozkladu obou druhů papírů v kompostu s nízkým obsahem anorganického dusíku. Všechny testované vzorky - surové celulózové materiály a papír od kuchyňského oleje - byly po 6 týdnech bioprocesu částečně nebo zcela rozloženy. Nemusíte se tedy bát, že by vám umaštěný papír udělal v kompostu neplechu.

Co do kompostu může a co ne?

Kompostovat tedy můžete:

· řepkový olej

· kokosový olej

· kukuřičný olej

· olivový olej

· olej z hroznových jader

· světlicový olej

· sójový olej

· slunečnicový olej

Abyste do kompostu nepřilákali škůdce a další drobné živočichy, nepřidávejte do něj nic, co přišlo při vaření do styku s masem, mořskými plody nebo mléčnými výrobky. Vyhněte se proto následujícímu:

· syntetické oleje

· omáčky

· sádlo

· slaninový tuk

· olej z rybích konzerv

· zbytky omáček a šťáv z pánví na vaření

© Dominika Jandorová, OilStop

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám