Hlavní obsah
Umění a zábava

Hvězda z Rivalů Daniel Brühl dostane ve Varech cenu a uvede film

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Na tento červený koberec u hotelu Thermal v rámci 58. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech vstoupí 4. července ve 14 hodin herec Daniel Brühl.

Pro cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu si přijel herec, režisér a producent Daniel Brühl. Na festivalu uvede film Soused ve velkém sále hotelu Thermal 4. července.

Článek

Celé hercovo jméno je dlouhé, předlouhé. Daniel César Martín Brühl González Domingo. Odráží se v něm jeho původ. Otec je Němec - filmový režisér Hanno Brühl, matka Španělka. Narodil se 16. června 1978 v Barceloně. Mluví plynně nejen německy a španělsky, ale také anglicky a francouzsky.

Zlomovým - a skvělým - filmem byla pro něj hlavní role v německé komedii s prvky dramatu Good Bye Lenin. Díky němu se proslavil. Snímek získal v Berlíně Evropskou filmovou cenu za rok 2003. Daniel Brühl zde hraje Alexe, syna přesvědčené komunistky Christiane, která těsně před pádem berlínské zdi upadne do kómatu po srdeční příhodě. Probere se z něj v nemocnici až po osmi měsících, kdy je vše jinak. Doktoři se obávají, že Christiane by další šok nepřežila. Alex se o ni začne starat a spolu s přáteli vytváří falešné televizní zprávy, které přehrává pomocí  videopřehrávače ukrytého ve vedlejší místnosti. Postupně pro ni vytvářejí takové prostředí, aby nepřišla na to, že starý režim je již v propadlišti dějin, což je velice náročné, protože s příchodem západní marky zmizelo z obchodů veškeré „socialistické“ zboží a přináší to s sebou komické situace.

Na Evropskou filmovou cenu byl podruhé nominován za roli ve společenském krimidramatu Občanská výchova  premiérově uvedeném na festivalu v Cannes. Hlavní role ztvárňují Daniel Brühl, Julia Jentsch a Stipe Erceg. Představují tři berlínské aktivisty proti kapitalismu, kteří se ocitnou v milostném trojúhelníku. Brzy následovala role v britském snímku Charlese Dance Dámy v letech (2004), kde se objevil po boku Judy Denchové a Maggie Smithové. Romantické drama Láska v myšlenkách (2004), mu vyneslo další Evropskou filmovou cenu pro nejlepšího herce podle hlasování diváků.

Do rodného Španělska se vrátil v roce 2006 natočit životopisný snímek Salvador, inspirovaný příběhem stejnojmenného katalánského anarchisty. Americkému publiku se představil v roce 2009 v roli německého válečného hrdiny Frederika Zollera ve filmu Quentina Tarantina Hanebný parchanti.  Spolu s celým obsazením filmu získal cenu Screen Actors Guild Award pro nejlepší výkon herců v celovečerním filmu. V roce 2013 ztvárnil mladého německého novináře Daniela Domscheit-Berga ve filmu WikiLeaks. Berg se na internetu seznámí s vizionářem a bojovníkem za právo znát informace v jejich co nejméně zkreslené podobě, Julianem Assangem, který ho přemluví, aby s ním spolupracoval na internetové stránce, která bude mít za úkol odhalovat kauzy o zneužívání moci ze strany vlád a mocných tohoto světa.

V Rivalech jako Niki Lauda

Řadu ocenění přináší Danielu Brühlovi další skvělý film Rivalové. Ztvárnil v něm jednoho z historicky nejlepších jezdců formule 1 Rakušana Niki Laudu v době jeho soupeření s Britem Jamesem Huntem. James Hunt je neřízená střela, neodolatelný playboy a brilantní řidič. Niki Lauda oproti němu je naprostý profesionál, vždy precizní a disciplinovaný. Film vypráví skutečný příběh obou pilotů, soků nejen na okruzích, ale i ve skutečném životě. Jeden pro druhého však znamenají i inspiraci a přes jejich rozdílnost je pojí zvláštní přátelství. Oceňovaný snímek natočil režisér Ron Howard podle scénáře Petera Morgana. Jamese Hunta ztvárnil Chris Hemtworth. Daniel Brühl jako Niki Lauda byl za svůj výkon nominován na Zlatý globus i cenu britské akademie BAFTA.

Film se zamlouval i samotnému Niki Laudovi. „Dívá se na něj pořád dokola. Čekali jsme, že nevydrží ani do titulků, a on už ho dal víckrát než my! Má pocit, jako kdyby objevil kus života. Z nehody v Nürburgringu, která ho málem zabila, si prý nepamatuje ani vteřinu, přičemž my ji ve filmu celou rekonstruujeme. V kině se tak musel dívat na věci, které má možná někde uložené, ale samy se mu nikdy nevybavily,“  vysvětloval Brühl pocity Laudy v roce 2013 v rozhovoru pro Reflex.

V roce 2016 se objevil po boku Emmy Watsonové a Michaela Nyquista ve filmu Kolonie, který se natáčel od října do prosince 2014 v Jižní Americe, Německu a Lucembursku. Drama režiséra Floriana Gallenberga je inspirované skutečnými událostmi odehrávajícími se v chilské kolonii Dignidad za Pinochetova režimu. Kolonii založil a vedl bývalý nacistický lékař Paul Schäfer. Brühl hraje Daniela, který je unesen Pinochetovou tajnou policií a jeho přítelkyně Lena se ho snaží najít a zachránit. „K Chile jsem měl vždycky blízko, protože v dětství u nás bydleli různí chilští exulanti. Věděl jsem o té zemi dost,“ konstatoval Brühl pro iDnes. „Nejvíc jsem se dozvěděl od jedné z obětí - Jorgeho, který se v té sektě přímo narodil. Poslouchat jeho vzpomínky na kolonii byly často takřka nesnesitelné. Ty hrůzy, které se tam odehrávaly, nedokázal postihnout ani náš film,“ dodal.

Naopak padoucha si Daniel Brühl zahrál  v marvelovce Captain America: Občanská válka (2016). V Praze natáčel některé scény z válečného dramatu Úkryt v Zoo (2017). V politickém thrilleru podle skutečných událostí Operace Entebbe (2018) hraje německého radikála Wilfrieda Bose. Ten v roce 1976 unese spolu s dalšími teroristy letadlo s 248 pasažéry a čtyřmi členy posádky mířící z Tel Avivu do Paříže a přinutí ho přistát v Ugandě. Požadují výkupné 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak hrozí zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jednou z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii.

Za roli v dobovém seriálu Psychiatr (2018-2020), byl v roce 2019 nominován na Zlatý globus pro nejlepšího herce v minisérii nebo TV filmu. V roce 2021 režíroval a zahrál si hlavní roli v komedii o závisti a pomstě Soused, který také režíroval. Hlavní hrdina filmu Daniel bydlí v Berlíně ve čtvrti Prenzlauer Berg. Je filmovou hvězdou zvyklou na úspěch. Má stylový půdní byt, stylová je i jeho manželka a chůva. Vše je připravené na to, aby odletěl na konkurz do Londýna, kde na slavného německo-španělského herce čeká role v americkém filmu o superhrdinech. Když vejde do místního baru, zjistí, že tam sedí Bruno, který na tento okamžik dlouho čekal. A tak se tento věčně přehlížený muž, oběť znovusjednocení a gentrifikace bývalého východního Berlína mstí a Daniel je jeho cíl…

Doposud posledním velmi úspěšným počinem byla filmová adaptace slavného románu Ericha Maria Remarqua Na západní frontě klid z roku 2022, která byla oceněna čtyřmi Oscary. Brühl se na tomto filmu podílel nejen jako herec, ale i výkonný producent. Film se v roce 2021 natáčel v České republice. Část dekorací vznikala v barrandovských studiích. Natáčelo se na zámku Hořín, ve Skupicích u Postoloprt, Žatci, na statku v Postoloprtech, Ralsku a Praze. Bojiště první světové války s německými i francouzskými zákopy vyrostlo ve středočeských Milovicích.

V Karlových Varech návštěvníci Daniela Brühla mohou vidět 4. července. Ve 14 hodin se objeví na červeném koberci před hotelem Thermal. Poté zde ve velkém sále převezme Cenu prezidenta MMF Karlovy Vary a uvede film Soused.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz