Hlavní obsah
Sport

Andre Agassi - tenisová hvězda, jež dobyla všechny grandslamy i olympiádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chris Josefy / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5 Generic

Andre Agassi v Indian Wells.

Jeden z nejlepších tenistů historie. Vyhrál všechny grandslamy i olympiádu, 101 týdnů byl světovou jedničkou. Za manželku si vzal Steffi Grafovou, která byla ještě úspěšnější.

Článek

Je považovaný za jednoho z nejlepších tenistů historie. Přitom jako malý cítil k tenisu odpor, jak přiznal při děkovné řeči, když byl uváděn v roce 2011 do mezinárodní síně slávy. Bylo to v době, kdy ho k němu nutil otec Emmanuel, který pocházel z Íránu a věnoval se boxu. Po příchodu do USA se živil jako číšník. S manželkou Betty měl čtyři děti, které vedl autoritativně ke sportu. Andre je z nich nejmladší. Narodil se 29. dubna 1970 v Las Vegas.

Ve zmiňované děkovné řeči však uvedl, že i zmiňovaný odpor byl součástí jeho cesty k tenisovým úspěchům, a že jich bylo mnoho. „Když mi bylo pět, řekl mi táta, ať vyhraju Wimbledon. V sedmi mi totéž řekl o grandslamech. Ani nevím, kolikrát mi řekl, abych se dostal do síně slávy. Když mi bylo devětadvacet, řekl mi, ať se ožením se Steffi Grafovou. Prosím tati, nepřestávej mi říkat co mám dělat,“ řekl tenista.

Nedobytná Paříž a Steffi Grafová

Agassi dokázal triumfovat na všech grandslamových turnajích. Slavný Wimbledon pokořil v roce 1992, na US Open zvedl trofej dvakrát - 1994 a 1999, v Melbourne na Australian Open dokonce čtyřikrát - 1995, 2000, 2001 a 2003. Zbývala mu jen Paříž, kterou dlouho nemohl dobýt. Stejně jako Steffi Grafovou, kterou platonicky miloval. Koncem devadesátých let po soukromých problémech klesl z místa světové jedničky až na 141 místo ATP.

Trápil se. Pomohl mu přítel a kouč Brad Gilbert, jak Agassi popsal ve své knize. Na jaře 1999 ho bolelo rameno a chtěl vynechat antukovou sezonu. Gilbert však do něj hučel: „Nevzdávej to. Paříž je jediný grandslam, který jsi nevyhrál. Nemůžeš ho vyhrát, když do něj nenastoupíš.“ Aggasimu se však nechtělo. „Ta loď už dávno odplula,“ byl malomyslný. Nakonec však Gilbert Agassiho přesvědčil a ten do Paříže jel. Vyhrál šest zápasů a postoupil do finále s Ukrajincem Medveděvem. Propadl však nervozitě, dvakrát už ve finále tohoto turnaje neuspěl. V panice sledoval, jak Medveděv hladce vyhrál první dva sety 6:1, 6:2. Zachránil ho déšť, který zápas přerušil. Trenér Gilbert mu promluvil do duše. „Nelituj se. Můžeš prohrát, ale předtím vystřílej všechny náboje,“ burcoval ho. Zabralo to. Agassi zápas otočil a dobyl i čtvrtý grandslamový turnaj.

Už tři roky předtím získal zlatou medaili z dvouhry na domácí olympiádě v Atlantě z roku 1996, kdy ve finále porazil ve třech setech Španěla Sergi Brugueru. „Vítězil jsem pro tátu,“ uvedl po finále šťastný vítěz. Jeho otec sledoval jeho zápasy z hlediště, sám se jako boxer dvou olympiád aktivně účastnil. Andre Agassi vyhrál také s americkým týmem dvakrát Davis Cup - 1990, 1992 a 61 turnajů ATP, 101 týdnů byl světovou tenisovou jedničkou.

Idol žen

Ve své době byl i idolem žen. Od roku 1993 byl ve vztahu s americkou herečkou Brooke Shieldsovou, se kterou se oženil v roce 1997. Manželství trvalo dva roky. Jeho druhé manželství je spojení dvou tenisových superhvězd. Vyplnilo se proroctví Brada Gilberta, který po Agassiho vítězství v Paříži v letadle při návratu do New Yorku pronesl. „Jen ty a Steffi Grafová máte všechny grandslamy a olympijské zlato. Musíte se vzít. Je to osud.“

Vzal si ji v roce 2001. Německá tenistka Steffi Grafová je jednou z nejlepších tenistek všech dob. V roce 1988 v jednom roce vyhrála všechny čtyři grandslamové turnaje a navíc ještě dvouhru na olympiádě v Soulu. Tuto kombinaci získala jako první žena historie. Celkem vyhrála 22 grandslamových turnajů. S Agassim mají dvě děti.

Zdroj: https://sport.aktualne.cz/ostatni-sporty/dojaty-american-agassi-se-dockal-uvedeni-do-sine-slavy/r~i:article:706797/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Andre_Agassi

https://www.idnes.cz/sport/tenis/andre-agassi-roland-garros-triumf-1999.A190606_203604_tenis_ten

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz