Hlavní obsah
Zdraví

Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví. V souvislostech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olga Richterová

S influencerkou Kateřinou Saint Germain, autorkou My Cooking Diary

Zdraví je základ pro to, abychom mohli žít kvalitní životy. Obezita ale právě zdraví a tedy i kvalitu života negativně ovlivňuje. A jakkoli je pohyb a strava v našem zdraví klíčová, nevyřeší vše - je třeba myslet i na psychické zdraví.

Článek

Kulatý stůl s názvem „Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví“

Diskuzní panel jsem pořádala ve spolupráci s místopředsedou Výboru pro zdravotnictví Tomem Philippem a Českou obezitologickou společností ČLS JEP. Se svými příspěvky na témata „Výskyt obezity v populaci a její rizika a důsledky“, „Obezita u dětí a duševní zdraví“, „Obezita a mozek: pohled psychiatra“ a „Obezita a duševní zdraví: pohled psycholožky“ na akci vystoupili Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie IKEM, Kateřina Bednaříková, vedoucí lékařka Dětské léčebny Křetín, Martin Anders, přednosta Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, a Šárka Slabá z 1. lékařské fakulty UK. V následné diskusni pak promluvili senátoři Bohuslav Procházka a Lumír Kantor. Radost mám i z přítomnosti influencerky Kateřiny Saint Germain, autorky My Cooking Diary. Lidi jako ona mohou velmi rychle a sdílně předat zásadní informace mladým.

Foto: Olga Richterová

Po očištění o novorozeneckou úmrtnost prezentoval doc Martin Anders vliv dnešních chorob na dobu dožití, skvělé lékařské péči navzdory

Jaké má obezita zdravotní dopady?

Obezita je vzrůstající problém, který bude mít čím dál větší dopad na zdravotnictví. A bohužel vzniká už i u dětí. Proto je tak důležité, aby školy podporovaly dostatek pohybu. Už dnes jsou některé školy zapojeny do programu Škola podporující zdraví, a děti tak mají tzv. pohybovou svačinku - takže nemají pohyb jen během povinného tělocviku, ale kontinuálně. A v obecném měřítku je potřeba se bavit taky o nadměrném příjmu cukru. I proto by se měl podporovat vyvážený jídelníček už na školách, a stejně tak komunikovat s rodiči, jak takový vyvážený jídelníček vypadá a že do něj například i u dětí velmi oblíbené energeťáky určitě nepatří.

Foto: Olga Richterová

Šílený rozvoj obezity u dětí

Jeden energy drink obsahuje podobné množství kofeinu jako tři espressa. Mají zpravidla hezké barevné obaly, nezřídka je propagují influenceři a youtubeři a jsou u nás zcela volně dostupné i pro děti – mimo jiné třeba i ve školních bufetech a automatech. Otevíráme proto otázku, zda by se měl prodej energy drinků regulovat.

Foto: Olga Richterová

Co se změnilo v našich životech, že máme epidemii obezity, dokonce i u dětí?

Nadměrná konzumace energy drinků způsobuje dětem bolesti hlavy, problémy se spánkem – a v důsledku toho i horší studijní výsledky, fyzické zdraví a ano… i to duševní. Navíc, v Evropě jsme v konzumaci „energeťáků“ na špici. Pije je u nás 80 procent náctiletých a dokonce 40 procent dětí do 10 let. To je obří číslo. Například sousední Polsko přitom od ledna 2024 prodej těchto nápojů mladším osmnácti let zcela zakázalo. Piráti se dlouhodobě věnují i tématu duševního zdraví a nedostatečně dostupné psychologické a psychiatrické péče, která v tématu obezity hraje také velkou roli.

Proč je důležité mluvit o obezitě a duševním zdraví?

Stigma, ústrky společnosti, šikana, negativní vliv sociálních sítí, ale třeba i únava a spánková deprivace… to vše zvyšuje množství stresu, které člověk prožívá. A na stres organismus reaguje opět chutěmi na sladké. Zdravá životospráva, pochopení a pohyb, který psychický stres částečně odbourává, v takovém prostředí hraje o to větší roli. Jenže zdravou stravu, pravidelný pohyb, ani psychickou pohodu nejde dohnat naráz za jednu hodinu někdy večer. Proto je osvěta a prevence naprosto klíčová.

Foto: Olga Richterová

Proč roste počet obézních?

Je to složitý vztah, ve kterém se obezita a duševní problémy navzájem posilují a vytvářejí spirálu, kterou může být obtížné přerušit. Tento vzájemný vztah zahrnuje biologické, psychologické a sociální faktory, které společně působí a zhoršují situaci jedince.

1. počáteční fáze

  • Obezita jako spouštěč: lidí s nadváhou nebo obezitou mohou zažívat sociální stigmatizaci, diskriminaci a negativní stereotypizaci, což vede k nízké sebeúctě a negativnímu obrazu těla.
  • Duševní problémy jako spouštěč: deprese, úzkost a další duševní problémy mohou vést k nezdravým stravovacím návykům jako způsobu copingové strategie, což může vést k přibývání na váze.

2. Zhoršení duševního zdraví

  • Negativní společenské zkušenosti a vnitřní konflikty spojené s obezitou mohou vyvolat nebo zhoršit duševní problémy, jako např. depresi či úzkosti.
  • Emoční přejídání – jako reakce na stres, úzkost nebo depresi – jídlo jako útěcha – přibývání na váze.

3. Sociální a behaviorální faktory

  • Izolace a osamělost – stigmatizace a diskriminace spojené s obezitou mohou vést k sociální izolaci, což zvyšuje riziko deprese či úzkosti.
  • Snížení fyzické aktivity – duševní problémy mohou snižovat motivaci k fyzické aktivitě, což dále přispívá k udržení nebo zvýšení tělesné hmotnosti.

4. Fyzické zdravotní problémy

  • Zdravotní komplikace – obezita je spojená s řadou fyzických zdravotních problémů, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, DM 2. typu, kloubní problémy, které mohou mít následně vliv i na duševní zdraví.
  • Fyzické zdravotní problémy mohou zvyšovat úzkost, stres a pocit bezmoci, což negativně ovlivňuje duševní stav.

Za přehledný popis spirály vzájemného působení obezity a duševního zdraví děkuju PhDr. Šárce Slabé, Ph.D., z 1. lékařská fakulty Univerzity Karlovy. Za objasnění souvislostí mezi obezitou a mozkem z psychiatrického hlediska, za prezentaci děkuji doc. MUDr. Martinu Andersovi, Ph.D., přednostovi Psychiatrické kliniky, 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Foto: Olga Richterová

Souvislosti nedostatku spánku, obezity, a neurodegenerativních onemocnění až dokonce demence. Cesta vedoucí třeba k Alzheimerově nemoci

Co děláme?

Rada vlády pro veřejné zdraví (právě vzniká), Národní program pro prevenci a léčbu obezity (před zveřejněním), programy Zdravé školy, metodika zdravého stravování ve školách. A taky akce, jako tato. Kvůli osvětě, debatě a informacím, které v souvislostech nevedou jen k zoufalství, ale taky člověka rozpohybují. A o to u prevence obezity jde!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz