Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zvyšovat důchodový věk a snižovat penze, takovou reformu umí každý blbec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oldrich Szaban

V kolika letech půjdou do důchodu? A jaký bude?

Velké debaty jsou nyní o takzvané důchodové reformě. Koalice s opozicí se na ní - jak se dalo čekat - neshodla. Ale je to opravdu důchodová reforma?

Článek

Rozhovory o příští důchodové reformě mezi vládou a opozicí zkrachovaly. Vzájemně se obviňují proč. Hnutí ANO k jednáním o ní k prezidentovi však dle mého mělo jít a výhrady k reformě tam sdělit. Že by to bylo asi k ničemu, je jiná věc.

„Vláda vsadila od počátku na přípravu reformy pouze ve vlastní režii. Pojala možná nejdůležitější projekt v éře svého mandátu dosti arogantně. My si napíšeme reformu na několik příštích desetiletí, až hotovou vám ji ukážeme - a vy nám řeknete, jestli k ní máte připomínky nebo náměty. Ale musíte rychle, protože už na konci dubna celý balík zákonů odklepne vláda. A do té doby vám budeme přes média opakovaně vzkazovat, že váš názor nás vlastně moc nezajímá, že vaše hlasy nepotřebujeme - a když budete dělat problémy, protlačíme reformu v parlamentu silou. Tak lákavé a konstruktivní aranžmá pro nalezení dohody, aby jeden pohledal!“ napsal v komentáři v MF Dnes Miroslav Korecký.

Alternativou je vyplácet peníze zvyšováním státního dluhu, anebo přivést do systému jiné, soukromé peníze

Kdyby aspoň vláda přišla s řešení, kterým by opozici ohromila, a ta by závistí nad tak skvělými nápady pukla. Nic takového se však nestalo. „Z celé penzijní reformy zbylo pouze několik parametrických změn dosavadního průběžného státního systému, zejména zvyšování důchodového věku, nižší výpočet penzí či dřívější důchod pro náročné profese. Což v situaci, kdy celá opozice dlouhodobě vyšší odchodový věk a nižší penze odmítá, zužuje prostor na nějakou dohodu na minimum. Jinými slovy - pod bičem demografické krize umí pouze zvyšovat důchodový věk a snižovat penze - s prominutím - každý blbec,“ konstatoval Korecký.

Jak vysvětluje do systému nějaké peníze přitékají a nějaké z něj odtékají. Proměnnými jsou počet důchodců, výše penzí, výše plateb na sociální pojištění, případně výše daní, z nichž je třeba důchody dorovnat. A proměnnými lze hýbat posunem penzijního věku, posunem náhradového poměru hrubé mzdy k přiznanému důchodu či posunem dílu, který ze svých příjmů ekonomicky aktivní lidé zaplatí v pojistném a na daních. Alternativou je vyplácet peníze zvyšováním státního dluhu, anebo přivést do systému jiné, soukromé peníze.

„K něčemu takovému bohužel vláda odvahu vůbec nenašla. Tedy k čemukoliv na bázi nového pilíře soukromého, dobrovolného či povinného, v každém případě státem garantovaného spoření, možná nějak provázaného se zaměstnavateli, obcemi nebo regiony. Příkladů takových systémů jsou ve světě desítky - státní či soukromé penzijní fondy někde vrchovatě převyšují míru domácího HDP a kumulují domácí kapitál, jímž se dají financovat velké infrastrukturní výdaje s dlouhou návratností,“ upozornil komentátor. S nápadem založeným na tomto principu přišel sice místopředseda ANO Karel Havlíček, bohužel bez podrobnějšího obsahu a krátce předtím, než se ANO z konzultací s vládou stáhlo.

Vláda si z voličů dělá legraci a opozici je to jedno

Přiznám se, že se mi snižování penzí, a hlavně zvyšování věku odchodu do důchodů vůbec nelíbí. I proto dopřávám sluchu například Michalu Šmardovi, předsedovi sociální demokracie, která si z mého pohledu nesmyslně změnila název, takže už není ČSSD (tou je nyní jiný subjekt, kdo se v tom má vyznat?), ale to je jiné téma. „Poslat lidi do důchodů v osmdesáti a snížit je, to není žádná reforma. Vláda si z voličů dělá legraci a opozici je to jedno. Sociální demokracie navrhuje jiné řešení - více zdanit velké firmy a nadnárodní korporace a naopak snížit daně obyčejným občanům, kteří pracují a podnikají. Do systému se vybere více peněz a bude možné zvyšovat důchody tak, aby měli senioři důstojné stáří i za třicet let,“ burcoval na facebooku (a na TV Nova).

A teď ještě řešení od pravicové ekonomky Markéty Šichtařové. „Vůbec není pravda, že na důchody nejsou peníze. Pokud bychom peníze, které jsou nyní vyhazovány na dotování ideologie a na Green Deal, použili na důchody, tak by problém prakticky přestal existovat,“ domnívala se.

Souhlasil bych s oběma přístupy. Obávám se však, že jsou pro nejen současné vládní strany, ale i největší opoziční příliš radikální. A tak se nyní dělá takzvaná důchodová reforma jen pro formu, aby se neřeklo, že se nic nedělá.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/duchodova-reforma-petr-pavel-ano-vlada-jurecka-fiala.A240423_174619_domaci_vals

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/552475-smarda-v-naprimo-jak-probudit-socdem-z-komatu-a-nahradi-ho-malacova?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1z4hTyH9c-ZN_1zxOl9uNO27hn8jv_cbu97zt1avf-WfLBFqAaYolXJQE_aem_Ae-HBcpH6LqZjHZSp1wjB1t7TgrPzQxESfPpMZQokcNLTutwxs0Vzp-CeOAFermaOriDBNRZjrr7HZ69lkZOa6HL

https://twitter.com/sichtarova/status/1780581672959770800

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz