Hlavní obsah
Názory a úvahy

Piráti ve velkých nesnázích: Opuštěni voliči a vyhozeni z vlády

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Ivanu Bartošovi není nyní do zpěvu.

Trudno a neveselo je nyní u Pirátů. Po studené sprše v evropských volbách přišel debakl u těch krajských. A k tomu ještě přichází prakticky vyhazov z vlády.

Článek

V rozbouřených vodách české politiky se pirátská kocábka notně potácí, silně do ní zatéká a jde pomalu, ale jistě ke dnu. Zdá se, že vrcholem jejich existence je rok 2017 a úspěch v parlamentních volbách, kdy získali z dnešního pohledu neuvěřitelných 22 poslanců. O čtyři roky později to několik měsíců před volbami vypadalo na další velký úspěch. Tentokrát ve spojenectví se STAN, přičemž ale Piráti měli být silnější z této koalice PirStan. Dopadlo to opačně. Starostové získali 33 poslanců, Piráti pouhé čtyři. Od té doby to s nimi jde z kopce.

Přelomový v negativním smyslu je pro ně letošní rok. Neúspěch v evropských volbách, kdy získali jedno europoslanecké křeslo místo dosavadních tří, ještě zvýraznily krajské volby. Z 99 zastupitelů jim zbyli tři sirotci v Plzeňském kraji. Určitě se přitom nedá říci, že je to vina špatné práce těchto krajských zastupitelů. Roli hrálo celostátní pirátské působení ve Fialově vládě.

„Účastí ve vládě, která v mnohém reprezentuje politický styl, proti němuž s dredařskou drzostí vystupovali, se připravili o výlučnost. Nejprve ztratili protestní náboj a poté se zařadili do hloučku mezi liberály z TOP 09 nebo STAN, s nimž začali být zaměnitelní. Nevynikli ani žádným úspěchem. Strana slibovala mladým voličům dostupnější bydlení nebo elektronizaci veřejné správy. Za tři roky nepohnula ani s jedním. V dostupnosti bydlení jsme klesli na dno Evropy,“ uvedl v Právu komentátor Josef Koukal. „Pokud jde o svěřené resorty Ivan Bartoš si zkazil reputaci, Michal Šalomoun je neviditelný a konzervativního Jana Lipavského si mnoho lidí s Piráty ani nespojí,“ dodal.

Ivanu Bartošovi srazila vaz nešťastná digitalizace stavebního řízení, která je velkým průšvihem. Přijde mi, že si vedení Pirátů ani neuvědomuje jakým. Uvědomil si to však premiér Petr Fiala, který pro něj zcela netypicky bouchnul do stolu a odvolal Ivana Bartoše z vlády. Tím pádem i všechny Piráty, protože samozřejmě tohle by žádná strana neskousla. Premiér Fiala podle zjištění Seznam Zpráv jednal dle výsledků analýzy, kde tým složený z lidí ze čtyř ministerstev popsal faktický stav digitálního stavebního řízení spuštěného v červenci. Ten popisuje jako neutěšený, pro laika jako chaos. Například uvádí, že digitalizace se prováděla bez toho, aby se zapojili úředníci a definovali své potřeby. Už jenom tento bod (je jich samozřejmě více) mi přijde jako naprosto šokující.

O důvěru jsme přišli a značku poničili

Nejde však jenom o tuto zpackanou digitalizaci, to byla poslední - i když pořádně velká - kapka. Výstižně to vyjevil zakladatel Pirátů Jiří Kadeřávek v rozhovoru pro Aktaulne.cz. V červenci ze strany vystoupil. „Když jsem stranu zakládal, hlavním programovým cílem byla ochrana soukromí občana tváří tvář nástupu internetu a digitálních technologií. V průběhu let mi na Pirátech vadily různé věci od koalice se STAN přes účast ve vládě. Ale v okamžiku, když Bartoš přišel na vládu se systémem eTurista, padla pro mě červená linie. V podstatě totiž bude znamenat sběr osobních údajů v hotelech a ubytovacích zařízeních a hlášení těchto údajů státu. To je přesný opak toho, proč jsem stranu zakládal,“ vysvětlil.

Budoucnost Pirátů vidí skepticky. „Zabralo nám osm let, než jsme dokázali naše myšlenky přetavit v signifikantní úspěch, tedy ve vstup do sněmovny. Setrvačnost v politice je ale velká a budování důvěry pracné. My jsme o důvěru přišli a naši značku jsme poničili do té míry, že dnes nevidím důvod, proč by nám volič měl věřit podruhé s tím, že už jsme se polepšili. Proces obrody uvnitř strany je velmi obtížný, nebo dokonce nemožný,“ realisticky zhodnotil Kadeřávek.

Reakce Pirátů na odvolání svého předsedy (i když v rezignaci) z postu ministra, konkrétně od předsedy jejich poslaneckého klubu Jakuba Michálka, který prohlásil, že premiér jednal na jakýsi nátlak kmotrů a pak jmenoval Zbyňka Stanjuru, Martina Kupku, Jana Skopečka a Martina Kubu (to mají být ti kmotři?) je z rodu konspirací, kterým by nevěřilo ani malé dítě. Ale v šoku z odvolání je asi třeba chápat zbrklé reakce.

Ještě před odvoláním z vlády rezignoval na předsednictví ve své straně Ivan Bartoš a celé vedení Pirátů. Vzhledem k volebnímu výsledku nemohli jinak. Otázka je, co dál. Ivan Bartoš je nejvýraznější postavou Pirátů. Po dobu trvání vlády Pětikoalice jsem si vždycky říkal, že u čtyř z těchto stran vidím jiné výraznější osobnosti, než je jejich předseda. U Pirátů však nikoliv. Pokud tedy Piráti nabrali sestupný trend pod Ivanem Bartošem, nevěřím, že to někdo jiný zastaví. Taky se zatím o předsednictví nikdo moc nehlásí. Jakub Michálek, jediná jejich europoslankyně Markéta Gregorová či ministr zahraničí Jan Lipavský shodně tvrdí, že oni na předsedu kandidovat nebudou. Kdo tedy? Bez silného lídra v dnešní politice strany neudělají dobrý výsledek. To ukázaly i právě proběhlé krajské volby.

Komentátor HN Petr Honzejk připomněl osud Zelených. „Tuto formaci, která byla původně postavena na levicovém ekologickém aktivismu, přeformátoval předseda Martin Bursík na partaj schopnou oslovit nemalou část městských liberálních voličů a v roce 2006 ji jako takovou přivedl do vlády Mirka Topolánka z ODS. Zelení měli tehdy šest poslanců. Ve vládě se začali hádat, Bursík odešel a strana se začala postupně vytrácet a už se nikdy nevzpamatovala. Pirátům nyní hrozí podobný osud.“ K samotnému Bartošovi uvedl Honzejk smířlivě, že odchází jako poražený, ale bude se na něj vzpomínat převážně v dobrém, jako na výraznou postavu celé politické dekády.

V éře různých spojovacích koalic po vzoru koalice Spolu jsem zaznamenal hlasy, jestli by se Piráti neměli spojit právě se Zelenými. Jako dobrý nápad mi to nepřijde. Subjekt, který klesá ke dnu, nemůže zachránit jiný, který je na tom dně už delší dobu. A vzhledem k negativním dopadům Green Dealu na naše peněženky neočekávám v blízké budoucnosti příliv voličů k Zeleným. V tom mají Piráti smůlu, že nemají nikoho životaschopného, s kým se propojit. Narozdíl od KDU-ČSL či TOP 09, kteří na tom samostatně o moc lépe než Piráti nejsou. Spíše to vypadá na následování příběhu jiné, původně ještě daleko větší strany s dlouhou historií, která se z velké strany stávala stranou stále menší a menší až se stala úplně malou. Myslím tím sociální demokraty.

Zdroj:

https://archiv.hn.cz/c1-67388960-s-bartosem-to-nejde-bez-nej-taky-ne-piratum-hrozi-ze-budou-opakovat-totalni-ztroskotani-jedne-ceske-strany?utm_source=volnyHP&utm_medium=newsbox&utm_term=position-2&utm_campaign=Aktualne

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pirati-kaderavek/r~9560a93e79a311efae9c0cc47ab5f122/?utm_source=volnyHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-4&utm_campaign=Aktualne

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-analyza-ktera-presvedcila-fialu-aby-vyhodil-bartose-261287#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-ods-rika-ze-pirati-o-konci-bartose-lzou-261303#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz