Hlavní obsah
Aktuální dění

Rodiče nejsou návštěva. Usnadňujeme jejich pobyt v nemocnicích. Jak?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olga Richterová

S Terezou Salte

Je to moje dlouhodobé téma. Za těch devět let, co situaci rodičů doprovázejících své děti v nemoci či při úrazu sleduji jako máma, vidím, že jako společnost už jsme ušli kus cesty. Jenže ne všude.

Článek

Trápí mě poslouchat příběhy, jako je tato zkušenost Terezy Salte. Zkuste si to představit.

Roční Matheo má diagnózu oboustranného zhoubného nádoru na ledvinách. Dítě přijmou do péče v nemocnici v Motole a lékaři zahajují chemoterapii. Po úspěšné operaci se Matheo dostává na jednotku intenzivní a resuscitační péče. Ale personál rodičům zakazuje se synem zůstat přes noc. Přesvědčuje maminku, že na oddělení JIP to nejde. Radí jí, aby šla na ubytovnu a v případě potřeby přišla. Ona odmítá. A tak ji u lůžka, i když se jim to nelíbí, nechají. Sedí na židli. Když už padá únavou, lehá si na ručník pod synovu postel. Není divu, že se pak při přesunu na jiné oddělení rozpláče, když ji nechají spát v posteli.

Foto: Olga Richterová

Tereza Salte a Josef Pavlovic

A takových příběhů je víc

- Maminka, která si půjčila dětskou deku, aby si na chvíli mohla lehnout pod postel, dostala vynadáno a musela slíbit, že deku vypere.

- Maminka, která si na chvíli odběhla pro věci a našla dítě svázané v kazajce.

- Maminka, která neměla sílu bojovat se sestřičkami a nechala syna samotného v nemocnici 10 dní a on má dodnes problémy se spánkem a ona nekonečné výčitky.

- Maminka, které vyhrožovali, že když si dá na zem matraci, zavolají na ni policii.

- Tatínka k dítěti vůbec nepustili.

Věřím, že už podobné uslyšíme co nejméně. Podařilo se nám, spolu s Pirátským náměstkem ministra zdravotnictví Josefem Pavlovicem připravit metodický pokyn k podpoře uplatňování Zákona o zdravotních službách. Ten schválil ministr zdravotnictví, za což děkuju.

Foto: Olga Richterová

Zahájení kulatého stolu

Co nová metodika upravuje? Vybírám to podstatné

Při poskytování ambulantní péče je zákonnému zástupci umožněna nepřetržitá přítomnost u nezletilého pacienta po celou dobu poskytování ambulantní péče. Zákonnému zástupci je nabídnuta židle či křeslo.

Na standardním pokoji je zákonnému zástupci paušálně umožněna nepřetržitá přítomnost u nezletilého pacienta. Pokud to umožňuje dispoziční a prostorové uspořádání, je zákonnému zástupci nabídnuto (rozkládací) lůžko. Doprovod je přítomen u veškerých vyšetření a ošetření.

Při poskytování intenzivní péče (JIP, ARO) je zákonnému zástupci je umožněna nepřetržitá přítomnost u nezletilého pacienta, i když je dítěti poskytována intenzivní péče, a to dokonce i tehdy, pakliže zákonný zástupce z podstaty věci o dítě v danou chvíli nemůže pečovat.

Větší dítě by si i mělo samo říct, jestli u sebe rodiče chce, nebo ne.

Výjimku představují infekční jednotky intenzivní péče, kde lze přítomnost podmínit. Nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce lze s ohledem k provozní stránce či epidemiologicko-hygienickému režimu omezit na operačním sále, zejm. v průběhu zákroku jako takového.

Samozřejmě práva nezletilého pacienta na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce a na přítomnost osoby blízké nejsou absolutní. Např. pokud zákonný zástupce či osoba blízká projevuje známky infekčního onemocnění, intoxikace či se projevuje agresivně nebo dokonce násilně.

Foto: Olga Richterová

Josef Pavlovic

Cílem je i to, ať ubudou spory

Se zavedením nových a jasných pravidel ubude sporů, předejde se tak i možným žalobám. Věřím, že je to změna ku prospěchu všech. Dětí, jejich blízkých i zdravotního personálu.

Na toto téma jsem s Terezou Salte, Josefem Pavlovicem, který na tom odmakal za Piráty obrovské množství práce, a mnoha dalšími (Klára Laurenčíková, Lumír Kantor, M. Ochodnická, …) pořádala kulatý stůl ve Sněmovně. Jsem ráda, že jsme se od té doby pohnuli. Bylo to sakra potřeba. Metodika navazuje na práci řady lidí, kteří roky rodičům poskytují podporu (např. Ágnes Němečková, a řada dalších). I nadále bude potřeba znát svá práva. Ovšem podmínky pro děti, zdravotníky i rodiče nyní budou mnohem jasnější.

Proto moc děkuju všem, kdo se aktivně podíleli na přípravě i na osvětě v tomto tématu, a všem zdravotníkům, kteří principy podpory dětí a rodičů uplatňují již dnes. Děti se pak lépe hojí a mají menší šrámy na duši. Tak ať to jde pokud možno všude.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz