Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jsem proti válce. Když namalujete obrázek v totalitním Rusku…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olga Richterová

Olga Richterová

U nás můžeme jak svobodně šířit informaci o zvůli ruského totalitního režimu, tak názory, že „jediná skutečná svoboda slova je v Rusku“. Akorát že vůbec.

Článek

Máša je dvanáctiletá ruská dívka, která měla ve škole za úkol nakreslit obrázek na podporu ruské invaze na Ukrajinu. V dubnu 2022 v hodině výtvarné výchovy. Nakreslila tenhle a udala ji učitelka. Máša obrázek sdílela na internetu a doplnila nápisem: „Jsem proti válce“.

Foto: Olga Richterová

Máša Moskalevová

Jejímu tátovi, Alexeji Moskalevovi, kvůli této kresbě, ale také kvůli jeho protiválečným příspěvkům na sociálních sítích vyhrožovala policie už v prosinci. Soud mu uložil pokutu 32 tisíc rublů, údajně za protiválečné příspěvky na sociálních sítích. Režim hrozil, že jeho pošlou za mříže a Mášu do sirotčince. Alexej Mášu vychovává sám a FSB mu sdělila, že svoji dceru vychovává špatně.

Foto: Olga Richterová

Aleksej Moskalev

Mášu vyslýchali několik hodin právě v prosinci, bez přítomnosti jejího otce i právníků. Několikrát. Pak přestala chodit do školy, protože se u ní začaly objevoval záchvaty paniky. V lednu policie vtrhla do jejich bytu a vzala rodině veškerou hotovost. Po prohlídce odvezli Alexeje k výslechu, kde ho brutálně zbili, údajně byl při výslechu mučen za zvuku ruské hymny, a Máša musela na jeden den do sirotčince.

Rodina se proto rozhodla opustit město Tula, ale policie je našla a Alexeje zadržela. Když je vrátili do rodinného bytu, informovali Mášu, že jejího otce odvádějí a zamkli ji v bytě. Režim pak odvezl Mášu do sirotčince. Její otec, Alexej čelí 3 letům vězení. Případ ale ještě může být překlasifikován na přísnější trest.

Šikana Moskalevových pokračuje

Stav nyní? Žákyni šesté třídy v ruském městě Tula Mášu odebrali z domova a umístili ji do dětského domova 1. března 2023. Toho dne byl její otec Aleksej Moskalev převezen do vazební věznice pro případ opakované diskreditace armády (část 1 článku 280.3 trestního zákoníku Ruské federace). Druhý den byl propuštěn do domácího vězení.

Právník rodiny tvrdí, že neexistují žádné právní důvody pro držení Máši v sirotčinci, protože soud souhlasil s opětovným sloučením rodiny. Navíc Mášin otec, Alexej Moskalev, si nemůže bez Mášiny pomoci koupit ani jídlo, protože je sám právě v domácím vězení.

Na otázku novináře webu 7×7 Horizontal Russia (ruský nezávislý zpravodajský web se sídlem v republice Komi, působí v 31 regionech evropské části Ruska), jestli by Máša mohla jít domů, pracovník v centru sociální rehabilitace č. 5 města Efremov odpověděl: „Ne a nebude propuštěna.“ Odmítl vysvětlit důvody a požádal novináře, aby „přestali psát“ o Máše.

Podle agentury RIA Novosti obdržel soud žalobu na omezení rodičovských práv Mášina otce. Zástupci Ministerstva sociální ochrany regionu Tula novinářům řekli, že dívčinu matku hledali v jiném regionu. Zdroj RIA Novosti tvrdí, že se policii nelíbilo, že Máša Moskalevová dlouho nechodila do školy. Její otec má údajně podstoupit psychiatrické vyšetření.

Svoboda slova jako fake

Tolik ke svobodě slova a projevu v současném Rusku. Důsledky obrázku od dvanáctileté holky pro ni i její rodinu. Protože chtěla mír a nakreslila, že je proti válce.

U nás můžeme jak svobodně šířit informaci o téhle zvůli ruského totalitního režimu, tak názory, že „jediná skutečná svoboda slova je v Rusku“. Akorát že vůbec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz