Hlavní obsah
Bydlení

Vše k bydlení na jednom místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olga Richterová

Z návštěvy kontaktního místa pro bydlení na Praze 3

Kontaktní místa bydlení v obcích s rozšířenou působností pomáhají. Rozšiřujeme je, kvůli dětem i seniorům. Ať je pomoc při problémech s bydlením. Účinný nástroj, jak předcházet ztrátě bydlení. A součást námi navrženého zákona.

Článek

O tohle usiluju s mnoha dalšími už roky

Zákon o podpoře v bydlení představí již brzy Ministerstvo pro místní rozvoj vedené Ivanem Bartošem. Pro mě osobně to je vyvrcholení docela dlouhé cesty. Před čtyřmi lety mi došlo, že tehdejší vláda neudělá v oblasti bydlení nic systémového. Odborná veřejnost však volala po komplexním zákoně, který upraví bydlení a působnost obcí. Vláda tento zákon neměla ani v legislativním plánu pro rok 2019 a odsunula ho pak na konec svého období. V závěru předložený poslanecký návrh se potom úředníkům nepovedlo dostat do použitelné podoby. Takže pro bydlení čistá nula. Proto jsme i tehdy z opozice, jako Piráti, vzali iniciativu do vlastních rukou.

Foto: MMR a MPSV

Komu pomůže přijetí zákona? zdroj: MMR a MPSV

Začali jsme připravovat, zejména pod mým týmem pro sociální záležitosti, ale v úzké koordinaci s Ivanem Bartošem a „jeho“ regionálním rozvojem a s nezávislými odborníky a mnoha dlouhodobými srdcaři komplexní zákon k podpoře v bydlení. Od prvního návrhu uplynuly tři roky práce a mnoho změn a jednání pak už na oficiální úrovni mezi MPSV a MMR, protože díky účasti ve vládě máme odpovědnost, aby se věci děly nejen rychle, ale taky skutečně kvalitně a funkčně. A v pondělí bude ústy obou ministrů návrh zákona o podpoře v bydlení představen na našem společném kulatém stole ve Sněmovně.

Foto: MMR a MPSV

Jaké jsou pilíře zákona o podpoře v bydlení? Zdroj: MMR a MPSV

Podstatou zákona je hledání nejlepších i nejekonomičtějších řešení pro lidi. Jednou takovou osvědčenou věcí z řady obcí jsou kontaktní místa bydlení v obcích s rozšířenou působností, tzv. ORP, kterých je 209. Poskytují různé formy poradenství (dávkové, právní, sociální, realitní apod.), informují o nabídce městských bytů, slouží jako rozcestník, jednotné místo k vhodnému řešení situace. Úředníci zde odpoví na otázky, zda nájemní smlouva obsahuje všechny náležitosti, jestli je výpověď oprávněná či jak získat příspěvek na bydlení. Případně klienta napojí na službu, která bude umět věc řešit (např. dluhová poradna). Podpora v bydlení je velmi důležitá například kvůli rodinám s dětmi ohroženými odebráním, často i v důsledku nejistého bydlení. Ty jsou pak dnes umisťovány za leckdy desítky tisíc na dítě do náhradní péče. Tento výdaj teď jen narůstá, a leckdy jde proti nejlepším zájmům dítěte.

Foto: MMR a MPSV

Kdo je ohrožený ztrátou bydlení? Zdroj: MMR a MPSV

Jak to funguje dnes?

V současné době fungují kontaktní místa pro bydlení např. v Liberci, Ostravě, Praze nebo Pardubicích. Jejich provoz je financovaný dotačním programem ministerstva práce a sociálních věcí, v případě Prahy přímo města. Zřízení kontaktního místa je dobrovolné, záleží na iniciativě obce.

A jak to vypadá ve městech, kde kontaktní místa zatím nejsou a narůstají trable? Lidi si někde posílají mezi sebou jako „horký brambor“ úředníci z bytového odboru, ze sociálky, z Úřadu práce. V lepším případě skončí v občanské poradně, v tom nejhorším bez bydlení. Podpora je přitom potřeba na každé obci s rozšířenou působností, jen v různé intenzitě a počtech. Výpočty z podrobných podkladů k zákonu, zpracované Vládním analytickým útvarem, ukazují, jak dobře nastavená pomoc funguje a společnosti se vyplatí.

Foto: Olga Richterová

Jak fungují kontaktní místa pro bydlení? Zdroj: MMR a MPSV

Kontaktní místo bydlení na Praze 3 jsem navštívila tento týden. Pracují zde dvě navigátorky kontaktního místa, které poskytují široké poradenství a podporu lidem řešícím bytovou situaci. Zkušenosti z praxe ukazují, že i přes veškerou snahu lze pomoci většině potřebným, ale ne všem. Pravidla pro přidělování obecních bytů ohroženým skupinám obyvatel, kteří se dostanou do bytové nouze, jsou založená na bodovém hodnocení jednotlivých žadatelů. Největší pozornost je věnována rodinám s dětmi, seniorům a zdravotně znevýhodněným občanům. Součástí pravidel je i přidělování bytů podporovaným profesím a bytů v domech s pečovatelskou službou. Určité a potřebné nadšení se praxí přetavuje do reálného hodnocení situací a realistického přístupu k pomoci. A to je, myslím, podstatná zkušenost.

Foto: Olga Richterová

Kontaktní místo pro bydlení, Praha 3

Pro účinné řešení je potřeba i funkční zákon

Další rolí kontaktních míst bydlení je i to, že sbírají data o problémech, které lidi v dané obci v oblasti bydlení trápí. Cíl je přijít s účinným řešením situace.

Tohle se vyplatí:

- sníží se počet lidí v bytové nouzi

- ubyde dětí v dětských domovech a dalších negativních jevů

- zpomalí se nárůst počtu dětí ve státní péči

- ochrání děti, samoživitele, seniory a oběti domácího násilí ohrožené bytovou nouzí.

Foto: MMR a MPSV

Kdo je v bytové nouzi? Zdroj: MMR a MPSV

Komplexní podporu domácností a řešení pro obce i soukromníky, kteří by chtěli pronajímat, tedy zákon o podpoře v bydlení představíme, jak už bylo zmíněno, v pondělí 28. srpna v rámci kulatého stolu ve Sněmovně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz