Hlavní obsah
Aktuální dění

Ať si ženy mohou vybrat - včetně péče po porodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olga Richterová

Olga Richterová

Aktuálně se rozhořel spor mezi Českou gynekologickou a porodnickou společností a částí rodiček a porodních asistentek. O co jde?

Článek

Dlouhodobě jako Piráti podporujeme svobodu volby žen a také práci zdravotníků, včetně zdravotnic, vysokoškolsky vzdělaných porodních asistentek, které doprovázejí ženy v těhotenství, během porodu a následně v šestinedělí. Péče poskytovaná kontinuálně jednou osobou přináší oboustranné výhody (viz: Midwife-led continuity models of care compared with other models of care for women during pregnancy, birth and early parenting | Cochrane) a při vhodné spolupráci mezi různými složkami systému jde o přístup snoubící to nejlepší z moderní zdravotní péče s vědeckými poznatky. Přesto je u nás péče po porodu reálně nezajištěná.

Ženy dnes mají nárok na ošetření porodními asistentkami v domácím prostředí na účet zdravotní pojišťovny. Jedná se o jednu bezplatnou návštěvu v těhotenství a až tři v šestinedělí, pokud je indikuje lékař. Jinak si péči platí komplet samy. A žen, které v poslední době před nebo po porodu žádaly po lékařích poukazy na tato ošetření, přibývá.

Když se ale lékaři, kteří se ještě s žádostí o indikaci péče porodní asistentky ve své praxi nesetkali, obrátili na odbornou společnost, dostali vyjádření výboru České gynekologické a porodnické společnosti, ve kterém byli vyzváni, aby návštěvy porodních asistentek rodičkám nepředepisovali. Podle něj jde o přežitek a plýtvání veřejnými penězi (zdravotní pojišťovny hradí za hodinu péče 340 korun).

Myslím si pravý opak.

My Piráti jsme do programu vlády prosadili svobodu volby a podporu porodních asistentek. Sama se dlouhodobě věnuji tématu evidence based medicine (na důkazech založené medicíny) a takové zdravotní podpory, která průkazně pomáhá v průběhu těhotenství, porodu a v šestinedělí - a současně je běžná v řadě nám blízkých zemí.

Už v dubnu v roce 2021 jsme s kolegou Petrem Třešnákem podávali pozměňovací návrh, který měl za cíl srovnání toho, co je u nás hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, s jinými zeměmi EU, a týkal se porodních asistentek. Jednalo se právě o úkony porodních asistentek bez indikace lékaře. Ale ostatní to nechtěli. A nyní přichází stanovisko ignorující poznatky za poslední desítky let?

Jak k tomu přijdou ženy, které v šestinedělí potřebují návštěvu zdravotníka doma, ale nemají na ni peníze a gynekologů ochotných do domácnosti zajít je v ambulancích jako šafránu? V praxi gynekologové nikdy domů za ženami nechodí, maximálně pošlou sestru nebo porodní asistentku od sebe z ordinace. Vždyť porodní asistentky, které jsou na návštěvu v domácnosti připravené a školené, mohou předejít tolika komplikacím od zánětu prsu až po péči o novorozence. Žádný učený přece z nebe nespadl a rodičovství je veliká změna, proto se v řadě zemí nabízí novopečeným maminkám a tatínkům podpora, jak to jen jde.

Od gynekologů jsme ale aktuálně slyšeli: Tato péče byla smysluplná v polovině minulého století, do dnešní doby nepatří. Pokud chce žena konzultaci či péči od porodní asistentky, může ji vyhledat v ambulantním či lůžkovém zařízení. Nebo: Domácí návštěvy porodních asistentek byly výdobytkem socialismu.

Socialismu? To už je příliš.

Zkušenost českého gynekologa Martina Lašťovičky, který před pěti lety odešel pracovat do Německa, je jiná. Jak uvedl pro MF DNES, služeb porodních asistentek využívá až 95 procent rodiček, což má výhody pro ně i pro zdravotní systém. Erudovaná porodní asistentka dokáže vyřešit řadu potíží ještě dříve, než se naplno projeví.

Na problémy v péči o ženy upozorňuje i Unie porodních asistentek a řada dalších organizací. Vyjádřila se k nim i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková: Porodní asistentky mají podle ní v systému péče o těhotné nezastupitelné místo. Přesto musí čelit řadě překážek včetně problémů s úhradou služeb z veřejného zdravotního pojištění.

Vzhledem k vyhrocené situaci svolává Ministerstvo zdravotnictví jednání, kde chce problém urychleně řešit. Jsem za tuto aktivní roli ministerstva ráda. Věřím, že se posuneme do společnosti, která podporuje ženy i zdravotníky - každého podle jeho odbornosti a specializace.

A také svobodu volby. Za tou si stojíme jako politická strana i já jako člověk.

PS: výzvu o zajištění poporodní péče už podepsalo více než 8600 lidí na www.chcisvojiporodniasistentku.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz