Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zasluhují drogově závislé matky zavržení, nebo šanci? Mateřská láska zachraňuje i 85 % z nich

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

K léčbě těžké drogové závislosti může mateřství pomoci, klíčová je ale další dlouhodobá a profesionální pomoc. Zásadní je možnost být se svým dítětem a trávit s ním smysluplně čas. Peníze pomáhá shánět SANANIM, stejně jako další pomoc.

Mateřství nepřichází jen jako vytoužená událost do připravené rodiny, ale i v době drogové závislosti. Zavrhnout takového rodiče je snadné, pomoci mu najít cestu k dítěti a zodpovědnému životu pracné. SANANIM ale ukazuje, že je to možné.

Článek

Alena (28), maminka dvouletého syna Michala, pochází z nefunkční rodiny, kde zažívala domácí násilí a sexuální zneužívání. Ve 13 letech začala chodit za školu a popíjet alkohol, poté kouřit marihuanu. Od 15 let užívala Pervitin. Nedokončila střední školu a od 17 let žila na ulici nebo po kamarádech. Živila se krádežemi a prostitucí, opět zažívala zneužívání a násilí. Dvakrát se neúspěšně pokusila o léčbu. Ve 25 letech otěhotněla, jenže v těhotenství stále užívala drogy a žila na ulici. Syn se jí narodil zdravý, aniž by navštívila jedinkrát lékaře. V porodnici se rozhodla, že si ho nechá. Být matkou bylo to jediné, co jí v její situaci dávalo smysl. Jenže Míša jí byl v porodnici odebrán. Oslovila Centrum pro rodinu a následně nastoupila do Terapeutické komunity Karlov, kde společně se svým synem absolvovala devítiměsíční léčbu. Takový je příběh Aleny. Jedné ze zhruba čtyřiceti žen, kterým SANANIM každoročně pomáhá zpět do života, zpět na cestu ke svým dětem.

Pervitin je primární droga, která na léčení maminky malých dětí přivádí. Jsou to právě ony, kdo jim začnou jako jediné dávat v životě smysl

Paní Alena je klientkou bez funkčního rodinného zázemí, jedinou cestu, kterou po léčbě v TK viděla jako možnou, bylo, aby absolvovala doléčovací program pro matky/otce s dětmi SANANIM s chráněným bydlením: „V našem zařízení se rychle adaptovala a aktivně využívá všech služeb, které nabízíme – individuální a skupinovou terapii, sociální práci, pohovory s výchovnou poradkyní stran výchovy dítěte a pravidelné konzultace u dětské psycholožky. Postupně se učila zodpovědnosti, nabývala rodičovských kompetencí, usazovala se v roli matky. Díky našim volnočasovým aktivitám, které pořádáme pro mámy/otce s dětmi zjišťovala, co vše lze se synem zažít. Dnes žije s Michalem na našem chráněném bytě mimo DC SANANIM a přemýšlí kam dál. Syn chodí do školky, ona do práce. Nejpalčivější je řešení následné bytové otázky. Už to ale není nic, co by ji uvádělo v bezmoc. Ví, že situaci vyřeší, a to základní v jejím životě je, že může vychovávat své dítě a být mu dobrou mámou,“ říká s radostí z úspěchu Dáša Sladká z organizace SANANIM, která bývá často jedinou rychlou a spolehlivou nadějí na zdánlivém konci nepodařené cesty.

Závislí rodiče většinu svého času a pozornosti věnují shánění drog nebo peněz na ně. Na péči o děti jim nezbývá mnoho času ani energie

Pokud mluvíme o rodičích uživatelích, jedná se téměř výlučně o matky. Otcové velmi často ani nebývají uvedeni v rodném listě dítěte, o dítě zájem nejeví a bývají často sami uživateli drog. Partneři mohou hrát důležitou roli v motivaci ženy k léčbě a v péči o dítě, jenže v praxi bohužel častěji tu negativní. Matky nemívají kvalitní sociální zázemí, kam by se mohly s dítětem po porodu vrátit, zároveň nemají vyřešený postoj k dalšímu užívání drog, což komplikuje možnost jejich kvalitní péče o dítě. To někdy vede k intervenci ze strany orgánů sociálně-právní ochrany dětí, které musí být v důsledku výše uvedených věcí umístěné do jiné náhradní péče, ať už blízké osoby, nebo nějaké instituce. Motivace matky vrátit se do normálního života kvůli svému dítěti se tak opět ztrácí v začarovaném kruhu. A právě SANANIM se ho snaží v jeho zničující rotaci zastavit.

Foto: se svolením organizace SANANIM

Průměrný věk dětí, které se s maminkami v SANANIMu vrací na cestu k lepšímu životu, bývá kolem tří let.

Problémové nebo už závislé uživatelky drog nejsou schopny své užívání ukončit, a to navzdory tomu, že by si to kvůli dítěti často velice přály. Pomoc a léčbu spojenou s užíváním drog maminek těchto dětí poskytují specializovaná odborná státní i nestátní adiktologická zařízení, jako například kontaktní centra, ambulance, denní stacionář. V České republice máme také dlouhodobou léčbu určenou pro společnou léčbu závislé matky a jejího dítěte, Terapeutickou komunitu Karlov, kterou provozuje také již mnohokrát zmiňovaný SANANIM. Jeho příběh začíná v r. 1990. Vznikl jako první nestátní nezisková organizace zabývající se problematikou závislostí na nealkoholových drogách. Za tu dobu jeho pracovníci pochopili, že druhá, často i třetí nebo čtvrtá šance může zachraňovat životy a rodiny, které ještě ani nestačily pořádně vzniknout. V současné době poskytuje SANANIM pomoc lidem ohroženým drogami a jejich blízkým v síti programů a služeb, které tvoří komplexní systém prevence, péče, léčby a resocializace: „Po celou dobu našeho působení v oblasti léčby závislostí bedlivě sledujeme proměny na drogové scéně a s tím související změny v potřebách našich klientů a jejich rodin. Pružně na ně reagujeme, trvale testujeme a zavádíme do praxe nové trendy a služby v oblasti prevence, péče, léčby a následné resocializace. Vydáváme odborné publikace, vzděláváme odborníky pro specifické drogové služby v ČR a aktivně se zapojujeme do řady evropských projektů. Naše zkušenost navzdory všeobecnému mýtu dokazuje, že léčba závislosti funguje,“ vysvětluje Sladká.

„Jsme připraveni pomoci i tatínkům, ale zájem zatím žádný z nich neprojevil.“

Projekt se jmenuje Doléčovací centrum pro matky/otce s dětmi. Ačkoli v textu se mluví pouze o maminkách, služby jsou připravení poskytovat i otcům s dětmi, prozatím ale z jejich strany nebyla poptávka. Klientky k nim nastupují z léčebných zařízení v celé ČR, do ambulantního programu minimálně po 3 měsících léčby a na chráněné bydlení minimálně po 4 měsících léčby: „Do programu chráněného bydlení nastupují vždy s dětmi, ambulantní program mohou využívat i bez dětí. V roce 2023 jsme měli celkem 82 klientů – 44 klientek matek, ostatní děti,“ vysvětluje detaily Dáša Sladká.

Foto: Poskytnuto organizací SANANIM

SANANIM poskytuje maminkám v léčbě drogové závislosti a jejich dětem potřebné zázemí, které jim dává možnost spolu trávit čas a prožívat obyčejné láskyplné dětství.

Čas mámy s dítětem léči. Oba dva

Mezi nejoblíbenější společné zájmové aktivity patří návštěva ZOO, Botanické zahrady, kulturní akce, dětské herny, výlety, plavání, společné tvoření… zkrátka společný aktivní čas. Oblíbený je také týdenní pobyt na horách pro maminky s dětmi: „Celková cena těchto aktivit se vždy odvíjí od množství financí, které se nám v tom kterém roce podaří získat. Část volnočasových aktivit financujeme ze standardních dotací, další finance pak sháníme v rámci sbírek, jednorázových projektů, sponzorských darů. Maminky mají některé aktivity bezplatné, na některé přispívají menší částkou, vždy ale s ohledem na finanční situaci té které maminky,“ vysvětluje zdroje financí Dáša. Jednou z aktuálních cest je podle ní také sbírka na dárcovské platformě Znesnáze, která má pomoci primárnímu cíli SNANAIM, kterým je rozvoj vztahu mezi matkou a dítětem, zvyšování rodičovských kompetencí, pozitivní zkušenost ze společně a aktivně stráveného času.

Foto: poskytnuto SANANIM

Společně trávený čas pomáhá nejen maminkám v léčbě, ale i dětem. SANANIM se snaží sehnat peníze na společné aktivity, protože vidí pozitivní dopad.

U více než osmi maminek z deseti končí doléčování úspěšně

Převažující primární droga u klientek SANANNIM je pervitin. Do programu se mohou vracet opakovaně: „Každý příběh je odlišný a pokud klientka splňuje podmínky přijetí, vyhovíme jí. V některých případech můžeme klientku přijmout i na krizový pobyt. Jednoduše lze shrnout, že pokud matka žije ve stabilním prostředí, cítí se psychicky dobře má k dispozici odbornou pomoc, řeší svá témata a trápení, pak to má jednoznačně pozitivní vliv i na děti. Jsou spokojené, pokud mohou žít se svou mámou v dobrých životních podmínkách. Pro děti máme k dispozici i dětskou psycholožku, která k nám 2× měsíčně dochází,“ přibližuje možnosti Dáša Sladká a dodává, že většina dětí je ve věku do 3 let, ale výjimkou nejsou ani děti školkové, občas i školní.

Drogově závislé matky jsou z pohledu veřejnosti hodně specifickou sociální skupinou, která vzbuzuje neuvěřitelné množství emocí, v čele s pocitem ohrožení pro společnost, a hlavně pro dítě samotné. Tím pádem jsou jednou z nejožehavějších skupin mezi drogově závislými. Práce s nimi může trvat i roky. Některé se zbaví drog úplně, jiné se je naučí omezit natolik, aby byly zodpovědnými mámami. Je třeba je v průběhu léčby chválit a snažit se je podpořit, protože s každou kritikou přichází krok zpět. Někdy mateřská láska k návratu do života nestačí a děti končí v péči náhradní rodiny nebo příbuzných. Pokud ale zvítězí a dostane potřebnou podporu a profesionální péči, zachrání hned dva životy najednou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz