Hlavní obsah
Aktuální dění

Maďarsko není jenom Orbán. Ukrajincům Maďaři pomáhají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olga Richterová

Olga Richterová

Žádné zbraně pro Ukrajinu přes Maďarsko. Kdo vede údajný „válečný tábor”? Bezpečnostní riziko pro celou Evropu? Jsou Maďaři, kteří pomáhají.

Článek

„Když Rusko zaútočilo, Západ konflikt neizoloval, ale povýšil ho na celoevropskou úroveň,“ řekl maďarský premiér Viktor Orbán letos, v sobotu 18.února, když pronesl svůj každoroční projev o stavu země. A pokračoval: „Válka na Ukrajině není konfliktem mezi armádami dobra a zla, ale mezi dvěma slovanskými zeměmi, které bojují proti sobě. Je to jejich válka, ne naše.“

Jak hluboce se Orbán mýlí ukážu v tomto textu. Tento postoj je jak nehumánní, tak bezpečnostní riziko pro celou Evropu.

Kdo vede údajný „válečný tábor“?

Současně V. Orbán označil Německo za vůdce „válečného tábora“, do nějž zavleklo ostatní evropské státy. Podle Orbána se německé bojové tanky podle „starých map“ opět valí přes Ukrajinu.

Maďarsko pak absurdně označil za jediný stát na straně míru.

Přitom ovšem nezmínil, že Rusko fakticky vyhlásilo válku „kolektivnímu Západu“ ve snaze rozbít jeho demokratický systém. Orbán naopak údajné dobré vztahy s Ruskem hodlá zachovat, a dokonce to doporučil i aliančním partnerům v rámci NATO. Proboha, proč?

V projevu nepřekvapivě kritikou Evropské unie odváděl pozornost od vlastního podílu na špatné ekonomické situaci v zemi (viz obr. k inflaci dosahující 25,7 %) a ostatní obvinil z prodlužování války na Ukrajině.

Foto: Olga Richterová

Evropská tabulka inflace

Žádné zbraně pro Ukrajinu přes Maďarsko

Dále Orbán kritizoval protiruské sankce a potvrdil, že se nadále hodlá zdržet dodávek zbraní na Ukrajinu. Jenže on navíc ani neumožňuje jejich transport přes maďarské území! Maďarští občané se navzdory Orbánovi rozhodli k obraně UA sami aktivně (nejen) materiálně přispět.

Maďarům k občanskému rozhodnutí přispět pomohlo připomenout si vlastní historii - i skrze fotografie 68. zakarpatského praporu ukrajinských Sil územní obrany, kde vedle ukrajinské vlajky vlála také maďarská. Jen s otvorem uprostřed – to je symbol maďarské revoluce z roku 1956.

Na odkaz krvavého a v konečném důsledku potlačeného odboje Maďarů proti sovětským okupantům v r. 1956, který se stal jednou ze zásadních událostí moderních maďarských dějin, Viktor Orbán tentokrát jako by zapomněl. Přitom jej ještě v roce 1989 coby mladý liberální demokrat sám připomínal. A domácímu publiku připomíná stále. To je paradox, kdy pro domácí publikum dál hraje nacionalistickou notu, která se s proruským postojem vlastně vylučuje, ale v zahraniční politice jede jinou. On sám se přitom nepovažuje za proruského, ale za „nezúčastněného“.

Foto: Olga Richterová

Z programu Budapešťského fóra - 2022

Jsou Maďaři, kteří pomáhají

Jiní Maďaři naštěstí nezapomněli a na frontu nyní v občanské iniciativě poslali vybavení (zimní oblečení, generátory, kamery pro noční vidění, detektory kovů pro odminování a další) v hodnotě v přepočtu přes půl milionu korun jen v rámci iniciativy konkrétní sbírky pro 68. prapor.

Zakladatel této iniciativy, budapešťský právník G. Kerekes-Nagy, ji dokonce nazval formou občanské diplomacie, protože „vlády přicházejí a odcházejí, ale my budeme nadále sousedy“.

Maďarsko-ukrajinský dobrovolník O. Ljachin, který pomáhá s distribucí vybavení na frontu, dodal: „Je normální, že Maďaři z Maďarska pomáhají svým bratrům a sestrám na Ukrajině, kteří od roku 2022 bojují proti ruským barbarům, stejně jako tomu bylo v Maďarsku v roce 1956.“

A například primátor Budapešti Gergely Karácsony je velmi silným podporovatelem Ukrajiny. Na společné cestě primátorů hlavních měst zemí V4 a zakladatelů Paktu svobodných měst, kterého se v minulosti účastnil i pirátský primátor Prahy Zdeněk Hřib, primátor Karácsony naléhavě zdůrazňoval: „Maďarsko není to stejné jako maďarská vláda. My víme, co znamená boj za svobodu. Jedná se o válku mezi zlem a dobrem. Vítězství Kyjeva je nezbytné pro trvalý mír a Budapešť stojí na straně Kyjeva.“ (https://twitter.com/bpkaracsonyg/status/1613228325303947280)

Foto: Olga Richterová

Během návštěvy Budapešťského fóra - 2022

Připomeňme, že ve stejnou chvíli, kdy Viktor Orbán coby představitel členské země EU a NATO v projevu napadal EU, Německo a své spojence, jednali v Mnichově představitelé světové bezpečnostní komunity o klíčovém střetu svobodného světa s tím totalitním. Jde i o naši budoucnost.

Foto: Olga Richterová

Olga Richterová osobně - newsletter pro vás

Osobní zprávy do vaší schránky: Olga Richterová (olgarichterova.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz