Hlavní obsah
Lidé a společnost

S Olgou přímo - v Opavě a Ostravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olga Richterová

Roky jezdím po Česku za dobrými i horšími zkušenostmi. Zde najdete report z první letošní cesty za lidmi usilujícími o soudržnější společnost, nejen v sociální oblasti. Jsem vděčná, že z jejich zkušenosti mohu čerpat a pomoci ji šířit.

Článek

Opava - práce s lidmi s duševním onemocněním

První setkání - nestátní nezisková organizace ANIMA VIVA z. s. Vznikla na základě svépomocné skupiny rodičů a pečovatelů osob s duševním onemocněním. Pomáhají hlavně těmto lidem uplatnit se, díky vlastním schopnostem a dovednostem, ve společnosti a v běžném životě. To je ten ideální cíl. Pomoci v překonávání překážek. Umožnit co největší samostatnost.

Foto: Olga Richterová

S ředitelkou Anima Viva a Pirátkou Hanou Brňákovou

Drží se přes všechny překážky už 22 let, a mají tedy obrovské zkušenosti. Poskytují dvě registrované sociální služby – odborné sociální poradenství v Sociální poradně a sociální rehabilitace v Centru ANIMA Opava. A také pomáhají se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením na chráněných pracovních místech. Například provozují kavárnu, kde zaměstnávají klienty, chodí tam mámy s dětmi z okolí, senioři, je to příjemné místo.

Foto: Olga Richterová

V kavárně Anima Viva při doptávání na provoz

Práce na zahradě je oblíbená, kavárna je náročnější

Během dopolední návštěvy jsem viděla několik klientů opečovávat zeleň kolem domu: podle sociálních pracovnic mají mezi lidmi s duševním onemocněním více těch, kteří dávají přednost bylinkám a květinám před extroverty, kteří zvládnou obsluhování a komunikaci s lidmi v kavárně. Velmi silně si pamatuju už ze svých let dobrovolničení, jak důležitá je alespoň občasná práce pro každého, kdo ji zvládne. Smysluplná činnost je v Anima VIVA součástí terapie.

Dlouhodobě mi velmi záleží na tzv. sociálním podnikání: jde o to, jak dostat do legální a smysluplné práce vězně i děti z dětských domovů. Ve hře je bonus až 200 tisíc, aby to fungovalo.

Ostrava - setkání s členy, příznivci a veřejností

Setkání druhé. Zajímaly mě zkušenosti s podporou v rodinách s hodně potížemi. V doprovodu Martiny Duškové (je místostarostkou pro školství, sport a sociální věci v Ostravě - Porubě) a Andrey Hoffmanové (je náměstkyně primátora Ostravy pro vzdělávání, inovace a digitalizaci), a členy a členkami Aktivizačního centra pro rodiny v závislostech, jsme probrali realitu v terénu z pohledu Stezky.

Foto: Olga Richterová

Olga Richterová, Andrea Hoffmanová, Martina Dušková, Jan Horák a kolektiv Stezky

Co si z dvouhodinového rozhovoru odnáším: máme v naší zemi rodiny, kde je nerealistické čekat, že budou někdy fungovat bez podpory. Cílem je umožnit dětem, které v nich vyrůstají, aby nepokračovaly v začarovaných kruzích závislostí a třeba aby vychodily základku. Zarazila mě doslova lavina sebepoškozování a poruch příjmů potravy, s kterou se sociální pracovníci setkávají. A skupinové chování. Sebepoškozování jednoho začne napodobovat druhý. Stejně tak mi opět jasně ukázali, jak moc záleží na celé rodině. Do terapeutické práce by se v případech kumulovných problémů ideálně měli zapojit i všichni dospělí, nestačí mluvit třeba jen s dospívajícím, který se sebepoškozuje.

Foto: Olga Richterová

Se Zuzkou Klusovou, kandidátkou do Europarlamentu

Setkání třetí, s příznivci a veřejností v ostravském Pirátském centru. Krátký rozhovor s naší eurokandidátkou Zuzkou Klusovou, která je tu známá roky jako bojovnice za práva místních lidí, a možnost přítomných zeptat se na cokoli. To mě baví. Probírali jsme i oficiální i méně oficiální témata ze Sněmovny, různá Pirátská stanoviska v různých otázkách a stanoviska k nim. Předávali jsme zkušenosti, jak sladit osobní život a práci a jak nakopnout komunální politiku.

Foto: Olga Richterová

V ostravském Pirátském centru s částí diskutujících

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz