Hlavní obsah
Umění a zábava

Django, Back to Black a Jedna noc - nové filmy v českých kinech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oldrich Szaban

V květnu se můžeme těšit na nové filmy v českých kinech.

V květnu se v českých kinech objeví dokument o Petrovi Jandovi Django, český film Jedna noc nebo Back to Black o zpěvačce Amy Winehouse.

Článek

Celovečerní dokument o frontmanovi kapely Olympic Petru Jandovi Django (což je jeho přezdívka) natočila Olga Špátová Malířová, která ho doprovázela s kamerou téměř dva roky. Hlavní hrdina filmu oslavil 2. května 82 narozeniny a v tento den film vstoupil do českých kin. Snímek s bohatým využitím archivních záběrů ukazuje Jandovu lásku k hudbě i problémy, které ho doprovázely v muzikantském i soukromém životě.

Dokument si vyžádal 40 natáčecích a stovku dnů ve střižně. „Byly to krásné dva roky života, Petr nás nikdy neodmítl, za svým životem si stojí. Vznikl tak dokument o frajerovi, který je receptem, jak být stále mladý,“ uvedla před uvedením filmu Špátová. „Když jsme přišli na natáčení, občas se stalo, že nám Petr otevřel v teplácích, nic nezkrášloval. Neříkal, co smím a nesmím natáčet. O všem s ním bylo možné mluvit, vyšel vstříc každému nápadu, který jsem vymyslela. Jeho upřímnost a otevřenost po celý život je asi někdy bolavá, ale pro pravdivost filmu je vzácně přínosná,“ doplnila.

Ve filmu je čtyřicet písní

„Olga se stala součástí naší rodiny a málem s námi byla i na štědrovečerní večeři. Řekl jsem si, že jí ve všem vyhovím. Na filmu mi hodně záleželo, je to moje vizitka, bude mě reprezentovat třeba i dlouho po mé smrti. Snažil jsem se vyhovět, ale musím přiznat, že ke konci jsem už toho měl dost,“ prozradil Janda pro Mladý svět. „Toužila jsem se Petra dotknout jako obyčejného člověka. Kromě toho je tam úžasná hudba. V tom filmu je 40 písní. Je to normální muzikál. A každá píseň vyjadřuje nějaké téma. Jsou tam i méně známe písně i ty úplně nové,“ informovala režisérka.

Janda se musel v životě poprat s mnoha ztrátami. S první ženou Janou se seznámil v polovině 60. let a v roce 1967 se jim narodil syn Petr, který v lednu 2001 zemřel na mozkový nádor. Deset let předtím Jana Jandová zemřela na rakovinu. Před časem Jandovi zemřel i bratr Jiří. Po smrti je i řada bývalých členů kapely, na které v dokumentu vzpomíná. Špátová se nevyhýbá ani dvojímu ukončení činnosti kapely v letech 1973 a 1993 nebo kompromisům, které musela skupina uzavírat s komunistickým režimem. „Filmařsky i lidsky mě potěšilo, že bych se mohla věnovat příběhu o lásce k hudbě, o posedlosti a zápalu, o přátelství a lásce,“ řekla.

První řadové album s názvem Želva vydal Olympic v roce 1968, zatím posledním studiovým počinem kapely je 23. album Kaťata z roku 2020. Olympic prodal přes tři miliony desek, řada z nich dosáhla zlatého či platinového ocenění. Kolem Jandy se během let postupně vystřídalo přes 20 muzikantů.

„Nechci se rouhat, ale ten život se mi povedl. Mám mladou rodinu. Je mi 82 let, ale pořád mám doma živo. Děti vozím do školy nebo na koně, nejsem žádný důchodce,“ konstatoval Petr Janda. „Všichni jsme pracovali na filmu s největším nasazením a láskou. Hodně jsme se setkávali s Petrovými souputníky, Láďou Kleinem, Ringo Čechem, Jiřím Valentou, Jiřím Kornem a Jiřím Suchým. Petr taky musel často dělat v životě nevděčné kroky, třeba někoho propustit z kapely. Ale všichni ho mají dál rádi a natáčení ochotně přijali. Je to vlastně zpráva o tom, jaký je člověk. A také o tom kolik generací svou hudbou ovlivnili,“ objasnila Olga Špátová Malířová.

Příběh mladých manželů ve finanční tísni

Druhý květnový čtvrtek (9. května) do kin vstupuje český film Jedna noc nejen o sexuálních livechatech. Film nevypráví jen o tom, jak fungují erotické chaty. Především je příběhem dvou mladých manželů a rodičů desetiměsíčního syna Štěpána, kteří se ocitnou ve finanční tísni a bojují za důstojné podmínky pro život s dítětem. Vše podstatné se odehraje jednu noc. Hlavní role ztvárnili mladí herci Vanda Chaloupková, Adam Ernest nebo Jan Nedbal.

„To, co mě na scénáři zaujalo, bylo právě to, že se odehrává na omezené časové ploše, v průběhu jediné noci. Divák je doslova vhozen do života těch dvou a na nás s Vandou bylo, aby uvěřil tomu, co mezi nimi je. Aby z gest a nenápadných doteků vyčetl, že ať se stane cokoliv, ti dva prostě budou stát při sobě,“ řekl Ernest, který pro film společně s Danielem Šubrtem nahrál a nazpíval tři písně.

Na herečku Chaloupkovou ve filmu čekalo množství eroticky odvážných scén, přičemž v několika záběrech měla pornodublérku. V rámci přípravy také zavítala na livechaty. „Myslím si o sobě, že mě něco hned tak nerozhází, ale když jsem viděla, co všechno tam lidé po dívkách chtějí a co všechno jsou dívky za peníze ochotné podstoupit, zaujalo mě téma filmu ještě víc,“ uvedla.

„Dnešní mladí sice hledají lásku na celý život, ale obden spí s někým jiným,“ povšiml si režisér Laňka. „Nebudeme si hrát na strážce morálky, ať si každý dělá se svým tělem co chce. Spíš je smutné, že to někdo dělat musí,“ doplnil Ernest.

Jediná pravda o jejím životě se skrývá v jejích písničkách

Od 16. května se v kinech objeví film Back to Black. V tomto filmu diváci prožijí krátký, ale o to intenzivnější životní příběh zpěvačky a hudebnice Amy Winehouse, která zemřela v roce 2011 na otravu alkoholem v pouhých 27 letech. Natočila ho režisérka Sam Taylor-Johnson. „Chtěla jsem příběh odvyprávět z jejího úhlu pohledu. Jediná pravda o jejím životě se skrývá v jejích písničkách. Rozhodla jsem se proto vyprávět jejími slovy, jejími texty. V nich se vyznává ze své lásky, bolesti, svých zklamání. Jsou plné hlubokých emocí a dost často i drsného humoru,“ vysvětlila režisérka.

Snímek líčí vzestup i pád jedné z nejtalentovanějších anglických zpěvaček své generace, která mísila pop se soulem a R&R. Měla charakteristický styl. Typické pro ni byly natupírované vlasy, silné černé oční linky, velké barevné náušnice, tetování a chraplavý hlas. To vše v kombinaci s drogami, alkoholem, bouřlivým osobním životem přispělo k tomu, že ji na každém kroku pronásledoval bulvár.

Album Back to Black získalo pět cen Grammy, prodalo se ho přes 16 milionů kusů a jeho některé písničky - Rehab, Love is a Losing a Losing Game i titulní Back to Black uslyšíte ve filmu.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-filmy-serialy-petr-janda-alias-django-se-predstavuje-v-novem-dokumentu-40464478

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2512461

https://www.mojecasopisy.cz/mlady-svet-4-2024/

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2498625

https://magazin.aktualne.cz/kultura/amy-winehouse-film-back-to-black/r~07360f72f80d11eeb553ac1f6b220ee8/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz