Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lidé mají na sklonku života ty nejskromnější sny. Plní jim je Sanitka přání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Poskytnuto Sanitkou přání

Sanitka přání splnila za dva roky více než stovku skromných snů, převážně lidí na sklonku života. U některých fotografií často není třeba komentář, který by sílu jejich příběhu vysvětloval. Toto je jedna z nich.

Podívat se do rodného domu, k hrobu milovaného člověka nebo za svou rodinou. Umírající člověk nemívá velké a příliš nákladné sny. Přesto, pro imobilního člověka závislého na zdravotní péči, náročné. Ale už ne nesplnitelné. Díky Sanitce přání.

Článek

Inspiraci pro Sanitku přání jsme našli u nizozemské organizace Ambulance Wens, která plní přání lidem v terminálním stádiu již od roku 2007. Pustili jsem se do realizace této služby, protože nám připadá velmi smysluplná. Nesnažíme se změnit svět. Změna, o kterou usilujeme, je spíš na osobní rovině. Zjistili jsme, že v České republice žijí tisíce lidí, kteří jsou kvůli svému zdravotnímu stavu upoutaní na lůžko, nebo mají natolik omezenou pohyblivost, že v zásadě nejsou schopni bez pomoci a vozidla s nosítky opustit byt, dům či zařízení, ve kterém žijí. Často prožívají pocity bezmoci a beznaděje. Jsou izolovaní od okolního dění. Nemají možnost uzavřít svou důležitou životní kapitolu. Se Sanitkou přání chceme tuto situaci zlepšovat a pomáhat našim klientům uskutečnit důležité zážitky - vysvětluje vznik spolku Sanitka přání na svém webu. Za své úsilí získal předseda spolku a spoluzkladatel Igor Kytka před časem od Nadace Lilie a Karla Janečkových i ocenění Laskavec: „Nominovala mě paní Ivana Peterková, za což jí touto cestou velice děkuji. A doufám, že budu mít příležitost jí někdy poděkovat také osobně. Bylo to pro mě opravdu velké překvapení,“ ohlíží se s vděčností Kytka a jedním dechem dodává:

Foto: poskytnuto Sanitkou přání

Radost z pořízení první sanitky byla ve spolku obrovská a neskrývaná. Dnes jejich tým vyjíždí v průměru každý pátý den.

„Je asi trochu zavádějící, že jsem to ocenění dostal jako jednotlivec, přitom bez kolegyň a desítek dobrovolníků by této služby vůbec nebylo. Takže toto ocenění pro mě znamená podporu v tom, že tato služba má velký smysl!“ O svých aktivitách a splněných přáních informuje spolek na svém facebooku. Příběhy, které tam můžete vidět, jsou často velmi dojemné, ale i inspirativní. Ukazují nám, jak moc je čas pomíjivý, důležitý a nevratný. Pro nás, ale i ty, které milujeme.

Nechceme, aby lidé odcházeli bez rozloučení

Sanitce přání se Igor Kytka věnuje dva roky. Dříve působil v sociálních službách jako konzultant v oblasti zavádění inovací. Práce v Sanitce přání mu dává vědomí, že pomáhá s kolegy lidem, kteří by jinak často odešli bez rozloučení. Sám má rodinu se dvěma malými dětmi a práci na plný úvazek, čas je proto pro něj velmi cenný a chce ho investovat skutečně smysluplně: „Do začátku října 2024 jsme splnili 125 přání! Každé přání je jedinečné a pro každou posádku to bude asi jiné přání. Pro mě je to nejspíš to úplně první přání – návštěva pana Josefa v rodném domě na den svých narozenin a oslava v rodinném kruhu – protože tím to vlastně všechno odstartovalo,“ vzpomíná Igor Kytka.

Neodmítneme nikoho, pokud to zdravotní stav dovolí

„Myslím, že taková situace se nám ještě nestala. Většinou odmítáme přání kvůli zdravotnímu stavu klienta. Přání bývají většinou velmi prostá, naši klienti většinou nejsou v situaci a stavu, kdy by toužili po nějakých spektakulárních zážitcích, většinou mají velmi skromná přání. Činnost Sanitky přání je financovaná pouze z darů jednotlivců, firem a nadací. V tuto chvíli nemáme žádné státní financování. Zajištění financování se teprve učíme, ale vnímám, že pro naše fungování je dostatek financí zásadní,“ vysvětluje zdroje předseda spolku Igor Kytka a odkazuje například na projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata, jehož komunita, společně se zákazníky Slevomatu podpořila loňské služby Sanitky částkou 300 tisíc korun a rádi by v podpoře pokračovali i letos.

Pro spuštění Sanitky přání v České republice byli kromě vyřešení legislativních požadavků klíčoví empatičtí dobrovolníci a důvěra veřejnosti. Laické, která si Sanitku přání volá, ale i odborné. Tedy pracovníků hospiců, nemocnic a domovů, odkud klienti vyrážejí, když nejedou z domova. Důvěra v profesionalitu je zde zásadní: „Začátky byly poměrně těžké, snažili jsme se najít cestu v legislativě, čekali jsme na vhodnou sanitku a na účtu jsme měli peníze sotva na dvě přání. Pak přišlo to první, vysněné. Cestu nám komplikovalo husté sněžení, ale nakonec se vše podařilo. Klient i rodina byli šťastní. A s radostí nás vítal i personál domova, kde klient dlouhodobě pobýval. Bylo to hodně silné,“ vzpomíná usměvavý Igor na první přání, které v něm zůstane navždy. Stejně jako pocit, když se po úmrtí pána rodina ozvala. Postarali se o odchod s rozloučením. „Mise splněna.“

Foto: se svolením Sanitky přání

Historicky první plněné přání v lednu roku 2023.

Tahle sanitka rychle nejezdí. Přináší očekávaný čas a potřebný klid dobrovolníků

Sanitka přání dnes sdružuje okolo tří desítek dobrovolníků. Ti jsou pro dobré výsledky naprosto zásadní: „Pokud máte zdravotnické vzdělání a dokážete si pro plnění přání klientů vyhradit na celý den čas, rádi vás uvidíme v terénu. Výhodou tohoto způsobu zapojení je bezprostřední kontakt s klientem a jeho blízkými, takže si užijete čistou radost z dávání,“ vzkazuje Kytka s odkazem na stránky, kde je možné se k Sanitce přání připojit.

Foto: se svolením Nadace Lilie & Karla Janečkových

Igor Kytka při plnění jednoho z přání. Radost z výsledku je zřejmá. Foto poskytnuto Nadací Lilie & Karla Janečkových, která Igora za úsilí ocenila.

Igor Kytka by si v kontextu Sanitky přání přál, aby se organizaci dařilo a získala si místo mezi etablovanými organizacemi, kterou lidé znají a důvěřují jí. Vzhledem k práci, kterou odvádí, a silným dojmům, které společně s kolegy zanechává, je jeho Sanitka přání bez jakýchkoli pochyb na správné cestě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz