Hlavní obsah
Názory a úvahy

Superdávka aneb z deště pod okap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Už ty čtyři samostatné dávky mají dost svých problémů. Takže tyhle problémy krát čtyři a ještě něco navíc díky slučování a „sjednocování“ a máme ten pravý galimatyáš.

Článek

Žhavá novinka, superdávka. Slibuje zjednodušení procesu žádostí i vyhodnocení, slibuje, že bude spravedlivější. Tak do dost těžko. Při zapojení obyčejného selského rozumu musí každého napadnout, že je to zase plné blbostí. A logiky pomálu.

Pojmy a dojmy

První zásadní problém nastane ve chvíli, kdy se někdo podívá do příslušných zákonů a zjistí, že paragrafy jsou nekompatibilní. Jeden bez nadsázky hovoří o jablkách, druhý o hruškách a třetí to nespecifikuje vůbec. Není jasně zákonem dané, co se má jak posuzovat. Slovíček je v zákonech použito hodně, ale vzájemně jsou si dost cizí. Jen namátkou vybírám pojmy jako rodina, domácnost, posuzované osoby, vymezení obývané jednotky… Každá dávka hovoří o něčem jiném. A tak si to každý metodik na každém úřadě vyloží jinak. A každý chce doložit něco jiného, nějak jinak, někteří chtějí doložit i to, na co ze zákona nemají nárok. A tak nám pak nerozhoduje zákon, ale jakýsi úředník. Takže než se vůbec něco bude inovovat, tak se to stávající má především sjednotit a jasně definovat.

On-line systém

Jak (ne)fungují naše on-line a elektronické systémy víme. Že potřebují vždycky pár týdnů, než se po vítězoslavném spuštění konečně rozběhnou. IT tam dá nějakou tabulku, která je sice úplně blbě, ale je tam a musí se vyplnit. A úředník stokrát obvolává žadatele. Doložit tohle, doložit tamto, tohle jsme nechtěli, to máte blbě, tohle je potřeba dát jako přílohu… Každého čtvrt roku je všechno jinak, co fungovalo už nefunguje, co nemůže nikdy fungovat, to se spouští.

Dvě nemovitosti jsou ok?

Takže domácnost, rodina nebo společně posuzované osoby… uvidíme, kdo z toho vyleze, kteří vlastní 2 nemovitosti = několik miliónů korun, potřebuje žádat o dávku? Jako fakt? Tak to si rozhodně nemyslím. Dneska na nemovitost mladí nedosáhnou a majitel 2 nemovitostí potřebuje finanční pomoc? To bude na katastrech fronta, protože budeme převádět nemovitosti tu na babičku, na tetičku, na dědečka… A sosat se budou penízky dál.

Auto

Na dospělého jedno auto, max dvě na domácnost. A ono se nebude zkoumat, jak je to auto drahé a třeba staré? Takže 2 otlučené Škodovky, které oslaví plnoletost, budou brány jako fungl nové SUV či plně elektrická auta? Jinými slovy, budu si vozit zadek v Mercedesu a stát mi bude přispívat na dávkách? Jestli mám peníze na auto za milion, nepotřebuju dávku.

Úspory na účtech

Hlavně v kontrastu s nemovitostmi je to taky vysoce „logické“. 300 000 tisíc na účtu je problém, ale 2 byty nevadí. Má někdo pocit, že si za čtvrt milionu dneska někdo něco koupí? To nestačí pomalu ani na nejlevnější auto. A když má člověk 2 nebo 3 děti, tak to tedy není žádný extra velký finanční polštář. To se zase snaží donutit lidi poslat peníze do oběhu. Peníze se musí točit, lidi musí utrácet. Když nevlastním žádnou nemovitost, auto maximálně jedno a minimálně 5 let staré, tak si snad můžu dovolit mít alespoň na účtu nějakou tu korunu. Když přijde dlouhodobá nemoc, z čeho budu platit účty? Z nemocenské?

Práce

To je tak asi jediné, co má nějakou logiku v nové dávce. Dřív nebyla práce možnost, ale povinnost. Neexistovalo, aby člověk neměl zaměstnání. Těžší, než si práci najít, je si ji udržet. A jestli někdo tu zodpovědnost a morálku nemá, pak nemá mít nárok na žádnou pomoc. Staré přísloví také říká: „Kdo nepracuje, ať nejí.“

Školní docházka

Také velmi správné, leč automatické. Povinná školní docházka se tak nejmenuje náhodou, ale právě proto, že je povinná. Kdo nedokázal své děti vychovat tak, aby dodržovaly základní pravidla ve společnosti, ten opravdu nemá nárok. Udržovat a podporovat jedince, kteří boří společnost samotnou opravdu není žádoucí.

Nevím, co chtějí inovovat, když základ vykazuje zásadní dílčí chyby. Ty nikdo neopraví, ale ještě tam naseká hromadu dalších. To přece nemá logiku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz