Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kongres ODS nic nezměnil. Trend klesajících preferencí vůbec neřešil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oldrich Szaban

Ilustrační foto: Premiér Petr Fiala při návštěvě Liberce v diskuzi s bývalým předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou.

Kongres ODS v Ostravě byl dle politologů jen divadlem pro spolustraníky. Navzdory nízkým preferencím zástupci ODS neřešili, co by měli dělat pro voliče a jak získat při úbytku voličů nové.

Článek

Občanská demokratická strana, nejsilnější součást koalice Spolu i vlády, letos slaví 33 let od svého vzniku. Podle mnohých je to úplně jiná strana než v době svého vzniku, což je ale pochopitelné. Tři desítky let je doba dlouhá. Za dobu své existence si prošla několika krizemi, například pády vlád po vnitrostranických rozporech v roce 1997 (Václav Klaus), 2009 (Mirek Topolánek) i 2013 (Petr Nečas).

O víkendu 15. a 16. dubna měla ODS kongres v Ostravě. Podle politologů, kteří se tak vyjádřili pro Novinky.cz, byl jen divadlem pro spolustraníky s cílem utvrdit se ve správnosti zvolené cesty. „Teď u všech frčí, že se sjezdy, kongresy a sněmy staly v poslední době jednou velkou PR akcí. Přistupuje se k tomu podle hesla: ‚Musím se pochválit sám, protože nikdo mě nepochválí tak dobře, jako já sám sebe,‘“ zhodnotil politolog Jan Kubáček. „Myslím si, že tam byla jedna velká chyba, vedle určitého bilancování tam chyběl rozměr pokory a nějakého jakoby sociálně-ekonomického zhodnocení. Chybělo tam kritické zamyšlení,“ dodal.

Zaujalo ho, že zástupci ODS neřešili, co by měli dělat pro voliče a jak získat při úbytku stávajících voličů ty nové. „Nebylo to postaveno, že musíme vzbudit zájem u voličů a zasloužit si ho. Bylo to otočené. Volič by měl jít k volbám, volič by měl vystavit stopku určitým politickým silám. Volič by nás měl podpořit v těch tématech, která hájíme,“ pozastavil se.

Kongres ODS divadlo pro spolustraníky

Politolog Lukáš Jelínek, který proběhlý kongres označil za divadlo pro spolustraníky. „Petr Fiala potřeboval hlavně členy ODS přesvědčit o správnosti své cesty, své strategie (spojení v koalici Spolu) tak, aby ji strana držela přinejmenším až do sněmovních voleb. Proto tam byla i ta uvolněná atmosféra, děkovačka, oslavy a vtípky,“ povšiml si Jelínek. „Zkrátka šlo o takovou jednu velkou pohodovou show, na které se nehovořilo moc o problémových nebo konfliktních věcech, o tom, co se vládě nedařilo, a podobně,“ podotkl.

Smířlivější byl na rozdíl od svých kolegů politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně. „ODS vsadila na určitou strategii spojenou se Spolu. Teď jí předsedá proti vůli mnohých a ukáže se, jestli to byla dobrá sázka, nebo ne. Petr Fiala ji prosadil i pro evropské volby a asi nedávalo v tu chvíli smysl zpochybňovat toto rozhodnutí, a prostě zkusit, co to udělá,“ uvedl. „Myslím si, že zde dominovalo přesvědčení, že stávající vedení nějakým způsobem rozhodlo, tak ať za to nese odpovědnost bez ohledu na to, jak to dopadne,“ dodal Kopeček.

Bylo to spíš školení distributorů nutričních produktů

Jiný pohled nabídla na CNN Prima News komentátorka Karolina Stonjeková. „Kongres ODS je za námi. Ale nenechte se mýlit. Vlastně to nebyl tak docela kongres. Bylo to spíš školení distributorů nutričních produktů. Napřed motivační projev nejúspěšnějšího prodejce Petra Fialy, který dokola opakoval, že zrovna jeho koktejl na hubnutí je ten nej - zatímco konkurence nabízí sajrajt, po němž se dostavil jojo efekt, nevolnost a pocit hladu. O vedlejších účincích nebo stížnostech zákazníků žádná zmínka. Řadoví distributoři pak všemu nadšeně tleskali, i když zhruba dvacet procent z nich dalo svým hlasováním najevo, že s takovým vedením by se celá pyramidová hra mohla lehce zřítit. O tom, jak pádu zabránit, nepadlo ani slovo.“

„Kdyby průběh kongresu ODS sledoval někdo, kdo se o politiku příliš nezajímá, musel by nevyhnutně nabýt dojmu, že se včera konaly volby a občanští demokraté je na plné čáře vyhráli. Jako kdyby snad delegáti vůbec nevěděli, jak si aktuálně jejich strana stojí. Nebo hůř - kdyby jim to bylo jedno. Případně jako kdyby chtěli nechat Fialu, ať si ještě nějaký čas na vrcholu pyramidy prodává ty svoje hubnoucí preparáty. A jakmile mu obrat klesne, bude stejně nahrazen nějakým jiným dealerem s ostřejšími lokty. Tak nač si teď pálit prsty?“ pokračovala.

Jak si všímá Stonjeková, za více než deset let neudělala ODS výsledek, na který by mohla být hrdá. Dnes se raduje z patnácti procent, dříve by za dvacet padaly hlavy. „Vedení sice hlásá do světa, že jejich doplňky stravy jsou ty nejlepší, ale sami tomu moc nevěří. Chybí drajv, tah na branku a očividně chybějí i noví prodejci, schopní oslovit další zákazníky. A ty stávající udržet,“ doplnila.

Mám pocit, že si řeší svoje velké věci a na nás kašlou

Komentátor HN Petr Honzejk se svěřil se svým příběhem. „Cestou do ostravského kongresového hotelu Clarion na kongres ODS jsem měl štěstí na hovorného taxikáře. Vyprávěl, že byl voličem občanských demokratů, ale nyní by je už nevolil. -Vlastně to říkám nerad, ale ten Babiš mi teď připadá lepší. I když mi v minulosti sáhl na můj byznys-, prohlašoval. Na otázku, co mu na vládě a ODS vadí, odpovídá: -Mám pocit, že si řeší svoje velké věci a na nás kašlou-.“

Honzejk také připomíná ztrátu důvěry části voličů ODS, ze kterých půl milionu nechce přijít k volbám nebo nemají koho volit. A také na obrovskou nepopularitu vlády, které věří 25 procent voličů, i premiéra Fialy, jenž se těší důvěře pouhých 19 procent voličů. Tedy vlastně drtivé nedůvěře.

„Člověk by čekal, že kongres ODS bude hledat především odpověď na otázku, jak zvrátit tento trend, který může vyústit v porážku nejenom v nadcházejících evropských volbách, ale především v klíčových sněmovních volbách na podzim 2025. Bohužel se tak stalo jen ve velmi omezené míře. Občanští demokraté jako by sice věděli, co chtějí, ale moc netušili, jak toho dosáhnout,“ povšiml si Honzejk.

V ODS se tedy moc nezměnilo. Ovšem zrcadlo nastavené volebními modely podle názoru politologa Lukáše Jelínka zas až tak optimistické jako ostravský kongres není. A na závěr pro pobavení výstižný kreslený vtip z pondělního Práva od kreslíře Miroslava Kemela. Je na něm vyobrazen Petr Fiala za kongresovým řečnickým pultíkem a říká: „Nechceme mít s populisty nic společného! Což dokazujeme každodenní systematickou prací na své nesrozumitelnosti.“

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-divadlo-pro-spolustraniky-chybela-sebereflexe-komentuji-kongres-ods-politologove-40468110

https://cnn.iprima.cz/komentar-fialuv-koktejl-na-hubnuti-aneb-byl-to-kongres-nebo-skoleni-prodejcu-434299?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context

https://archiv.hn.cz/c1-67313810-kongres-ods-jako-teambuilding-na-palube-titaniku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1264111&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz